fbpx

Kako izjavljuje consumer reports po prvi put za sedam godina, Sarica Martinez je bila bez kompjutera. Ona je odradila svoj deo popravljanja i zamene delova tokom godina. Ali nakon najnovijeg problema, rekla je: „Mrtav je“. Tako je počela pretraga za novim laptopom na Best Buyu u blizini Union Skuare u Njujorku.

„Postoji puno opcija“, rekla je Martinez, dok je stajala ispred dugačkog reda. Koliko opcija? Na dan kada je kupila, u prodavnici je bilo dostupno 105 modela laptopa, sa još 479 online.

Konfuziju prave široko pojasna imena laptop računara. Neki brendovi dele svoje laptopove u najviše šest kategorija čija imena ne pokazuju uvek koji su najbolji.

Što se tiče Martineza, napustila je prodavnicu bez laptopa – otišla je kući da radi više istraživanja na oznakama računara.

Acer

Po iskustvu laptop servisa Restart Acer ima jednu od najuglednijih linija laptopa u svetu.

Acer ima četiri oznake laptopa: Aspire, Swift, Switch i Spin.

Acer Aspire linija uključuje većinu Acerovih laptopova. Ovo su prosečni laptovi koji imaju pristojnu. Imaju dobar hardver u sebi, pristojno hlađenje i dobar dizajn. Nažalost ovi laptopovi se dosta kvare.

Acer Svift oznake laptopa

Su ultra portabilni modeli. Na primer, Swift 3, koji je dobro radio na testiranju Consumer reports, ima 14-inčni ekran, ali teži samo 3,4 kilograma. U liniji Swift broj koji prati ime označava njegov položaj u porodici, u rastućem redosledu. Tako je Swift 3 u sredini linije. (Isto važi i za Spin liniju, opisano u nastavku.)

Oznake laptopa na Acer Switch računarima govore da su u pitanju 2-u-1 prenosni računari. Što znači da imaju odvojivi displej koji se može koristiti kao tablet. Proizvodi novog Switcha, poput onih koji su lansirani u aprilu, nemaju Aspire branding. Jedinstveno među Acer laptopovima, oznake laptopa Switch uključuju i veličinu ekrana. Acer Switch Alpha 12 SA5-271-594J, na primer, ima 12-inčni ekran.

Linija Acer Spin se sastoji od konvertibilnih računara, kao što je Acer Spin 5 SP513-51-55ZR. (Kao kod kabrioleta, tastatura se ne može odvojiti od displeja, ali može se preklapati do kraja. Omogućavajući vam da koristite ekran kao tablet.) Kao i kod Swift računara, oznake laptopa spins serije se numeriše po redosledu performansi. Od niskog do visokog, Acer Spin 1 je početni slabiji model, a Acer Spin 7 sedi na vrhu linije.

Apple

Apple nudi samo par oznaka modela. Ovi računari su uredno uređeni po performansama i cenama.

To jednostavnost znači da u osnovi imate odluku o kupovini u dva koraka: Odredite veličinu ekrana koju želite, a zatim kupite koliko vam MacBook dopušta.

Postoje dva najnovija modela na kojima možete birati. MacBook, koji počinje od 1.300 dolara, i snažniji MacBook Pro, koji počinje od 1.500 dolara. Oba dolaze sa Appleovim retinim ekranom i klasičnom aluminijumskom šasijom.

Za razliku od većine laptopova na tržištu, ovaj par uključuje samo USB Tip-C portove za punjenje i povezivanje sa perifernim uređajima. Ako imate štampač ili tastaturu koja koristi starije USB konektore, možete se pridružiti mnogim drugim potrošačima u tihom prokletstvu Apple-a, a potom kupiti adaptere.

MacBook Air oznake laptopa nisu videla značajno ažuriranje od marta 2015. Model od 13 inča koji se još nalazi u Apple Store-u košta 999 dolara.

Asus

Asusove odluke o imenovanju svojih laptopova mogu biti zbunjujuće. Što se tiče Asus kompanije, većina Asus prenosnih računara nije grupisana nijednom posebnom karakteristikom. Skoro svaki računar može da se završi u barem polovini serije. „Nema smernica ili specifičnog priručnika koji to navodi crno-belo“, kaže Asus.

Međutim, stvari počinju da imaju više smisla kada proučavate specifikacije. Asus poseduje oznake laptopa koje uključuju reč „Series“ u njihovim imenima, kao i premium ZenBook liniju. Evo šta znače sve oznake.

Oznake laptopa E serije zauzimaju nizak kraj ponude kompanije u smislu ciene i performansi. Takođe imaju i manje veličine ekrana. Ovi prenosni računari opremljeni su procesorima Celeron ili Atom, koji će se boriti sa zahtevnim zadacima.

Asus F oznake laptopa

Su korak napred, koji se sastoji od laptopa srednjeg nivoa sa visokim performansama procesora. Većina F serije laptopova koristi Core i5 ili i7 procesore, koje ćete naći i na high end računarima. oznake laptopa F serije takođe uključuju i veće veličine ekrana na uređajima.

oznake laptopa K serije prenosnih računara predstavlja korak napred iz modela serije F, sa tanjim dizajnom i posvećenim grafičkim procesorima. koji pružaju grafiku za intenzivne aplikacije poput igara.

Asus K serija prenosnih računara je kao kabrioleta (njihov ekrani mogu da se preklapaju nazad tako da možete koristiti uređaj kao tablet). To je jedina odlika koja ih definiše. uređaji oznake laptopa K dolaze u širokom spektru cena i veličina ekrana.

Asus R serija i Asus X serija laptop računara su lov-end do high-end, a neki su i kabriolet.

Oznake laptopa B označavaju da su dizajnirani za poslovne i profesionalne korisnike. Znači ove mašine imaju moćne komponente, lako zamenjive baterije i više sigurnosnih funkcija. Kao što su unapred zagarantovani sigurnosni softver i čitač otisaka prstiju.

Najzad, oznake laptopa na Asus ZenBooks označavaju da su u pitanju premium uređaji, tanki i lagani kabriolet. Za one koji traže funkcionalnost ekrana osetljivog na dodir, CR-ov preporučeni Asus ZenBook Flip poseduje aluminijumsku šasiju i dostupan je za oko 750 dolara, a dobio je veoma dobar rejting u svim kategorijama testova potrošačkih izveštaja.

Dell

Za razliku od nekoliko drugih brendova za laptop koji koristi windows Dell ima relativno jednostavne oznake laptopa.

Oznake laptopa Inspiron obuhvataju laptopove i desktop računare sa niskim i srednjim performansama. Obično prateći naziv proizvoda je broj serije koji označava poziciju računara u postavi. Za veću snagu (i višu cenu), potražite veći broj. Na primer, laptopovi serije 3000 koštaju manje od 200 dolara, a modeli serije 7000 mogu koštati skoro 800 dolara.

Vrhunski laptop računari su grupisani u Dell XPS seriji, koja uključuje i ultrabookove. Ovo uključuje i Dell XPS 13 Convertible koji košta $1.400 dolara. Ovaj uređaj je postigao Odlične ocene za ergonomiju i performanse u testiranju potrošačkih izvještaja.

Dell takođe olakšava pronalazak konvertibilnih laptopa tako što uključuje 2-u-1 u njihova imena. Na primjer, Dell XPS 13 2-u-1 je premijum notebook koji također može funkcionisati kao tablet na dodir.

HP

HP, kao i Dell, deli svoje laptopove na lako razumljiv način. Postoje četiri oznake laptopa: HP, Pavilion, Envy i Spectre.

Budžetska oznake laptopa uključuju laptopove sa relativno jeftinim, laganim pogonskim komponentama. A računari su dizajnirani da se bave jednostavnim stvarima poput pretraživanja putem interneta i e-pošte. Ali ne i intenzivnijih zadataka kao što su uređivanje videa i igranje igara.

HP-ovi laptop računari sa malo više snage nose brendiranje paviliona. Ovi laptop računari dolaze u više veličina (i opcije boja, za modne korisnike računara) i kreću se od 500 do 700 dolara.

HP Envi laptop računari su PC računari sa visokim performansama sa moćnim komponentama. Ovi laptopovi su skuplji, ali nude bolji kvalitet gradnje, a takođe tanji i laganiji dizajn.

Zaokruživanje ponude kompanije je tanka i lagana serija ultrabook HP Spectre linija. Ovi 13-inčni laptop računari imaju moćne procesore. Oni koriste USB Tip-C portove za punjenje i za povezivanje sa perifernim uređajima.

Neke vrste modela Pavilion, Envi i Specter uključuju k2 brendiranje, što znači da se ekrani osjetljivi na dodir mogu odvojiti kako bi funkcionisali kao tablete. Modeli koji uključuju moniker k360 mogu se preklopiti unazad kako bi se ekran okrenuo u tablični računar; Primer je HP Spectre k360 13t.

Neka ali ne i sva, imena računara HP takođe označavaju veličinu ekrana i tehnologiju dodira ekrana.

Lenovo

Četiri oznake laptopa čine Lenovo liniju ponude: IdeaPad, Flek, Joga i ThinkPad.

Lenovo IdeaPads su tradicionalni prenosni računari. Oni upravljaju varijantama između lov-end i laptop računara sa većim performansama. IdeaPadovi su numerisani po redosledu performansi, od niskog do visokog. Na primer, IdeaPad 100 serija je najslabiji i najjeftiniji laptop, a IdeaPad 700 je model visokih performansi.

Lenovo Flek i Lenovo Joga uređaji imaju ekrane osetljive na dodir. Ove linije se ne razlikuju, osim što su Flek laptopovi uglavnom budžetski prijazniji od modela joge. Lenovo joga 910 vrhunske CR ocene za 14-inčne laptopove, sa odličnom ocenom za ergonomiju, prenosivost i performanse.

Lenovo ThinkPad je poslovna linija prenosnih računara kompanije, ali računari imaju veliku bazu potrošačkih fanova koja se kune u ovaj laptop zbog njegove pouzdanosti. ThinkPadi su lako prepoznatljivi – većina ima prepoznatljivi crveni gumb koji se može koristiti kao alternativni alat za navigaciju.

Lenovo ThinkPad X1 Joga od 1.300 dolara je jedan od naših preporučenih modela, ima funkcije iz linija ThinkPad i Joga.

Microsoft

Microsoft je prilično nov u izradu hardvera. Svi računari kompanije nose Surface oznake laptopa. Svi njeni laptopovi uključuju ekran osetljiv na dodir, a svi osim malog broja mogu da funkcionišu kao tablet.

Trenutna linija kompanije uključuje Surface i moćniji Surface Pro, oboje se prodaju kao tablet sa opcionom odvojivom tastaturom.

Surface Laptop, predstavljen ranije ovog meseca, predstavlio je Microsoftov Windows 10 S. To je tradicionalni notebook računar dizajniran za tržište obrazovanja i konkurent je Chromebook-u.

Premium Surface Book je veći i moćniji odvojivi laptop. A mikrosoft je prvi koji koristi elektromehaničku šarku za zaključavanje i otključavanje displeja sa baze kako bi ga pretvorio u tablet.

Samsung

Samsung nudi samo nekoliko modela laptopa. Njegovi laptop računari su podeljeni na oznake laptopa spin i galaksiju.

Svaki prenosni računar kompanije Samsung je numerisan po svom položaju u proizvodnji. Što je veći broj, to je moćniji laptop. Na primer, Samsung Notebook 9, koji je preporučen za CR, 1.200 dolara, predstavlja vodeći model kompanije. Dobila je Odlične ocene u performansama i prenosivosti u testiranju potrošačkih izveštaja.

Samsung prenosni računari sa spinskim imenom su konvertibilni modeli, sa ekranima koji se preklapaju do kraja kako bi funkcionisali kao tablet.

Samsung Galaxy Book košta 1.130 dolara i jedini je računar u liniji Galaxy Book-a. On je 12-inčni računar koji je postavio Microsoft Surface liniju na višem nivou u 2 u 1 tržištu. Kao i Surface Book, Galaxy Book je odvojiv, što znači da se njegov displej može odvojiti od svoje tastature i koristiti kao tablet.