fbpx

Kao i Vill Smith u filmu Men in Black, Razer uspeva da ovaj laptop izgleda dobro. Nekako, kompanija uspeva da održi svoj tanak dizajn dok zaglavljuje jedan od moćnijih specifikacija na svetu. Sa najnovijim Razer Blade Pro (cena od 3.999 dolara), kompanija je dodala overclockani Intel i7 procesor. A drži i Nvidia GTX 1080 GPU, fantastičan 4K Nvidia G-Sinc ekran i ultra-niskoprofilnu mehaničku tastaturu. Ako to nije bilo dovoljno, tanki šmeker je takođe prvi mobilni uređaj koji poseduje THX audio sertifikat. Drugim rečima, jedan od najboljih u biznisu je postao još bolji.

Pogledaj te Razer Naga Trinity odličan miš za ovaj laptop!

I ako je 3.999 $ previše skupo za vašu krv, kompanija je upravo izdala bazni model od 2.299 dolara sa Core i7 CPU, GTX 1060 GPU. Takođem ima i sjajni 1080p ekran sa brzinom osvežavanja od 120 Hz. Drugim rečima, jedan od najboljih u poslu je postao bolji – dva puta bolji zapravo.

Specifikacije

CPU: 2.9 GHz Intel Core i7-7820HK procesor
Operativni sistem: Vindovs 10 Home
RAM: 32GB
RAM: Nadogradljiv
Veličina hard diska: Dual 256GB
Brzina hard diska: n/a
Tip hard diska: M.2 PCIe SSD
Sekundarna hard disk: 1TB
Sekundarna brzina: 7200 obrtaja
Sekundarni hard disk tip: HDD
Veličina ekrana: 17.3
Najviša dostupna rezolucija: 3840×2160
Native Resolution: 3840×2160
Optički uređaj: nema
Optički pogon brzine: n/a

Grafička kartica: Nvidia GeForce GTKS 1080 GPU
Video memorija: 8GB
Wi-Fi: 802.11a / b / g / n / ac
Wi-Fi Model: Killer Wireless-n / a / ac-1535
Bluetooth: Bluetooth 4.1
Portovi (bez USB-a): microSD
Portovi (isključujući USB): vlasnički
Portovi (bez USB-a): sigurnosne brave
Portovi (bez USB-a): USB 3.0
Portovi (isključujući USB): Thunderbolt 3
Portovi (bez USB-a): Gigabit Ethernet
Portovi (isključujući USB): HDMI 2.0
Portovi (bez USB-a): Slušalice
USB portovi: 4
Card Slot: 3-1 čitač kartica
Garancija/podrška
Veličina: 16,7 k 11 k 0,88 inča
Težina: 7,7 kilograma

Razer blade pro dizajn

Razer Blade Pro debljina laptopa

Postoji nešto u vezi sa laptopom Razer blade pro koji čini da vam srce preskoči kada ga vidite. Izrađen od crnog CNC aluminijuma, Razer blade pro prati Razer dizajn do slova, samo u većoj meri. Centar poklopca laptopa je blago uvučen, stvarajući par suptilnih grebena koji pomažu istaknuti svetlucavi troglavi grb zmije.

Unutrašnjost sistema nudi više ebanskog aluminijuma, pri čemu središte laptopa ima tastaturu punog formata i prilično veliki touchpad u blago ugradnom odeljku. Dugme za napajanje se nalazi na vrhu centra na uređaju, te vas poziva da ga pritisnete.

Blade Pro nije učitan sa portovima poput drugih desktop zamena, ali ono što ima je od vitalnog značaja za postavke višestrukog prikaza i virtuelnu stvarnost. Sa desne strane nalazi se USB 3.0 port, Thunderbolt 3, čitač kartica, HDMI 2.0 port i Kensington sigurnosna brava. Na levoj strani su još dva USB 3.0 porta, zajedno sa Gigabit Ethernet portom, priključkom za slušalice i priključkom za napajanje.

Na 7,7 kilograma, Blade Pro 16,7x11x0,89 inča je i dalje najtanji i najlakši 17-inčni laptop računar na Zemlji. Asus ROG G701VI 16,9×12,2×1,3 inča je skoro tanak na 7,9 kilograma. Alienware 17 (16,7×13,1×1,2 inča) je na težim krajevima spektra na 4,3 kg, kao što su Acer Predator 17 X i Origin PC Eon 17-X, oba sa težinom od 9,8 kilograma. 1080p verzija Razer Blade Pro je znatno lakša, sa 6,1 kilograma, što je stvarno važno ako vam se dogadja udaranje vašeg laptopa u torbi.

Ekran: Razer blade pro

Gledanje na 4K panelu Blade Proa je kao da gledate u san u boji. Nvidia G-Sinc tehnologija je postala sigurna da je Geraltova kosuljasta bela kosa realno kaskadirala preko njegovih širokih ramena dok je išao prema kadrima duhova koji jedu meso u Witcher 3: Wild Hunt. Kada smo gledao trailer „Bore u vremenu“ na ovom panelu, detalji su bili toliko oštri da smo mogli da vidim mikro pletenice u Mindi Kalingovoj kosi. Ruž glumice i svetlo plava košulja iskakale su pune života i boja na ekranu.

Za igrače koji cene masno-glatku grafiku sa većom rezolucijom, Blade Pro je takođe dostupan u punoj HD (1920×1080), prvi za ovu iteraciju zamene radne površine. Umesto super visoke rezolucije, 1080p panel ima brzinu osvežavanja od 120Hz. To nije Nvidia-ova tehnologija G-Sinc, ali bi i dalje trebalo da napravi lepu grafiku.

Razer Blade Pro gejming

sRGB

Razer Blade Pro (2017) displej crne boje proizlazi iz sposobnosti Blade Proa da reprodukuje 178 procenata sRGB gama… Što je daleko iznad 123 procenata proseka za zamenu za desktop i 113 posto koje su ostvarili Alienware 17 i G701VI. Predator 17 X i Eon 17-X bili su još življi, sa rezultatima od 182 i 192 procenata, respektivno. 1080p Blade Pro nije razočarao, sa 126 posto osvetljenja.

Scoring 0.3 na testu Delta-E, ekran Blade Pro je prilično tačan (0 je savršeno). Definitivno je bolje od proseka 1.3 i 0.5 i 1.6 koji su dobili od Alienware 17 i G701VI. Eon 17-X i Predator 17 pokazali su da imaju preciznije panele na 0,14 i 0,18.

Ako vam je potreban nešto jeftiniji laptop pogledaj te Acer Aspire 5.

Nikada nećete imati problema sa bilo kojim Blade Pro ekranom, jer su 1080p i 4K ekrani u proseku sa rezultatima od 334 i 320 nita osvetljenosti, respektivno. Oni su lako nadmašili prosek kategorije 291-nit, Predator 17 X (318 nita), Eon17-X (289 nita) i G701VI (277 nita). Alienware 17 ima najsjajniji ekran u zemlji, na neverovatnih 340 nita.

Audio: Sada sa THX sertifikatom

Zvuk Blade Proa se sve više poboljšava. Ova iteracija sistema ima THX sertifikat – prvi u svetu. To znači da je neprekidan 3.5mm priključak sa strane laptopa sposoban za podršku slušalica visokih performansi, te slobodno izvlačite one 7.1 slušalice sa Dolbiom na kojima ste ležali.

Sans pokrivač, Blade Pro-ov par zvučnika sa gornje strane i bočnim zvučnicima definitivno su show stoperi. „HUMBLE“ Kendrika Lamar je praktično eksplodirao iz zvučnika sa iznenađujućom količinom basa, popunjavajući laboratoriju sa hrabrom ekspozicijom repera. Sintetisani instrumenti na Ciara-ovoj „Bodi Party“ -u su počeli iskrivljeni, ali kada smo je podesili u podešavanjima na Dolbi Digital Plus softveru, uspo sam da izjednačim visine za uravnoteženijim performansama.

Kada smo se probijali kroz kamp bandita u Witcher-u 3, prateća muzika bila je glasna, energična i uravnotežena. Uznemirena violina i udarci mačeva su se spajali međusobnim i napunili laboratoriju. Ovo nas je učinilo da se osećamo kao da smo u sredini akcije.

Nažalost, THX se prostire samo na 4K verziju Bladea. Međutim, ljubitelji muzike ne bi trebalo da se bore, jer 1080p verzija ima odličan audio kvalitet, zahvaljujući unapred instaliranom Dolbi Digital Plus softveru. Užasan tenor SZA se čuo iz sintetizirane tastature na „Vikendu“. Pucketanje prstima pružili su lep pop, dok je muzika ispunjavala našu laboratoriju.

Tastatura

Uvek smo rezervisani kada je u pitanju Razerova tastatura. Oni su poznati po plitkoj tastaturi, koja na početku može biti malo neprijatna ali se može koristiti kada se naviknete na nju. Izuzetno nisko-profilni Tasteri Blade Pro imaju samo 1 milimetar rastojanja (između 1.5 i 2 mm je idealan) sa 71 grama aktivacije (60 grama je minimum). Međutim, ti ultrazvučni prekidači su udobni i pružaju prijatan klik kada počnete da kucate. Uspeli smo otkucati 68 reči u minuti na testu, što je više od naših uobičajenih 65 stranica u minuti.

Razer Blade Pro tastatura

Razer Blade Pro (2017) tastatura

Međutim, mi više volimo membranske tastere na 1080p Blade Pro. Sa kliznim ključem od 1,7 mm i aktiviranjem od 70 g, ovi tasteri zapravo imaju razumnu količinu otpora, što je čini ugodnijom za kucanje. U stvari, pogodili smo stabilnih 75 vpm tokom testa kucanja.

Zahvaljujući Razerovom softveru Sinapse, tasteri sa Chroma-om su i dalje najlepši na tržištu, sposobni da reprodukuju lude 16,8 miliona boja uz mnoštvo zadivljujućih efekata. Naš omiljeni efekat je Wave, koji šalje boje sa desne na levo.

Touchpad i točkić za pomeranje

Kao i model 2016. Ima ogroman 4×3,3-inčni touchpad. Na Razer Blade Pro je postavljena desno od tastature na koju se treba navići.

Razer Blade Pro (2017) tač pad jednom kada smo podesili, nismo imali nikakve probleme sa pozivanjem Cortane, zumiranjem i izlazom na slike. Takođe i vršenje skretanja sa dva prsta i rotiranjem na odgovarajućem uređaju. Programabilni točkić za skrol i dalje je jedna od naših omiljenih komponenti Bladea. Na primer, da biste podesili jačinu zvuka, jednostavno okrenite točak gore ili dole.

Sinapse

Pored programiranja boje tastature i specijalnih efekata, Sinapse vam takođe omogućava snimanje i kreiranje makroa ili praćenje vaših tastera. Pošto je Razer Blade Pro overclockovan, Sinapse sada ima funkciju kontrole performansi kako bi vam omogućila prebacivanje između Balansirane postavke za optimalnu potrošnju baterije i Performance Optimized za povećanje brzine CPU takta. Takođe imate mogućnost da kontrolišete brzinu ventilatora od niskog do maksimalnog, a i automatskog. S obzirom na to da je Sinapse zasnovan na oblaku, možete pristupiti svojim postavkama na bilo kom drugom uređaju Razer. Što znači da ne morate podešavati od nule.

Gaming, Graphics i VR

Nemojte razmišljati i tankoći laptopa kao slabost Razer blade proa. Naprotiv, jedan od ovih laptopova je opremljen sa Nvidia GeForce GTX 1080 GPU sa 8GB VRAM-a, najjači GPU koji možete dobiti na laptopu. U međuvremenu, 1080p verzija stiže GeForce GTX 1060 GPU sa 6GB VRAM-a. To znači da kada je bilo vreme da očistim močvare fogleta u Witcher 3, 4K laptop održava stabilan 37 FPS na Ultra postavkama dok GTX 1060 isporučuje prihvatljivih 30 fps.

Razer Blade Pro VR

Na Hitmanovom testu, 4K Blade Pro zabeležio je 116 fps na Ultra, razbijajući prosek zamene za 88 FPSi.

Rise of tomb raider

Na testu Rise of the Tomb Raider, 4K Blade Pro zabeležio je 73 fps na 1080p na vrlo visokom nivou sa prosekom od 53 fps. Mašina Razer blade pro uspela je da porazi i Alienware 17 (62 fps), Predator 17 X (66 fps) i Eon17-X (66 fps), od kojih svi imaju GTX 1080 grafičke kartice. G701VI, sa svojim GTX 1080 GPU, bio je krajnji pobednik koji je registrovao 71 fps. 1080 iteracija Blade-a je proizvela sa 35 fps.

Na Hitmanovom testu, Blade Pro zabeležio je 116 fps na Ultrau, što je ubrzalo prosek zamene za 88 fps. Ni Alienware 17 niti Predator 17 X ne bi mogli da se podudaraju sa 87 i 60 fps, ali Eon 17-X je isporučio 129 fps za pobedu.

4k Blade Pro pogodio je 81 fps na Ultra tokom benchmarka Grand Theft Auto V, premašivši prosek od 69 fps. Međutim, nije bilo dovoljno da se nadmaši Alienware 17 (82 fps), Predator 17 X (83 fps), Eon 17-X (84 fps) ili G701VI (90 fps).

Ali Blade nije samo zvijer na tradicionalnim igrama, već može da isporuči i neke svileno glatke fps u okviru VR-u, zato se slobodno može vezati za to Oculus Rift ili HTC Vive. Sistem je isporučio test SteamVR Performance na 11, usklađivši svoje konkurente. Manje moćni Blade Pro i dalje je isporučio dobar rezultat od 6,8 fps.

Ukupne performanse

Blade Pro zvanično se igra sa velikim dečacima, nadogradnjom procesora sa poslednje generacije Intel Core i7-6700HK overclockani na 2,9 GHz. Intel Core i7-7820HK CPU sa 32 GB RAM-a je u jačem modelu. Model 1080p je takođe dobio podsticaj sa procesorom Intel Core i7-7700HK od 2.8 GHz sa 16GB RAM-om. Dakle, nijedan laptop nije imao problema sa time što smo pokrenuli nekoliko Twitch Streamova, a TweetDeck, Slack i YouTube su se prikazivali u ostatku naših 20 Google Chrome kartica dok je pokrenuto skeniranje čitavog sistema.

Oba laptopa takođe su dobro radila na sintetičkim testovima performansi kao što je Geekbench 4, na kojima je 4K model postigao rezultat od 15.404. Ovo je poboljšalo 12.926 prosek za radno okruženje, dok je 1080p verzija proizvela 14.760. Opremljeni sa svojim i7-7820HK procesorima, Alienware 17, Predator 17 i G701VI postigli su 14,154; 14,795; i 17.404, respektivno. Intelov procesor i7-7700K od 4,2 GHz na Eon17-X isporučio je 14,491.

Tokom makro testa OpenOffice, 4K Blade Pro odgovarao je 20,000 imena i adresa za 3 minuta i 16 sekundi, prešišavši prosek 3:25, Predator 17-X (3:41) i Eon17-X (3:47) . G701VI i Alienware 17 bili su brži, u 2:59 i 1:47, respektivno. 1080p Blade Pro završio je sa vremenom 3:18.

4K Blade Pro par 256GB PCIe SSD-a u RAID 0 konfiguraciji duplirala 4.97GB vrednosti multimedije na našem testu kopiranja datoteka za 15 sekundi. Ona je radila na brzini prenosa od 339 megabajta u sekundi. Nije brz kao 540.3 MBps prosek, ali je i dalje bolji od brzine od 228-MBps i 512 MB SSD i 1080p Blade Pro (256 M.2 PCIe SSD sa 2TB 7.200 rpm hard disk) 175.5MBps. Eon17-X 512GB NVMe M.2 PCIe SSD proizveo je 1.018 MBps, dok su Predator 17-X (dual 256GB SSD) i G701VI (dual 512GB m.2 PCIe SSD) bili skoro mrtvi vrući, na 1.272,3 i 1.272.4MBps.

Trajanje baterije

Sa ludim specifikacijama kao što su ova, baterija će da nastrada. Blade Pro je trajao samo 1 sat i 54 minuta na našem testu baterije (neprekidno surfovanje preko wi-Fi mreže). Ovo je znatno ispod proseka za radno okruženje 4:14.

Bilo je sasvim dovoljno da Eon 17-X izdrži 1:39 ali ne i vreme Predatora 17-X (1:58), Alienware 17 (2:36) ili G701VI (3:27). Model 1080p modela Blade Pro je na testu trajao impresivnih 6:11, čime su ostali ostali u prašini.

Toplota

Razer je zadržao svoj posebni sistem hlađenja koji ima skriveni unutrašnji ventilator, komoru za paru i dinamički izmenjivač toplote, koji pomaže da se aluminijumska šasija ohladi. Kompanija je dodala i rashladne ramove bazirane na bakru i još nekoliko uređaja za distribuciju toplote, kako bi se ugradili komponente koje se mogu ohladiti.

No, bez obzira na koliko se hlađenje Razer instalira, teško je držati sve na šasiji hladno. Nakon 15 minuta igranja Witcher 3, tač ped je merio 101 stepeni, nekoliko stepeni nad našim 95 stepeni komfornim pragom. Centar čaptopa je dostigao 119 stepeni, dok je donji deo merio 121 stepen.

Kada se stvari ohlade, prešli smo na HD YouTube video tokom 15 minuta, a tač ped i razmak između G i H tastera su bili 90 i 98 stepeni. Dno samog laptopa je zabeležilo temperaturu od 103 stepeni.

Webcam

Blade Pro je 1920×1080, 2-megapikselna kamera jedan od boljih integrisanih kamera. I ako su detalji slike bili malo na nejasnoj strani, kamera je uhvatila tačnu nijansu naših plavih košulja i tona čokolade.

Softver i garancija

Razer Blade Pro portovi

Razer je koristio lagan dodir na unapred grupisanom softveru. Dodao je samo nekoliko aplikacija za optimizaciju igara, uključujući i Killer Network Manager, koji vam omogućava da konfigurišete Wi-Fi karticu tako da možete dobiti optimalne performanse. Takođe dobijate Nvidijin GeForce Experience, koji ima paket softvera koji je usmeren na igre, uključujući softver Shadowplay za snimanje. Game Optimization automatski podešava podešavanja u igri kako bi dobili najbolje performanse i broj fps-ova.

Videćete samo nekoliko nepotrebnih programa, uključujući Facebook, Fallout Shelter, Twitter i Drawboard PDF. Kupci sistema takođe će imati pravo na besplatni download FL Studio 12 Producer Edition, profesionalnog muzičkog paketa.

Razer Blade Pro isporučuje garanciju od jedne godine koja uključuje delove i rad laptopa.

Konfiguracije

Razmislili smo o baznoj konfiguraciji Razer Blade Pro-a od 3.999 dolara, koja ima overclockani 2.9-GHz Intel Core i7-7820HK procesor sa 32GB RAM-a, par 256GB PCIe SSD-a u konfiguraciji RAID 0 i Nvidia GeForce GTX 1080 GPU sa 8 GB VRAM-a.

Želite više mesta za vaše podatke? Definitivno će vas koštati. Par 512GB PCIe SSD-a u RAID-u košta 4,399 dolara, a opcija RAID 0 1TB donosi cenu do 4.899 dolara.

Ali ako tražite jeftiniju opciju, tu je model od 2.299 dolara koji ima Intel Core i7-7700HK CPU od 2,8 GHz, 16 GB RAM-a, 256 GB PCIe M.2 SSD sa 2TB hard diskom od 7.200 rpm, Nvidia GeForce GTX 1060 GPU sa 6GB VRAM-a i 1920x1080p ekranom.

Suština

Razer Blade Pro 3.999 dolara je već bio odličan notebook za igranje, VR i stvaranje sadržaja. Zamena nameštaja je pružila prekrasan 4K Nvidia G-Sinc ekran, sjajnu grafiku i sveobuhvatne performanse u jednu od najtanjih i najlakših šasija koju smo videli na sistemima ove veličine. Ovog puta Razer je poboljšao nekoliko stvari, nadogradivši se na overclockani Intel „Kabi Lake“ Core i7 procesor i dodajući THX sertifikat na svoj ekran i audio – čineći ga prvim mobilnim uređajem koji se drži svog imena.

Razer Blade Pro (2017) dizajn. „Međutim, po ovoj ceni, želimo sistem koji ima brži SSD i duži radni vek baterije, dve stvari za koje možemo dati 2,999 $ Asus ROG G701VI“ kaže laptopmag. Iako je taj sistem znatno jeftiniji, gubite 4K displej i prilagodljivoj mehaničkoj tastaturi. Tu je i Alienware 17 R4, koji se može konfigurisati sličnim specifikacijama, uključujući 4K ekran za 3,649 dolara, ali sa skoro 5 kg, to zapravo nije prenosivi sistem.

Zbog toga je 2.299, 1080p verzija Razer Blade Pro bolji kandidat. Laptop snabdeva solidnu energiju uprkos njegovim nečim srednjim specifikacijama, a igrači možda preferiraju brzinu osvežavanja od 120Hz i udobnu tastaturu preko 4K panela i plitku mehaničku tastaturu. Sve u svemu, ako tražite vrhunsku mešavinu prenosivosti i snage, kofer se zaustavlja na Razer Blade Pro.