fbpx

Zephyrus je neverovatno tanak, ultra moćan laptop za igrače i skoro potpuno ne uspeva da bude laptop. „Definitvno beskoristan dalje od stola“ bila je konačna presuda Laptop servisa Restart.

Ali moramo da priznamo da volimo ovaj laptop.

Nakon što je servis laptopova završio svoj pregled, odlučili smo da ga isprobamo još malo. Ubrzo, naš MacBook Pro je ostavljen sa strane da sakuplja prašinu. Totalno smo prešli na asus rog Zephyrus sa dubokim opisom o skoro svakom detalju ove mašine. Jer dok smo mi u pravu da ovo nije dobar laptop. Zešhyrus je možda najveći prenosivi kompjuter koji imamo sreću da koristimo. Dozvolite mi da nabrojim dobre osobine ovog neverovatnog uređaja.

Zephyrus šarka

Sve što je dobro na ovom računar počinje počinje sa šarkom. Unutar našeg Zephyrus laptopa je snažana grafička karta Nvidia GeForce GTX 1080 koja je odličan dodatak. Da bi laptop ostao tanak, a takođe ostavio prostor za adekvatno hlađenje… Asus je dizajnirao posebnu šarku koja ručicama otvaraju dno računara kada otvorite ekran. Matična ploča ostaje ravna, ali ostatak leđa računara se podiže. Ovim procesom ostavlja prostora za vruć vazduh kako bi se izbio iz leđa kada se ventilatori pokreću.

Zephyrus sistem za hlađenje

Naravno, negativna strana ove šarke je da ako stavite Zephyrus laptop na krilo ili na bilo koju nestabilnu površinu… jednostavno nije ugodan osećaj. Ali, kada prihvatite činjenicu da ovo nije „laptop“ u dubljem smislu, onda sve ima smisla.

Zephyrus prenosivost

Pošto je Zephirus tako tanak, uprkos svojoj konjskoj snazi i velicini ekrana od 15.6 inča… Može se nositi u istom ranacu koji koristimo za 13-inčnog MacBook Pro-a. Težina, u kombinaciji sa velikim napajanjem Zephyrus laptopa, nije idealna. Ali to je potpuno prihvatljivo, bili smo u stanju da nosimo ovaj laptop svuda bez ikakvih problema.

Baterija za laptop Zephyrus računara ima izuzetno kratak vek trajanja, čak i kada grafička karta nije uključena. Dva sata bi bilo čudo da radi sa ovim hardverom. Kada se igra na njemu, to će biti još kraće. Ali baterija traje dovoljno dugo za sastanak, ili za kratak boravak u kafiću. Naročito zato što to nisu mesta na kojima biste želeli da igrate Overwatch.

Zephyrus je definitivno prenosivi desktop računar sa malom snagom baterije za vanredne situacije kada ste udaljeni od utičnice. Imamo 2 glavne lokacije gde možemo da postavim i uključimo ovaj laptop. Kod kuće, na poslu. Ako planiramo Zephyrusa za igranje ili neki drugi ozbiljan zadatak, spakujemo i miš sa nama. Ako nemamo ozbiljne planove da koristimo laptop, onda nema potrebe za nošenjem.

Zephyrus tastatura

Zephirus ima tastaturu na prednjoj strani i traku sa desne strane. Ludilo? Genius, kažem. Umesto da odložite dlanove na mašinu, ostavite ih na stolu ispred mašine. To sprečava vaše tijelo da postane još jedan hladnjak nakon što se računar zagrije. Apsolutno mrzim raditi bilo koji procesor koji je intenzivan na MacBook Pro-u, naročito tokom leta, jer to znači i da budem vruće. Sa Zephirusom nikada nisam slomio znoj.

Zephyrus tastatura

Takođe volimo da kucamo na tastaturi. Tastature su uvek stvar ličnog ukusa, ali Zefyrus tastatura odgovara našem ukusu. Nalazi se negde između mehaničke i ra. Ako ste zabrinuti za ispravnu ergonomiju, Asus uključuje užasanu ivicu gume za držanje dlanova. Ali smo zaista želeli da kucamo na Zephyrusu bez njega. Na kraju krajeva, sa našim desktop računarom koristimo mehaničku tastaturu bez odmora za zglob koji ima mnogo veći uspon nego tasteri na tastaturi.

Takođe postoji i činjenica da je ova tastatura skoro beskorisna kada je Zephyrus na vašem krilu. Ili u skučenim granicama stola u avionu. I u interesu punog objelodanjivanja… Na poslu koristimo externu tastaturu, ali to je samo zato što smo navikli na nju.

Snaga zephyrusa

Ovaj računar je brži od našeg samo sastavljenog desktop računara za 2016. godine. Brže je nego skoro svaki Mac koji možete kupiti 2017 godine na tržištu. Znači čista, glupa, moć, i to nam se sviđa. Najčešće smo ga koristili za za Adobe Premiere, After Effects, League of legends i Overwatch. Izvodili smo video iz Premiere za samo nekoliko trenutaka… Dok je naš MacBook Pro 2015 potrebno mnogo više vremena za isti posao. Za igrice, u kombinaciji sa ekranom od 120Hz 1080p, Zephyrus se pokazao jako kvalitetno. Ako bi smo imali više vremena sa ovim uređajem… Verovatno bi prebacili i naš rad za razvoj igre u Unreal Engine na ovu moćnu mašinu.

Mogli smo jasno da vidim da smo sve više zapostavljali MacBook i PC u zamenu za ovu neverovatnu mašinu. Možda bi pojačalu iskustvo dodavanje iPada i Bluetooth tastaturom kada radimo nešto lagano sa dobrim trajanjem baterije. Ali za zadatke koji zahtevaju stvarnu računarsku moć, a ne samo word processor ili internet pregledač… Zephyrus je upravo ono što želimo i možemo da preporučimo svima, a to je prenosni računar.

BLEND

Računari su ograničeni fizikom, tako da su neophodni kompromisi, i mislimo da je Asus odabrao sve odgovarajuće sa Zephyrus laptopom. Većina laptopova za igranje koje smo koristili su suviše veliki i teški da iko želi da ih nose bilo gde. Ali i držeći da formiraju faktorske i životne prepreke koje imaju smisla samo na „stvarnom“ laptopu. Ako ste posvećeni savršenim specifikacijama i tradicionalnom izgledu laptopa…. Onda uzmite zver koja ne može da stane u većinu torbi ili previše teški da se nose svuda. Ako zaboravimo na krila i vek trajanja baterije, Asus je napravio zaista prenosivi računar sa performansama vrhunskog kvaliteta.

Asus laptop

Ekran male rezolucije, dizajn tastature i postavljanje tačpeda su svi kompromisi koji čine ovaj laptop izbalansiranim za našu upotrebu. Ali možda i ne-starter za nekog drugog korisnika. Ne pokušavajući da ga svi vole, Asus je napravio nešto vrlo retko i posebno u svetu prenosnih računara.

PROBLEM

Trenutno nemamo  2,699$ za novi kompjuter, a mi možemo učiniti sve što treba sa kompjuterima koje već posedujemo. Posle nekoliko meseci iz pozajmice, Asus je tražio računar nazad, pa smo ga poslali. I servis Restart mora priznati da nam nedostaje.