fbpx

Moderna integrisana elektronika ima problem. Litografije su se smanjile dok je tranzistorska tehnologija povećala brzinu frekvencija. Rezultat je brži uređaji sa manjom površinom za rasipanje toplote. Postoji nekoliko načina za rešavanje ovog problema. Prvi je postaviti niži base cloak, a zatim povećati brzinu kada je disk pod opterećenjem. Ovo omogućava IC-u da se hladi više vremena, ali uvek postoji neka kašnjenje u skokovima na hiper brzinu (brzina turbo takta). Druga metoda je da čip uvek bude na punoj brzini dok ne dostigne kritičnu temperaturu, a potom da smanjite cloak i time generisanje toplote, ali to zapravo usporava IC kada vam najviše treba. Treći metod je vrsta stare škole. Jednostavno stavite veliki hladnjak preko IC-a i stalno ga terajte u punoj brzini. To je rešenje koje danas testiramo na Team Group T-Force Cardea.

Laptop servis Restart vrši prodaju SSD, hard diskova i ostale opreme.

Neki rani M.2 SSD su imali manje probleme sa pregrejavanjem. Jednom smo čak merili i Samsung XP941 kontroler sa temperaturom na površini od 114C. Nikada nismo videli toplotnu regulaciju kao značajno pitanje za većinu korisnika. Istina je da ne koristimo ove uređaje kao što ih vi koristite kod kuće. Naše testiranje se prostiru na četiri dana, a disk je aktivan gotovo celo vreme. Tokom testiranja, čitamo i pišemo godinu dana vredne podatke u poređenju sa tipičnim korisničkim okruženjem. Ubrzano testiranje nam omogućava da izmerimo performanse tokom različitih obrasca radnih opterećenja i istražimo probleme iz svig uglova. Da bi imitirali okruženje u stvarnom svetu, mi ubacujemo vreme mirovanja kako bi se primerci hladili između testova i omogućili im oporavak od prethodnog radnog opterećenja.

Brzina

Nasuprot tome, većina korisnika računara učitava dosta podataka vrlo brzo otprilike 15GB preko 10 minuta tokom instalacije Windowsa. Nakon instaliranja upravljačkih programa i najčešće korišćenih aplikacija, kao što je Office, većina podataka dolazi na računar brzinom internet konekcije koju imate. Drugi primer uobičajene upotrebe uključuju rezervne kopije podataka (čitanje većine podataka na vašem uređaju u dubini čekanja 1) i uređivanje video datoteke od 2 GB. Na ispravno konfigurisanoj radnoj površini sa adekvatnim protokom vazduha, teško je videti efekte pregrejavanja tokom ovih jednostavnih radnih opterećenja.

Ovaj SSD je kompatibilan sa Acer Aspire 5 laptopom. Servis laptopova Restart vrši ugradnju.

Hladnja mogu izgledati dobro sa za ljubitelje estetike. Nisu baš slični kao RGB, ali hladnjaci pružaju pozitivne prednosti za SSD-ove u sistemu sa ograničenim protokom vazduha.

Ovde nastupa Team Group T-Force Cardea SSD. Ovaj ssd koristi veliki hladnjak u punoj dužini preko standardnog Phison PS5007-E7 M.2 2280 SSD-a. Hladnjak je puno odstupanje od tanke aluminijske trake Plektor koji se koristi na M8Pe (G) M.2 SSD testu koji smo testirali pre nekoliko meseci. Cardea koristi debeli hladnjak koji je više nego dovoljan za hlađenje malenog E7 kontrolera.

Izgled hladnjaka

Team Group T-Force Cardea hladnjak

Na prvi pogled, visina hladnjaka izgleda kao da će praviti problem grafičkim karticama postavljenim iznad M.2 slota, koji proizvođači matičnih ploča često smještau između dva PCIe utora. To ovde nije slučaj. Testirali smo pet video kartica, baziranih na AMD-u i NVIDIA-u, i svi se uklapaju bez dodira hladnjaka. Trebalo bi vam merilo za merenje razdaljine između hladnjaka, ali nismo se suočili sa problemom kada video kartica ne bi bila potpuno postavljena. To ne znači da će sve video kartice sa prilagođenim hladnjacima biti bez problema. Kompanije za video kartice voze liniju PCIe specifikacije, ali neke od kartica koje smo pokušali, kao što je Asus GeForce GT 680 DirectCU II TOP su u redu. DirectCU II TOP je takođe najbolji primer velikog GPU-a (troši 3 PCIe slota) koji ograničava protok vazduha na SSD pod PCIe slotom.

Team Group T-Force Cardea SSD specifikacije

Kapacitet (veličina diska / koliko je dostupno korisniku): 256GB / 240GB.
Form Factor: M.2 2280 DS.
Interfejs / protokol: PCIe 3.0 k4 / NVMe 1.2.
Kontroler: Phison PS5007-E7.
DRAM: Nania DDR3.
NAND: Toshiba 15nm MLC.
Brzina čitanja diska: 2.600 MB/s.
Brzina pisanja diska: 1.400 MB/s.
Brzina nasumičnog čitanja diska: 180.000 IOPS.
Brzina nasumičnog pisanja diska: 140.000 IOPS.
Enkripcija: Nema.
Trajanje: 335 TB.
Broj proizvoda: TM8FP2240G0C110.
Garancija: 3 godine.

Kapacitet (veličina diska / koliko je dostupno korisniku): 512GB / 480GB.
Form Factor: M.2 2280 DS.
Interfejs / protokol: PCIe 3.0 k4 / NVMe 1.2.
Kontroler: Phison PS5007-E7.
DRAM: Nania DDR3.
NAND: Toshiba 15nm MLC.
Brzina čitanja diska: 2.650 MB/s.
Brzina pisanja diska: 1.450 MB / s.
Brzina nasumičnog čitanja diska: 180.000 IOPS.
Brzina nasumičnog pisanja diska: 150.000 IOPS.
Enkripcija: Nema.
Trajanje: 670 TBW.
Broj proizvoda: TM8FP2480G0C110.
Garancija: 3 godine.

Team Group T-Force Cardea SSD

Team Group je napravio Team Group T-Force Cardea SSD u dva kapaciteta od 240GB i 480GB. Mi imamo najveći i najbrži model danas na testiranju.

Postoji mala razlika u performansama između ova dva kapaciteta. Većina korisnika neće videti razliku u performansama, ali će primetiti razliku u mješovitim radnim opterećenjima. Team Group T-Force Cardea SSD 480GB ima do 2.650 / 1.450 MB / s brzine čitanja i pisanja. Slučajna performansa dolazi na 180,000 / 150,000 IOPS čitanje / pisanje, ali za postizanje tih brojeva vam je potrebno više niti. Mi testiramo jednim nitima, jer većina softvera adresira skladište.

Cardea koristi PCIe 3.0 k4 konekciju i NVMe protokol. Ovo je prvi Phison E7 koji smo testirali sa novim firmvare-om od 3,6. „M“ u E7M03.6 navodi nas da verujemo da je ovaj firmver MP ili masovna proizvodnja, a to znači da je testiran na kompatibilnost i stabilnost. Nismo čuli ništa o ovoj ispravci od bilo kog proizvođača, tako da će biti zanimljivo videti šta ćemo da otkrijemo tokom testiranja.

Team Group T-Force Cardea Crystal disk info

Slika iznad je uzeta na tri četvrtine našeg puta kroz testiranje, i već smo napisali 45 terabajta na ssd.

Team Group T-Force Cardea temepratura

Team group je objavila temperaturne podatke za Team Group T-Force Cardea SSDa sa velikim hladnjakom. Postoje tri grupe podataka. Prvi je bez hladnjaka. Drugi kaže „normalni hladnjak“, ali nismo sigurni šta to zapravo definiše. Treći i finalni set meri Cardeu sa velikim hladnjakom. U toku dvokratnog testa upaljenog hladnjaka održavao je E7 procesor skoro 20 stepeni hladnije nego model bez hladnjaka. Mi nemamo nikakve podatke o njihovom okruženju za testiranje. Phison PS5007-E7 koristi algoritam dinamičkog dušenja, a kontroler može da dostigne temperaturu do 90C pre aktiviranja ekstremnog gasa koji ozbiljno degradira performanse.

Cene i pribor u kutiji

Nevegg već ima u prodaji Team Group T-Force Cardea SSD u oba kapaciteta. Model od 240GB trenutno ima za 149,99 dolara. 480GB model koji imamo za testiranje prodaje se za 269.99 dolara. Shema za određivanje cena premešta E7 iz kategorije NVMe koja se nalazi na ulaznom nivou i pokriva ga protiv proizvoda poput OCZ RD400, Plektor M8Pe (G) (M.2 sa modelom hladnjaka) i Samsung 960 EVO.

U paketu nismo našli nikakvu dodatnu opremu, a Team Group nema softver SSD Toolbox.

Garancija i izdržljivost

Team group podržava Team Group T-Force Cardea SSD sa trogodišnjom garancijom koja je ograničena količinom podataka koju pišete na ssd. Model 240GB može da apsorbuje 335 TB zagarantovanih podataka, dok 480GB model ima 670 TB.

Pakovanje

Team Group T-Force Cardea pakovanje

Maloprodajni paket Team Group T-Force Cardea je prilično jasan. Dobijate ssd u blister pakovanju koje je spreman za prodaju, ali za kupce na malo postoji vrlo malo informacija. Timska grupa nema prisustvo na maloprodaji za koje znamo, tako da se većina ovih diskova prodaje online.

Malo bolji pogled

Team Group T-Force Cardea ssd

logo tima se nalazi na ssdu u njegovom uglu. Uvek ga možete videti direktno, ali dobijate pun efekat kad gledate pod uglom. Prorezi na hladnjaka i hladnjak se prostiru i na drugoj strani uređaja. Ovo mnogo pomaže u raspianju toplote sa NAND paketa.

Ne možemo sa sigurnošću da kažem da se Team Group T-Force Cardea SSD neće uklapati u bilo koju laptop, ali se ne uklapa u naš Lenovo P70 mobilnu radnu stanicu, koja je najveći notebook sa NVMe podrškom.

Brzina čitanja diska

Najbolji disk za male pare, MiDigitalSSD BPKS i novi Team Group T-Force Cardea SSD obojica imaju i Phison PS5007-E7 kontroler. Cardea dolazi sa velikim hladnjakom za rasipanje topline i ima noviji firmvare od BPKS-a.

Team Group T-Force Cardea test čitanja diska

Čini se da novi firmvare na Cardea povećava performanse sekvencijalnog čitanja pri dubinama dubine u redu (KD). Ovaj test provodimo ranije u našem režimu, tako da se to odvija dobro pre nego bilo kakvo termalno regulisanje može uticati na rezultate. Team Group NVMe SSD je brži od BPKS do KD16, a u tom trenutku BPKS pokazuje blagu prednost. Vredi pomenuti da je KD16 izvan tipičnog korisničkog opterećenja korisnika.

Ako Cardea može održati 200-300 MB / s performansu u mnogim testovima, biće lakše opravdati svoju premiju od 70 dolara.

Performanse pisanja diska

Team Group T-Force Cardea test pisanja diska

Team Group T-Force Cardea SSD isporučuje još 200 MB/s vodećeg BPKS-a u testu sekvencijalnog pisanja na KD1 i KD2. Razlika se povećava na KD4, a KD8 Cardea je skoro 400 MB / s brži. To je u rasponu od modela Samsung 960 EVO i OCZ RD400.

Nasumično čitanje diska

Team Group T-Force Cardea test nasumičnog čitanja diska

Izgleda da novi firmver povećava slučajne performanse sa niskim KD-om. Iznenađujuće, Phison PS5007-E7 konačno razbija 10.000 IOPS barijera u KD1. Taj podvig je trebao dosta vremena, ali bio je visoko na Phison-ovoj listi obaveza. Pogon je veoma dobar, jer povećavamo intenzitet primjenom teže radne opterećenja. Cardea se isključuje na KD16, ali to je mnogo iznad onoga što ćete sresti čak i tokom velikih multitaskinga.

Četiri disk jedinice pružaju skoro 12.000 IOPS na KD1. Ovi pogoni bi trebalo da svi rade podjednako kada pokreću aplikacije, ali ćemo to pogledati kasnije u pregledu.

Nasumično pisanje diska

Cardea ima najmanju KD1 slučajnu performanse pisanja. Slučajan učinak pisanja je manje problem nego što je to bilo prije pet godina, ali samo zato što su proizvođači podigli cilj tako visoko. Prošlo je dosta vremena otkad smo videli visoke performanse slučajnog čitanja uparenih sa nižim performansama slučajnog pisanja. Moraćemo da proučimo ovo više tokom aplikacija iz stvarnog sveta kasnije u pregledu.
Team Group T-Force Cardea test nasumičnog pisanja diska

80 procenata pomešanog čitanja diska
Ovde detaljno opisujemo naše mešovito testiranje opterećenja i ovde opisujemo naše testove stabilnog stanja.

Mešoviti sekvencijalni test pokazuje da novi Phison firmver povećava 80% miks prilično starije verzije firmvera koji se koristi sa BPKS 480GB. Razlika meri oko 150 MB / s na KD4. To je velika razlika koju ćete svakako primetiti prilikom učitavanja aplikacija i igara.

Cardea doživljava blagi porast mješavih slučajnih performansi preko BPKS-a. Svi NVMe drajvovi su veoma blizu, za razliku od onoga što vidimo kod SATA SSD-ova. Pogoni M8Pe, RD400 i T-Force Cardea se izdvajaju od ostalih na KD8.

Sekvencijalno stabilno stanje

Dva testa stabilnog stanja će otkriti ako hladnjak sprečava da regulator PS5007-E7 ne dulji tokom proširenog opterećenja. Ovaj test upisuje sekvencijalne podatke na disk jedinicu deset sati pre početka merenja performansi. Grafikon grafikona 100% čita sa leve strane, ali test traje od desne na lijevo, počevši od 100% sekvencijalnih podataka piše.

Team Group T-Force Cardea stabilno stanje test

Imajući to na umu, pratite crvene (Cardea) i narandžaste (BPKS) linije s desne na levo. Želimo da predvidimo da ova dva pogona imaju različit firmvare, ali u uslovima stabilnog stanja koji igraju manje uloge od dremljenja. Team Group T-Force Cardea SSD nadmašuje BPKS tokom cijelog testa. To je dobra vest. Sa druge strane, ko bi pisao podatke 10 sati bez prestanka?

Nasumično Stabilno stanje

Ovaj test ispituje konzistentnost performansi. Prvi grafik pokazuje 4K nasumično pisanje tokom dva sata, dok drugi grafikon prikazuje poslednje minute testa. Idealne performanse su prave linije sa vrlo malo promena, kao što su Plektor M8Pe i Intel SSD 750 serija. Test nasumičnog stanja stabilnog stanja otkriva gotovo jednake performanse između dva E7 SSD-ova. Team Group T-Force Cardea isporučuje visoke performanse napornog pisanja, ali nije tako konzistentna kao i neki od drugih dostupnih proizvoda.

Team Group T-Force Cardea stabilno stanje priprema

Team Group T-Force Cardea je cenjena kao mainstream NVMe SSD, a performanse aplikacija pokazuju da su cene adekvatne. Pogon pada na sredinu našeg grafikona u većini aplikacija. Nadali smo se da će ovaj model nadmašiti MiDigitalSSD BPKS, ali to nije slučaj. Ovo bi moglo biti povezano sa novim firmvare-om. Znamo da su BPKS korisnici različiti NAND nego Corsair MP500, Apacer Z280, Patriot Hellfire M.2 i drugi diskovi zasnovani na E7 koji smo testirali. To je možda razlog zašto tako dobro funkcioniše u stvarnim radnim opterećenjem aplikacija.

Testiranje za skladištenje aplikacija

Prosečne rezultate testa, Team Group T-Force Cardea isporučuje nešto više od 500 MB / s. Ovo je vrlo dobar rezultat, ali i dalje traži neke manje skupe proizvode.

PCMark 8 Napredne performanse radnog opterećenja

Team Group T-Force Cardea 3dmark test

Postoje dve oblasti koje želimo ispitati u PCMark 8 Extended Storage testu. Prvi je poređenje između MyDigitalSSD BPX 480GB ($ 199.99) i Team Group T-Force Cardea 480GB ($ 269.99). Dva proizvoda bazirana na E7 isporučuju identične rezultate performansi, čak i tokom stresnih delova ispitivanja stabilnog stanja. Postoji vrlo mala razlika između ova dva rezultata.

Drugi fokus je na umerenom delu propusnog opsega gde diskovi imaju dovoljno vremena za oporavak. Ovo je najbliži test koji pokrećemo vašim aplikacijama iz stvarnog sveta. Cardea je u vrhu performanse postojećih 512GB klasa NVMe SSD-ova. Postoji nešto brži NVMe SSD, ali bi bilo teško videti mali napredak u realnom vremenu izvan benčmark testa.

Test vremena za servis ima veću vrijednost za naše čitaoce jer je direktno povezan sa kašnjenjem i praktičnim korisničkim iskustvom. Cardea samo traži Intel SSD 750 400GB, ali takođe daje slične performanse MyDigitalSSD BPX-u.

Disk Vreme zauzetosti

Vreme disk testa zauzima vreme merenja diska tokom testa. Intel 600p 512GB pokazuje tačno ono što ne želimo videti. Visoki rezultati znače da SSD mora raditi duže vreme da dovrši određeni zadatak, a to takođe dovodi do veće potrošnje energije. Faza oporavka predstavlja obično korisničko opterećenje za većinu potrošača. Svi pogoni se zatvaraju na tom delu testa. Cardea upoređuje najbolje 512GB NVMe SSD na tržištu.

Konačna analiza

Do sada je većina entuzijasta saznala da je hlađenje kućišta bitno za stabilnost i overclocking. Procesori i video kartice generišu mnogo toplote i zahtevaju glomazno hlađenje, tako da čvrsti diskovi nisu prva komponenta koja koristi algoritme za drotiranje radi zaštite loše hlađenih komponenti. Kada smo počeli da gradimo računare, bilo je uobičajeno da ugradimo jedan ventilatora na dnu kućišta da dovede hladni vazduh, a drugi na leđima da ispušta topli vazduh. Nismo videli slučaj sa samo dva hladnjaka već duže vreme. To ne znači da nisu tamo; to je samo retko danas. Što više komponenata dodate, to je veći zahtev za hlađenjem. Ali sa odgovarajućom strategijom hlađenja, možete zadržati svoj CPU i video karticu dovoljno hladnom da izbegnete gašenje. Kada pokrećete dvostruke video kartice, takođe počinjete blokirati komponente na matičnoj ploči od prijema vazduha, što može biti problem za montažne M.2 SSD uređaje postavljene ispod video kartice.

Nismo naišli na mnoge SSD gasa tokom normalnog korišćenja. To nije bio problem čak ni u beležnici sa veoma ograničenim protokom vazduha. Prošlogodišnji Božić sam kupio Lenovo P70 sa prostorom za dva NVMe SSD-a i jedan 2,5-inčni SATA bai. Sistem se hladi pod normalnim radnim opterećenjem pomoću tri SSD-a, CPU-a visokih performansi i bežičnog NVIDIA Kuadro GPU-a čak i tokom light gaming.

Naše mašine za testiranje namještaja koriste rackmount kutije sa tri ventilatora od 120mm koji guraju vazduh preko komponenti. Ovi sistemi ne koriste grafičke kartice, samo grafičke kartice CPU-a. Čak i pod velikim proširenim radnim opterećenjem, za većinu uređaja ne doživljavamo puno drotinga. OCZ RD400 je imao mali problem sa dva testa, ali oba slučaja su se desila izvan normalnog korištenja radne površine.

Presuda

Tokom posljednje dve godine vidjeli smo neke proizvode treće generacije za hlađenje SSD-a na tržištu. Većina njih je u obliku dodatnih kartica sa velikim hladnjacima poput Angelbird VINGS PKS1 M.2 do PCIe adaptera. Neke kompanije matične ploče preduzele su korake da pomereju M.2 slotove. Asus ima vertikalni podizač na nekim matičnim pločama, a novi Apek koristi vertikalnu karticu sa M.2 SSD-ima pored sistemske memorije. Postoji puno inovacija u trećem dijelu M.2 SSD hladnjaka, ali vrlo malo efektnih karakteristika proizvođača SSD-a.

Team Group T-Force Cardea nije prvi SSD koji koristi pasivno hlađenje, ali to je najbolje što smo do sada videli. Pogon koristi svaki milimetar prostora koji je dostupan kako bi se ohladio ispod grafičke karte. Išli bi daleko da kažemo da je Cardea nadogradila hladnjak za komponentu koja samo troši otprilike 7 vati snage. Kontroler E7 ima najmanju površinu bilo kog SSD procesora koji smo testirali na potrošačkoj strani, ali može da dostigne temperaturu veću od 90 ° C, tako da je nadograđena bolja od nedovoljnog kapaciteta za hlađenje.

Cena

Cena je jedno od velikih problema. Team Group T-Force Cardea 480GB košta 60 USD više od MiDigitalSSD BPKS 480GB sa istim kontrolerom. Nedostatak NAND-a je na vrhuncu, a kompanije plaćaju više za blic nego pre samo nekoliko nedelja. Sve cene SSD-a su u porastu, a kao potrošači, moramo ga samo uzeti. BPX je ukupni lider u NVMe SSD-u, ali smo nedavno saznali da će doći do povećanja cene. Ne znamo gde će se cene BPX-a stabilizovati, ali Team Group T-Force Cardea, kao novi proizvod, već bi trebalo da ima povećanje cene NAND-a, već uračunato. To čini poređenje cena u budućnosti teško.

Cardea neće biti u notbokovima sa hladnjakom, ali je moguće ukloniti hladnjak. Nismo našli nikakve garancijske naljepnice upozoravajući korisnike da ne uklanjaju hladnjak, tako da vaša putanja nadogradnje nije ograničena na radne površine kada je vrijeme za migriranje Cardea iz vašeg glavnog sistema za nekoliko godina. Možete premeštati disk jedinicu u prenosni računar tako što ćete jednostavno pritisnuti na nekoliko tabova i pomeriti hladnjak.

Sve stvari razmatrane, nama se sviđa ovaj SSD. Team group izašla je van uobičajnog kako bi korisnicima pružila bolji SSD zasnovan na E7. SSD nije namenjen svima, ali ako vaš sistem ima manje od idealnog hlađenja, ili imate potrebu da instalirate komponentu sjajnog izgleda, ovo je lepa opcija koju imate na raspolaganju.

Dobra i loša strana diska

Ne možemo se žaliti ni na Carde-in učinak. SSD pruža izvrsnu propusnost i latentnost. Postoji nekoliko NVMe SSD-ova koji su nešto brži, ali razlika je mala. Većina korisnika ne bi primetila razliku izvan testova performansi. Takođe nam se sviđa Toshiba 15nm MLC flash u ovom drajvu. Počinjemo da TLC migrira u manje troškove NVMe proizvode kao što su Intel 600p i Vestern Digital PCIe, ali planarni MLC je bolji medij za skladištenje od IMFT i Flash Forvard TLC. Uzmite ga dok možete, jer je MLC postao teški izvor. Proizvodi poput Cardea su ovde danas, ali će ih nestati u roku od godinu dana.

Dobra strana SSD-a
  • MLC NAND flash.
  • Pasivno hlađenje lepog izgleda.
  • Prilično dobra cena ovog uređaja.

Loša strana SSD-a

  • No SSD ili migracioni software
  • Ograničena dostupnost ovog proizvoda.

Evo i snimka ovog SSD-a od Team groupa: