fbpx

Skoro pet godina nakon što je Microsoft predstavio uređaj koji je kreirao kategoriju 2-u-1, Surface Pro sistemi kompanije su i dalje odvojivi proizvodi koje kompanije pokušavaju da pobede. Dakle, kako se Microsoft poboljšava na vodećim hibridima? Prefinjenjem jednostavnog probnog i istinskog dizajna, poboljšanjem performansi, smanjivanjem zabrinutosti o trajanju baterije i stvaranjem nove linije poboljšanih i više sjajnih dodataka za površinu.

Novi uređaj i dalje nema USB-C portove, a njegova izdržljivost, iako poboljšana, i dalje može biti bolja. Ali jedna stvar je jasna: Surface Pro (počev od $ 799, $ 2,199 po pregledu) je još uvek krema od useva.

Microsft surface pro specifikacije

CPU.Intel Core i7 7660U.
Operating System.Windows 10 Pro.
RAM MEMORIJA.16GB.
RAM Upgradable to.
Hard Drive Size.1 TB.
Hard Drive Speed.n/a.
Hard Drive Type.SSD.
Secondary Hard Drive Size.
Secondary Hard Drive Speed.
Secondary Hard Drive Type.
Display Size.12.3 inča.
Highest Available Resolution.
Native Resolution.2736 x 1824.
Optical Drive.None.
Optical Drive Speed.n/a.
Graphics Card.Intel Iris Plus Graphics 640.
Video Memory.Shared.
Wi-Fi.802.11ac.
Wi-Fi Model.Wi-Fi: 802.11ac Wi-Fi wireless networking, IEEE 802.11 a/b/g/n compatible.
Bluetooth.Bluetooth 4.1.
Mobile Broadband
Touchpad Size.4 x 2.9-inches.
Ports (excluding USB).USB 3.0.
Ports (excluding USB).Surface Connect.
Ports (excluding USB).Mini DisplayPort.
Ports (excluding USB).Headset.
USB Ports.
Card Slots.microSD
Warranty / Support.1 year standard warranty.
Size.11.50 x 7.93 x 0.33 inches.
Weight.1.73 pounds 2.39 pounds with Type Cover.

Dizajn: Ako nije loš, nemoj ga popravljati

Ne želeli da iskušavaju sudbinu tako što su se upustili u izuzetan dizajn, Microsoft je napravio novi izgled Surface Pro skoro identičan sa prethodna dva modela.

Naravno, kompanija je zaokružila nekoliko ivica kako bi Surface Pro postao malo zakrivljen i prijatniji za držanje, ali svi poznati elementi su ovde, uključujući podnožje, dugme za napajanje, jačinu zvuka i zvučnike prednje strane.

Ugao za pokretanje sada se otvara na 165 stepeni, transformišući Surface Pro u nisku površinu za crtanje koja imitira Surface Studio.

Jedna primjetna promjena je na podu, koja se sada otvara do 165 stepeni. Ovim se Surface Pro transformacija pretvara sa standardnog laptopa na nisko profilnu površinu za crtanje, dajući vam iskustvo crtanja kao što ste dobili na Surface Studio-u, ali u mnogo kompaktnijom tijelu.

Merenje 11,50 k 7,93 k 0,33 inča i težine 2,39 funti (uključujući poklopac tipa), Surface Pro je znatno lakši od standardnih laptopova ili 2-u-1s, čak i onih kao što su svelte 2.7-funt Dell XPS 13 ili 2,85 funti HP Spectre X360. U međuvremenu, 12,9-inčni iPad Pro je uvek blago lakši i tanji, na 12 k 8,7 k 0,27 inča i 1,57 kilograma.

Kao Surface Laptop, Surface Pen i Signature Tipe Cover su dostupni u platini, burgundi, kobalt plavi i zlatni, što je prijatan dodir, s obzirom da Surface Pro sama ima samo sivo.

Portovi: Gde je moj USB-C?

Povezivanje na novom Surface Pro se nije malo promijenilo. Dobićete jednu USB 3.0 port sa staroškolskim konektorkom Tipe-A, mini DisplaiPort, priključkom za slušalice, priključkom Surface Connect i čitačem microSD kartica sakrivenim iza podnožja.

Ultra portabilni Surface pro

To je prilično razočaravajuće, jer nema opcije za USB-C ili Thunderbolt 3 portove, što skoro svaka druga premium 2-u-1 nudi. Dakle, možete priključiti jedan dodatak dok koristite priključak Surface Connect za punjenje sistema, ali to je u vezi s tim.

Ekran PixelSense Surface Pro je jedan od najboljih LCD panela na tržištu.

Microsoft kaže da je izabrao da ne stavlja USB-C konektor na Surface Pro, jer potrošači ne razumeju vrednost novog porta. Međutim, to je logično, jer je Microsoft predstavio USB-C port na Lumia 950 u 2015. godini. Povrh toga, kompanija koja je velika i uticajna kao i Microsoft trebalo bi da utiče na standarde povezivanja umjesto da šutira konzervu niz put.

Ekran: Pixel savršen

12,3-inčni PixelSense ekran Surface Pro je jednostavno jedan od najboljih LCD panela na tržištu. Sa rezolucijom od 2736 k 1824, on izgleda izuzetno oštro, a njegov aspekt odnosa 3: 2 pogodi pravu ravnotežu između ponude dovoljno vertikalnog ekrana za vreme kada želite da završite posao i još uvek ste dovoljno široki da nećete biti previše distraktno poštanskim sandučetom kada želite da gledate neke filmove.

Osvetljenost Surface Pro laptopa je takođe izvrsna, maksimalno 396 nita. To je više od 25 procenata svetlije od našeg trenutnog omiljenog ukupnog laptopa, Dell KSPS 13 (305 nita), kao i HP Spectre (318 nita), naša trenutno omiljena standardna 2-u-1.

Njena boja nije ništa previše, jer Surface Pro pokriva 140 procenata sRGB spektra kada se meri sa našim kolorimetrom. Još jednom, to je premašilo ocene od KSPS 13 (106%) i Spectre k360 (102%).

Tačnost boje Surface Pro je bila na tački, takođe, zareza Delta-E rejtingom od 0,5. S obzirom na to da su rezultati skoro nuli bolji, to je prilično savršeno, a Surface Pro je odličan izbor za foto urednike u pokretu. HP-ov Specter k360 nije bio daleko, sa rejtingom od 0,74, dok je KSPS 13 bio daleko daleko, sa rejtingom 4,03.

Surface pro Ekran

Audio: prijatno moćan

Zvučnici Surface Pro nisu najsnažniji koji sam čuo, ali su isporučili iznad proseka volumena i audio kvaliteta. Posebno mi se sviđa da su stereo zvučnici Surface Pro prednji, osiguravajući da se zvuk projektuje prema vašim ušima umjesto dole ili spolja.

Kada sam slušao „To je pamćenje“ Freda Falkea, bio sam prijatno iznenađen načinom kako Surface Pro ponovo stvara Elohimove mehuriće, šumeče vokale. Međutim, kao i puno ultraportabilnih zvučnika, zvučnici Surface Pro su i dalje malo lagani na basovima.

Nova oznaka

Iako ovo nije prvi put da smo videli Alcantara na površinskoj tastaturi, sa 1,3 mm putovanja i visokom, ali ali ne preteranom aktivnom težinom od 70 grama, Microsoftov poklopac tipa je i dalje najbolja odvojiva tastatura na tržište.

Na vrhu tastature, Microsoft je opremio Tipe Cover sa još jačim magnetima, tako da je stabilniji i lakši za korišćenje u vašem krilu. Međutim, kada je namještaj na tržištu ograničen, kao na ravni avion ili voz, površina Pro Surface Pro-a može malo popraviti propratni sistem.
Ja sam dugogodišnji Surface korisnik, a moj prvi pokušaj testiranja je bio prilično idealan. Udario sam 85 reči u minuti sa samo 2 greške, što je u stvari malo bolje od mog tipičnog raspona 75-80 vpm.

Inking sa novom površinskom olovkom

Sa 4.096 nivoa osetljivosti na pritisak, nova Surface Pen je četiri puta više odzivnija od ranijih modela. Ali to nije sve, jer je Microsoftu omogućio da olovku otkrije ugao u kojem ga držite, tako da sada možete naginjati olovku kako biste promenili oblik vaših linija. Ovo daje čak i neobučene ruke kao što je moje još više kontrola nad crtežima i nudi jedno od najprirodnijih i preciznih doživljaja u okolini.

Još uvek možete koristiti starije površinske olovke na novom Surface Pro; jednostavno nećete dobiti dodatne nivoe osjetljivosti pritiska ili kontrole nagiba.

Surface pro olovka

Performanse

Sa cijenom od 2.199 dolara za našu jedinicu za pregled – sa Intel Core i7-7660U CPU-om, 16GB RAM-a i 512GB SSD-om – očekivali biste da ovaj Surface Pro bude blistavo brz. I to je. Preko skoro svakog testa i merila, lako je postigao vrhunske konkurentske ultraportaže. U svakodnevnoj upotrebi, ona nikada nije pokazala nagoveštaj laganja ili usporavanja, uključujući i tokom tradicionalnih radnih opterećenja, što često uključuje pokretanje 20 ili više kartica pregledača, uređivač fotografija, IouTube i nekoliko tabela istovremeno.

Grafika Surface Proa izvršila je 50 posto bolje od Dell KSPS 13 i HP Spectre k360.

Na Geekbench 4, koji meri ukupne performanse sistema, Surface Pro (8,879) je postigao gotovo 10 posto više od KSPS 13 (8,105) i HP Spectre k360 (8,147), koji također imaju Intel 7th Generation Core i7 procesore.

Grafika

Surface Pro je takođe pušio svoju konkurenciju na našem testu za tabelarne proračune, jer je odgovaralo 20,000 imena i adresa u samo 3:13, u odnosu na 3:44 za KSPS 13 i 3:33 za Spectre k360.

Takođe sam bio prijatno iznenađen kada sam vidio da 512GB SSD Surface Pro pokaže brzinu, pogotovo nakon što uređaj za skladištenje Surface Laptopa nije bio tako brz. Novi SSD duplirao je vrednost DVD mešovitih datoteka za samo 15 sekundi, postigavši brzinu prenosa od 339 MB / s. KSPS 13 je prikupio samo 191 MBps, dok je Specter k360 bio mnogo bliži, na 318 MBps.

Baterija je trajala 7 sati i 30 minuta, što je znatno bolje od 6:05 koji smo dobili od stare Surface Pro 4.

Što se tiče grafike, Surface Pro je postigao 1.569 na grafičkom testu 3DMark Fire Strike. To je 50 posto bolje nego što smo dobili od XPS 13 (927) i Spectre X360 (920). Ipak, ako želite da napravite neku ozbiljnu igru, ipak je bolje da dobijete nešto sa diskretnim GPU-om, a ne sa Iris Plus Graphics 640 koji dolazi na Core i7 Surface Pros.

Kamere: poprilično oštre

Kameri od 8 megapiksela i 5 megapiksela na Surface Prou takođe su iznenađujuće oštri, a prednja kamera od 5 MP je moja omiljena od njih.
Uradio je prilično solidan zadatak detektovanja svih detalja u mojoj kosi tokom samozapošljavanja, a prijavljivanje zahteva samo trepćuća oko zahvaljujući praktičnoj integraciji Vindovs Hello.

Hlađenje: Hladan čak i pod pritiskom

Surface pro tastatura

Uprkos moćnom Intel Core i7 CPU-u, naša Surface Pro jedinica za pregled nije imala nikakvih problema s testom toplote. Nakon što sam video sa 1080p video zapisa sa IouTube-a u trajanju od 15 minuta, najtoplije mesto u sistemu (mrtav centar u zadnjem delu) merilo je samo 30 stepeni celzijusa.

Trajanje baterije: Bolje, ali još uvek želimo više

Jedan od velikih udaraca protiv mnogih odvojivih uređaja, uključujući i starije Surface Pro 4, je neprekidan radni vijek baterije u poređenju sa tradicionalnijim laptopovima. Kako bi rešili to, Microsoft tvrdi da je produžio vijek trajanja baterije Surface Pro do 50 posto. Na testu Laptop Mag Batteri (surfovanje preko Vi-Fi-a) Surface Pro je trajala 7 sati i 30 minuta, što je znatno bolji od 6:05 koji smo dobili od starog Surface Pro 4.

Loše vesti dolaze kada upoređujete Surface Pro sa sistemima kao što su KSPS 13 i Spectre k360, koji su trajali sat i po do dva sata više od Surface Pro, vremenska postignuća od 9:11 i 10:06, respektivno. Čak i Majkrosoftov Surface Laptop zvučno troši Surface Pro, sa trajanjem baterije od 9:02. Dakle, dok je dodatni sat i pol baterije tokom prethodnih modela dobrodošao dodatak, još uvek postoji prostor za poboljšanje.

Zatim, tu je i novi 10,5-inčni iPad Pro. Čak iako je manji ekran, nedostatak touchpad-a i manje pogodan za mobilni operativni sistem koji sprečava da bude pravi konkurent Surface Pro, skoro 14-časovni vijek trajanja baterije iPad Pro se ne može ignorisati.

Konfiguracije

Surface Pro počinje na 799 dolara za Intel Core m3 CPU, 4GB RAM-a i 128GB SSD-a, i ide do $ 2,699 za potpuno pun sistem, koji ima Intel Core i7 CPU, 16GB RAM-a i 1TB SSD .

Međutim, po prvi put Surface Pen neće biti uključen u kupovinu Surface Proa. To znači da ćete doći do potpunog iskustva sa Surface-om, morate da izvadite dodatnih 100 dolara za Surface Pen i još 160 dolara za Surface Pro Signature Tipe Cover, dodajući 260 dolara stvarnom trošku Surface Proa.

Stvarno mi nije zabrinut zbog toga što vam Microsoft plati za svaki dodatak pojedinačno… Jer neki ljudi možda ne žele ili trebaju olovku ili tastaturu. Ali, želeo bih da vidim da kompanija nudi popuste za ljude koji kupuju: Cover Tipe i Surface Pen sa kupovinom Surface Proa. Kako stoji, čak i najjeftiniji Surface Pro sa olovkom i tastaturom pokreće vam preko 1.050 dolara. Što nije baš sasvim pristupačno, jer podrazumeva početnu cenu od 799 dolara.

Ostali pribor

Ako želite da koristite Surface Dial sa površinom od 100 USD, to možete učiniti. Međutim, prirodno ćete imati malo manje ekrana sa nekretninama u kojoj ćete raditi… U poređenju sa velikim desktop bratom Surface Proa.

12. aprila 2018. Skoro 10 meseci nakon što je Surface Pro izašao. Microsoft je konačno izdao ažuriranje firmvera koji omogućava ekransku podršku za Surface Dial. Kada je jedan od naših uređivača fotografija u kući testirao mogućnosti Dial-a… Na ekranu sa Surface Studio-om, utvrdio je da je to kul… Ali je takođe rekao da su njegovi trenutni tokovi rada na gestu duboko ukorenjeni… Da bi ga ubedili da pređe na biranje da podesi svoje platno.

Suština

Ostali odvojivi uređaji jednostavno ne mogu da se podudaraju sa briljantnim PixelSense ekranom Surface Pro, jednostavnim, ali dinamičnim dizajnom i iskustvom svetske klase. Zatim dodate u olovku sa četiri puta veću osjetljivost na pritisak nego ranije… I najbolju odvojivu tastaturu na tržištu i imate recept za uspjeh. Na modelima visokog kvaliteta, kao što je naš uređaj za pregledanje… Plamtljivi performansi Surface Pro predstavljaju ogromnu dobrodošlicu za korisnike energije.

Međutim, mislim da je Microsoft još uvek igrao previše sigurno u nekoliko oblasti. Dok je poboljšan, životni vek Surface Proa i dalje zaostaje za onim od drugih ultraportabilnih laptopova. Nedostatak USB-C ili Thunderbolt 3 porta su čudni propusti za vrhunski vodeći uređaj. I nakon tri godine u kojima je Surface Pro imala u suštini istu estetiku… Želim malo više od dizajna ove mašine. Ali, ako želite najbolje ukloniti tamo, Surface Pro je i dalje onaj koji dobijete.