Prekuglavanje ( reboling )

Prekuglavanje ( reboling ) - Laptop Servis

Prekuglavanje ( Reboling )

Laptop servis Quantum vrsi servis maticne ploce koji ukljucuje i prekugalavanje ili ti reboling.

Sta je Prekuglavanje prekuglavanje ( reballing, rework, reflow ) i kada se on radi?

Proces prekuglavanja ( reballing, rework, reflow ) se vrsi kada se vas laptop ili desktop racunar ukljucuje, daje svetla ali nema nikakve slike na ekranu.

Prekuglavanje je proces zagrevanja, skidanja i obnavljanja kontakata BGA kola koja povezuju maticnu plocu i vas graficki cip ili ti BGA kolo.


Sta je BGA kola?

BGA kolo je skracenica za BALL GRID ARRAY sto bi prevedeno na srpski znacilo ploca sa kuglicama priblizno prevedeno.

Znaci BGA kolo je graficki cip koji se na laptopu spaja sa maticnom plocom kuglicama, a na desktopu se nalazi na posebnoj ploci koju zovemo graficka karta i spaja se isto kuglicama.

Reballing cipaNvidia reballing


Sta je potrebno za prekuglavanje reballing?

Za prekuglavanje je potrebna specijalna ic masina za skidanje cipova. Popularna i jedna od boljih masina je Jovy system koju mi koristimo za rad sa cipovima, jako je skupa ali korisna masina njena cena je 1800 eura, skoro 2000 eura.

Sledece sto vam treba su mrezice za vas cip. Svaki cip ima drugaciji raspored kuglica, neke kuglice su manje neke vece.

Flux je takodje potreban. Flux ocvrscava i olaksava proces povezivanja cipa i maticne ploce.

Pored ovih osnovnih stvari koje su pomenute gore potrebna je vestina, uvezbanost i znanje na kojoj temperaturi koji cip moze i mora da se zagreva.

Ovo je kratak opis ove procedure prekuglavanja koja moze da traje i do 3 sata posle koje sleduje testiranje da se vidi kako ce se ponasati laptop posle odradjene procedure.


Zasto bih se odlucio za prekuglavanje?

Prekuglavanje vam omogucava da osposobite vas laptop za manje od 50 eura umesto da platite 280 eura za najeftini laptop, sto je definitivno mnogo bolja opcija, a i usteda za vas.

Za vise informacija posetite Wiki stranicu rework

Ukoliko vam se svideo text ove stranice ili imate ideju sta bi jos moglo da se doda, posetite nas na Facebooku ili Google + i ostavite komentar.