fbpx

Čišćenje laptopa (hardversko)

Čišćenje laptopa ili ventilatora na desktopu je proces oslobađanja izduvnog sistema kako bi on mogao efektivno da hladi laptop procesor, grafički čip i čipset. Takođe se obavezno stavlja nova termalna pasta i podloske.

Čišćenje laptopa

Zašto se radi čišćenje laptopa?

Čišćenje se mora raditi na laptopovima svakih godinu dana jer oni akumuliraju najviše prašine i gomilaju je na izlazu ventilatora. Posle dužeg rada može da nastane kvar sa grafičkim čipom, procesorom, čipsetom i hard diskom.

Termalne paste?

Termalne paste su napravljene da bolje prenose toplotu sa određenog čipa (procesor, grafički čip) na bakarnu cev koja sprovodi toplotu do ventilatora koji hladi tu istu bakarnu cev. Ona je ukljucena i obavezna u čišćenje laptopa ili desktopa.

Postoje razne termalne paste bela, siva, srebrna i zlatna. Laptop servis Restart koristi zlatnu pastu koja je najbolja jer podnosi visoke temperature i ne menja svoj hemijski sastav barem 18 meseci.

Siva i srebrna imaju istu termalnu provodljivost kao zlatna ali traju najviše 12 meseci. Laptop servis Restart stavlja zlatnu pastu prilikome čišćenja laptopa.

Bela termalna pasta traje manje od 6 meseci, mnogo lošiju termalnu provodljivost od ostale 3 i Laptop servis Restart je nikako ne preporučuje.

Termalne podloške?

Termalne podloške se koriste uglavnom za čipset i memorije grafičkog čipa.

Imaju manju ali dobru i dovoljnu provodljivost i postoje različite debljine termalnih podloški. One se koriste da bi popunili razmak između čipova i termalnog sistema jer je to mnogo jeftinije rešenje nego da se pravi termalni sistem koji dohvata svaki čip u milimetru. One su uključene i obavezne u čišćenje laptopa i desktopa.

Moj ventilator se uopste ne vrti!

Ukoliko se ventilator uopšte ne čuje i laptop se gasi posle par minuta, postoji mogućnost da se ventilator pokvario. Ovaj problem se uglavnom događa na Toshibi i HP-u.

Ukoliko se to dogodilo onda radimo zamenu ventilatora, naravno sa zamenom paste i podloške takođe. Stavlja se odgovarajući ventilator koji je originalan za vaš model laptopa.

. . .

UKOLIKO VAM SE SVIDEO TEKST OVE STRANICE ILI IMATE IDEJU ŠTA BI JOŠ MOGLO DA SE DODA, POSETITE NAS NA FACEBOOKU ILI GOOGLE + I OSTAVITE KOMENTAR.

Takođe vam preporučujemo čitanje teksta o Najčešćim kvarovima laptopa.