fbpx

ViewSonic XG2401 monitor je jedan od prvih pokušaja ugostiteljstva proizvođača ekrana posebno ka hardcore gejmerima. Srećom, ljudi na ViewSonic-u su to i ranije dobili. Ovaj 24-inčni ekran od 279 eura ima sve što vam je potrebno za konkurentni gejming. Ultrabrzo vreme odziva, režimi prikaza za specifičan žanr i pokriveni su praktičnim dodacima kao što su priključak za slušalice i visoko podesivo postolje. Između svog robusnog izgleda i podrške AMD FreeSinc-u za igranje bez cepanja ekrava, ViewSonic XG2401 je odličan uređaj za one koji žele igrati fps, strategije i još više na najoptimalnijem ekranu.

Ukoliko vam je potreban ekran za laptop, servis laptopova Restart ih ima na stanju, a zamena je jeftina i brza.

ViewSonic XG2401 dizajn

Crni dizajn ViewSonic XG2401 je prilično jednostavan, ali je postolje monitora sa dovoljno crvene boje da vas podseti da je ovo periferija za gejmere.

Ono što ekranu nedostaje u izgledu, nadoknađuje to funkcionalnosti. Mala kuka u blizini vrha postolja vam omogućava da okačite slušalice, a kružni crveni prsten ispod vam omogućava da spojite sve žice koje ste povezali sa monitorom. Laptop servis preporučuje slušalice steelseries siberia 800.

Tastatura za laptop bilog kog brand može se nabaviti kod nas.

Monitor ViewSonic ima dosta opcija za podešavanje. Možete naginjati prikaz 5 stepeni napred ili 22 stepeni unazad, kao i podići ili spustiti monitor do 4,7 inča. Možete čak i okretati monitor za 90 stepeni i koristiti ga u portretnom režimu. Ovo je korisno za postavke multi-monitora ili za one koji koriste namenski ekran za čitanje Twitch četa. ViewSonic XG2401 se takođe može montirati na VESA, ako želite da potpuno odustane od postolja i da ga nakaćite na zid.

Portovi i interfejs

ViewSonic XG2401 ima dosta priključak  za vaš PC ili konzolu. Ima dva HDMI ulaza kao i DisplaiPort (od kojih je drugi potreban za korišćenje FreeSinc režima monitora). Ako želite da uključite periferije i slušalice, imate na raspolaganju dva USB 3.0 porta, USB 2.0 port B i 3.5mm audio priključak.

ViewSonic XG2401 portovi

Interfejs ViewSonic XG2401 je osvježavajuć jednostavan i lak za navigaciju za jedan gejmerski monitor. Postoji namensko dugme za prebacivanje video izvora sa jednim pritiskom, kao i za aktiviranje različitih modova gejminga za određeni žanr. Ako želite malo više detalja, jednostavan dodir tastera „1“ povlači robusni glavni meni XG2401. Ovaj meni vam omogućava da podesite audio i boju, kao i da aktivirate napredne funkcije kao što su FreeSinc i Low Input Lag.

Gejming performanse

Nudeći brzu frekvenciju osvežavanja od 144Hz, XG2401 je napravio osećaj izbacivanja terorista i sakrivanja u zaklon  u Rainbov Six: Siege neverovatno trenutačno. 1080p monitora sa dva podešavanja su pružali jedinstvenu svrhu pri igranju Siege. FPS1 režim nudi tupe boje kako bi se spriječio umor oka, dok je ekstra-visok kontrast na FPS2 čini da se posebno lako prepoznaju neprijatelji.

ViewSonic XG2401 je napravio odličan posao naglašavajući bujne šume, reke i šarene likove u Dota 2, što olakšaava gejming akciju. RTS i MOBA režimi monitora učinili su sliku skoro preterano oštrom. Ne izgleda nešto naročito lepo, ali su ti režimi stvorili guste linije oko svakog lika… Ovo bi potencijalno pomogli profesionalcima da bolje prepoznaju saveznike i neprijatelje.

Nekoliko žanrova zavisi od lag kao što su naprimer borbene igre… I srećni smo što možemo da kažemo da je Street Fighter V bio vrlo odzivan ViewSonic XG2401. Nismo imali problema da izvlačim komboe koji zahtevaju savršeni vremenski okvir. A nije ni bilo loše što su bujni ljubičasti oblaci i detaljna japanska arhitektura u pozadini igre bili očuvani u svom sjaju.

Performance FreeSinc

ViewSonic XG2401 podržava AMD FreeSinc, čime se minimizira rasipanje ekrana na AMD-platformama tako što se sinhronizuje ekran direktno sa grafičkom karticom vašeg računara. Iako je ovo korisna karakteristika za AMD korisnike, našli smo ga skoro nepotrebnim zbog već snažnih performansi monitora u standardnom režimu.

Što se tiče reagovanja, ViewSonic XG2401 je najbolji u svojoj klasi.

Iako je aktiviranje FreeSinc-a eliminisalo neku manju jagozu u Rainbov Six: Siege, uglavnom smi imali dosledno iskustvo u svim našim igrama bez obzira na tu funkciju.

Osvetljenost, boja i latencija

ViewSonic XG2401 je bio vrlo impresivan na našim testovima u svakodnevnoj upotrebi. Monitor ViewSonic-a je zabeležio ukupnu svetlinu od 355 nita, na vrhu je BenQ RL2455HM (270 nita) od 179 eura.

ViewSonic XG2401 je pokazao jaku tačnost boje, sa Delta E rejtingom od 2,34 (bliže 0 je bolji). To utiče na 3.75 RL2455HM, kao i na naš 4,6 prosek. Monitor ViewSonic je pao samo u boji, tako da je proizvodio 91 posto gigabajt sRGB u poređenju sa BenQ-ovim 110 posto i našim 104-procentnim prosekom.

Kada je u pitanjuodziv monitora, XG2401 je najbolji u svojoj klasi. To je prvi monitor koji smo testirali gde registrujemo 0ms latence na našemtestu… Čak i bez aktiviranja režima Low Input Lag. To je u poređenju sa BenQ-ovim 9.8ms i našim prosekom od 14ms i objašnjava zašto je monitor tokom igranja radio tako fluidno.

Karakteristike i audio

Pored svojih unapred podešenih profila za fps i strategije, XG2401 nudi tri prilagodljiva „Gamer“ profila koji konfigurišete sami bez obzira na kombinaciju sjaja, boja i specijalnih karakteristika koje volite.

ViewSonic XG2401 leđa

Funkcija SmartSinc monitora automatski bira najbolju frekvenciju osvežavanja i vreme odziva za ono što igrate. Dok ovo sve zvuči dobro na papiru… Primetili smo da je aktiviranje režima jednostavno zatamnilo ekran i povećalo oštrinu u većini igara koje smo igrali.

Postoji i crna stabilizacija za označavanje tamnih područja u igri. Slično BenQ-ovom crnom ekvilajzeru, ova funkcija vam omogućava da odredite inače neprijatelje i lokacije bez isticanja cele slike. Kao i FreeSinc, ovaj mod je služio svojoj svrsi. Mada već odlična osvetljenost značila je da ne moramo mnogo da zavisimo od toga.

Ugrađeni zvučnici u ViewSonic XG2401 su iznenađujuće glasni! kada smo počeli da igramo, zvučnici su popunili našu laboratoriju za testiranje od 15 do 15 stopa uz zvučni signal Soundtrack-a Street Fighter V i zvuke udarac.

Suština

Ako je igranje sa niskom latencijom vaš prioritet, ViewSonic XG2401 je jedan od najboljih u svojoj klasi. Ovaj 24-inčni monitor nudi smešno brzo vreme odziva, namenski FPS, MOBA i RTS režimi. Te i paket FreeSinc-a da obezbedi dodatnu glatkost za gejming na AMD karticama. Njegovo fleksibilno postolje čini ga idealnim za postavke višestrukog monitora. A tu su i praktični dodaci kao što su držač za slušalice i organizator žica! Koji omogućavaju lako postavljanje perifernih uređaja bez stvaranja nereda.

Ako želite slično iskustvo i može živeti bez FreeSinc-a, BenQ-ova RL2455HM od 179 eura je odlična (i znatno jeftinija) alternativa. Međutim, količina opcija koje se nalaze na ViewSonic XG2401 čine ga jednim od najreprezentativnijih paketa u svom cenovnom opsegu kaže tomsguide.

Dobra strana

  • Super brz odziv monitora.
  • brz144Hz refresh rate na 1080p.
  • AMD FreeSync podrška.
  • Vrlo optimizujuće postolje sa mestom za slušalice i organizatorom kablova.

Loša strana

  • Par ne toliko bitnih funkcija.