Najcesci kvarovi

 Laptop se pali ali nema sliku

Laptop vam se ukljuci, cujete ventilator, HDD, optiku, vidite da svetle lampice ali nemate sliku na ekranu? Ovaj problem mogu da prouzrokuju RAM memorija ili Graficki cip.


RAM MEMORIJA

Najcesci problem koji moze da nastane je da usled pada laptopa ispadne ram memorija iz svog slota i da vam se zbog toga ne pali laptop. Ovaj problem se resava tako sto izvadite ram memoriju iz slota i vratite je nazad. Ukoliko imate dve memorije i laptop vam se ne pali posle rekonekcije RAMA, probajte da jednu izvadite i da probate sa jednom ukoliko se i dalje ne pali, zamenite memorije i probajte ponovo.


GRAFICKI CIP

Graficki cip se posle dugog pregrejavanja odvaja od ploce, najcesce se dogadja na toshibi i hp-u. Ukoliko je to problem moracete da nosite laptop na servis. Ovaj problem se moze srediti na cise nacina:

Servis postojeceg cipa PREKUGLAVANJE

Kuglanje novog grafickog cipa

Zamena maticne ploce

Ukoliko se radi prekuglavanje ili kuglanje postoji mogucnost da se kvar jednog dana vrati, da li je to skorije ili negde u daljoj buducnosti zavisi od modela laptopa, stanja maticne ploce i odrzavanja laptopa.


Laptop je bucan / Pregreva se.

Ukoliko je laptop bucan ili vruc na dodir onda je vec odavno spreman za ciscenje. Laptop tokom rada uvlaci u sebe prasinu koja se gomila i jednostavno udje u mehanizam ventilator sto dovodi do toga da ventilator ne vrsi pravilnu rotaciju sto proizvodi buku. Tu je potrebno ciscenje i zamena termalne paste. Fabricka termalna pasta se susi posle godinu dana i potrebno je staviti novu. Ona sluzi da bolje provodi toplotu sa vaseg procesora i graficke karte na sistem za hladjenje i jako je bitno za produzavanje zivota vaseg laptopa, te su neke firme kao na primer Gigatron odlucile da daju 5 godina garancije ukoliko laptop nosite na redovno ciscenje svakih godinu dana, sto vam govori koliko je redovno ciscenje u stvari bitno za produzavnje veka trajanja vaseg laptopa.


Ubacili ste vip, telenor, telekom usb internet ali se on ne prijavljuje na laptopu

Ovo je klasican problem koji se dogadjao 2013/2014. Problem nastaje kada se uredjaj ne instalira pravilno ili se u toku rada nasilno izvadi, tada vas usb napravi pogresne prijave/odjave drajvera za usb u windows registriju i nastane problem. Ovaj problem se resava reinstalacijom operativnog sistema.

laptop vam prijavljuje da imate media connection problem


Ukoliko vam laptop prijavljuje ovako nesto onda imate problem sa diskom ili operativnim sistemom.

Ukoliko je vas hard disk u problemu onda mora da se vrsi zamena Hard diska.

Ukoliko je problem do sistema onda mozete da uradite instalaciju operativnog sistema.

Postoje slucajevi koji se dogadjaju u 5% slucajeva gde je problem u kontroleru za HDD.


laptop se restartuje u krug ali ne ulazi u windows

Ukoliko vam se ovo dogadja onda imate problem sa HDD-om, Operativnim sistemom, ili vam se laptop pregreva.

Ukoliko HDD ima bad sectore na mestu gde se nalaze windows fajlovi onda se vas operativni sistem nece podici. U ovakvim slucajevima se radi zamena HDD.

Ukoliko ste se zarazili virusima ili imate preteranu kolicinu programa koji se startuju sa windowsom onda je potrebno da se uradi cista instalacija windowsa, ako imate podatke da vam se sacuvaju i vrate na novi sistem posle skeniranja sa antivirusom tako da ne zarazite novi sistem virusima.

Ukoliko je problem do pregrejavanja onda je potrebno ciscenje.


laptop se gasi u toku rada

Ako vam se laptop gasi u toku rada mozete imati 2 problema.

Prvi je da se laptop pregreva, a drugi da imate problem sa grafickim cipom.

Uglavnom je problem sa pregrejavanjem i popravlja se ciscenjem.


punjac gubi kontakt na ulazu u ASUS laptop

Uglavnom na asus laptopovima serije k53. k52, x53, x55. se dogadja da konektor pukne na ploci i jednostavno vise ne puni laptop. U ovakvim slucajevima se uglavnom vrsi zamena konektora na laptopu.