fbpx

Najčešći kvarovi

Laptop se pali ali nema sliku

Laptop vam se uključi, čujete ventilator, HDD, optiku, vidite da svetle lampice ali nemate sliku na ekranu? Ovaj problem mogu da prouzrokuju RAM memorija ili Grafički čip.

RAM Memorija

Najčešći problem koji može da nastane je da usled pada laptopa ispadne ram memorija iz svog slota i da vam se zbog toga ne pali laptop. Ovaj problem se rešava tako što izvadite ram memoriju iz slota i vratite je nazad. Ukoliko imate dve memorije i laptop vam se ne pali posle rekonekcije RAMA, probajte da jednu izvadite i da probate sa jednom ukoliko se i dalje ne pali, zamenite memorije i probajte ponovo.

Grafički čip

Grafički čip se posle dugog pregrejavanja odvaja od ploče, najčešće se događa na toshibi i hp-u. Ukoliko je to problem moraćete da nosite laptop na servis. Ovaj problem se može srediti na više načina:

  • Servis postojećeg čipa PREKUGLAVANJE
  • Kuglanje novog grafičkog čipa
  • Zamena matične ploče

Ukoliko se radi prekuglavanje ili kuglanje postoji mogućnost da se kvar jednog dana vrati, da li je to pre ili kasnije zavisi od modela laptopa, stanja matične ploče i održavanja laptopa.

Laptop je bučan / Pregreva se.

Ukoliko je laptop bučan ili vruć na dodir onda je već odavno spreman za čišćenje. Laptop tokom rada uvlači u sebe prašinu koja se gomila i jednostavno uđe u mehanizam ventilator što dovodi do toga da ventilator ne vrši pravilnu rotaciju što proizvodi buku. Tu je potrebno čišćenje i zamena termalne paste. Fabrička termalna pasta se suši posle godinu dana i potrebno je staviti novu. Ona služi da bolje provodi toplotu sa vašeg procesora i grafičke karte na sistem za hlađenje i jako je bitno za produžavanje života vašeg laptopa, te su neke firme kao na primer Gigatron odlučile da daju 5 godina garancije ukoliko laptop nosite na redovno čišćenje svakih godinu dana, što vam govori koliko je redovno čišćenje u stvari bitno za produzavnje veka trajanja vašeg laptopa.

Ubacili ste VIP, Telenor, Telekom USB internet ali se on ne prijavljuje na laptopu

Ovo je klasičan problem koji se događao 2013/2014. Problem nastaje kada se uređaj ne instalira pravilno ili se u toku rada nasilno izvadi, tada vas USB napravi pogrešne prijave/odjave drajvera za USB u Windows registriju i nastane problem. Ovaj problem se rešava reinstalacijom operativnog sistema.

Laptop vam prijavljuje da imate media connection problem.

Ukoliko vam laptop prijavljuje ovako nešto onda imate problem sa diskom ili operativnim sistemom.
  • Ukoliko je vaš hard disk u problemu onda mora da se vrši zamena Hard diska.
  • Ukoliko je problem do sistema onda možete da uradite instalaciju operativnog sistema.
  • Postoje slučajevi koji se događaju u 5% slučajeva gde je problem u kontroleru za HDD.
Laptop se restartuje u krug ali ne ulazi u Windows

Ukoliko vam se ovo događa onda imate problem sa HDD-om, Operativnim sistemom, ili vam se laptop pregreva.

Ukoliko HDD ima bad sectore na mestu gde se nalaze Windows fajlovi onda se vaš operativni sistem neće podići. U ovakvim slučajevima se radi zamena HDD.

Ukoliko ste se zarazili virusima ili imate preteranu količinu programa koji se startuju sa Windows-om onda je potrebno da se uradi čista instalacija Windowsa, ako imate podatke da vam se sačuvaju i vrate na novi sistem posle skeniranja sa antivirusom tako da ne zarazite novi sistem virusima.

Ukoliko je problem do pregrejavanja onda je potrebno čišćenje.

Laptop se gasi u toku rada
  • Ako vam se laptop gasi u toku rada možete imati 2 problema.
  • Prvi je da se laptop pregreva, a drugi da imate problem sa grafičkim čipom.
  • Uglavnom je problem sa pregrejavanjem i popravlja se čišćenjem.
Punjač gubi kontakt na ulazu u ASUS laptop

Uglavnom na Asus laptopovima serije k53. k52, x53, x55. se događa da konektor pukne na ploči i jednostavno više ne puni laptop. U ovakvim slučajevima se uglavnom vrši zamena konektora na laptopu.