Hardversko ciscenje

Laptop servis ciscenje

Ciscenje

Ciscenje laptopa ili ventilator na desktopu je proces oslobadnja izduvnog sistema kako bi on mogao efektivno da hladi vas procesor, graficki cip i chipset. Takodje se obavezno stavlja nova termalna pasta i podloske.

Zasto se radi ciscenje?

Ciscenje se mora raditi na laptopovima svakih godinu dana jer oni akumuliraju najvise prasine i gomilaju je na izlazu ventilatora. Posle duzeg rada moze da nastane kvar sa grafickim cipom, procesorom, cispetom i hard diskom.


termalne paste?

Termalne paste su napravljene da bolje prenose toplotu sa odredjenog cipa ( procesor, graficki cip) na bakarnu cev koja sprovodi toplotu do ventilatora koji hladi tu istu bakarnu cev. Ona je ukljucena i obavezna u ciscenje laptopa ili desktopa.

Postoje razne termalne paste bela, siva, srebrna i zlatna laptop servis Quantum koristi zlatnu pastu koja je najbolja jer podnosi visoke temperature i ne menja svoj hemijski sastav barem godinu i 6 meseci.

Siva i srebrna imaju istu termalnu provodljivost kao zlatna ali traju najvise godinu dana. Laptop servis Quantum stavlja zlatnu pastu prilikome ciscenja laptopa

Bela termalna pasta traje manje od 6 meseci, mnogo losiju termalnu provodljivost od ostale 3 i Laptop servis Quantum je nikako ne preporucuje.


Termalne podloske?

Termalne podloske se koriste uglavnom za cipset i memorije grafickog cipa.

Imaju manju ali dobru i dovoljnu provodljivost i postoje razlicite debljine termalnih podloski. One se koriste jer da bi popunili razmak izmedju cipova i termalnog sistema jer je to mnogo jeftinije resenje nego da se pravi termalni sistem koji dohvata svaki cip u milimetru. One su ukljucene i obavezne u ciscenje laptopa i desktopa.


Moj ventilator se uopste ne vrti!

Ukoliko se ventilator uopste ne cuje i laptop se gasi posle par minuta, postoji mogucnost da je ventilator crkao. Ovaj problem se uglavnom dogadja na toshibi i HP-u.

Ukoliko se to dogodilo onda radimo zamenu ventilatora, naravno sa zamenom paste i podloske takodje. Stavlja se odgovarajuci ventilator koji je originalni za vas model laptopa.

UKOLIKO VAM SE SVIDEO TEXT OVE STRANICE ILI IMATE IDEJU STA BI JOS MOGLO DA SE DODA, POSETITE NAS NA FACEBOOKU ILI GOOGLE + I OSTAVITE KOMENTAR.