fbpx

Kada je u pitanju kupovina laptopa, kako irish times kaže uvek bi se odlučili za Macove. Laptop nije samo neophodnost, već i lični izbor. Iako tako kažu, nisu anti Windows separatisti. Surface book je impresivna mašina. Dok je za Surface Pro potrebno nekoliko generacija kako bi bio u punom sjaju, trenutni Pro je stvarno sjajan uređaj.
Gde se Surface Laptop uklapa u sliku? Odgovor je negde između njih. U pitanju je uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, ali ima tradicionalni izgled i osećaj za laptop. Nažalost nema šarke od 360 stepeni i nema odvojive tastature. Pa ipak, ne primećujete gubitak tih karakteristika. Ako je Surface Book „razređeni“ uređaj, Surface Laptop tačno zna šta se gde dobro uklapa.

Izgled Surface Laptopa

Po izgledu, Surface laptop se nalazi na vrhu sa najlepšim laptopovima. Mada malo se osjeća kao da je Microsoft uzeo neke ideje od Apple-a i njihovog Macbook Air-a i stavio svoj brend na njega. Surface Laptop je elegantan, sa aluminijumskim kućištem. U unutrašnjosti, kućište je pokriveno u Alcantari, materijal koji je kao meka koža, ali zapravo je mešavina poliestera i poliuretana. Koliko je izdržlji još treba da vidimo. Iako se Alcantara koristi u automobilima Formule 1 kao materijal za sedišta i u potrošačkoj elektronici kao što su Sennheiser slušalice. biće zanimljivo videti kako to izgleda posle nekoliko godina ručka. Sa svim Mrvicama, mrljma od ručka i mrlja kafe koje se podrazumevaju.

Mi, Laptop servis Restart mislimo da je dizajn elegantan, a ipak minimalan. Postoji jedan USB port, mini priključak za eksterni monitor i priključak za slušalice od 3,5 mm. Microsoft je preskočio USB C, držeći se USB portovima na koje smo svi navikli. Sa jedne strane, to danas čini uređaj mnogo korisnijim, a sa druge strane žrtvuje budući napredak.

Novi operativni sistem

Microsoft nas je takođe iznenadio nešto malo drugačijim softverom. Laptop Surface prenosni računar je prva mašina koja ima WindoWs 10 S. Minimalnu verziju operativnog sistema Windows 10, brže se pokreće, olakšava životni vek baterije i sigurniji je od drugih verzija Windows operativnih sistema. Ovaj operativni sister je namenje za tržište obrazovanja, a takođe i za slabije uređaje. Windows 10 S u suštini ograničava šta možete preuzeti samo ka odobrenim aplikacijama iz Windows prodavnice.

To možda zvuči poznato, ali pre nego što vrištate na WindoWs RT, to nije isto. Da,  sistem je ograničen na aplikacije koje je odobrio Microsoft. Ovo na primer znači da ne možete instalirati Chrome, ali to nije trajna stvar. Ako odlučite da ste napravili užasnu grešku, moguće je prebaciti se na regularni Windows Pro. To je prilično jednostavan proces i traje samo nekoliko minuta, ali promena je efektivno trajna. Budite sigurni pre nego što napravite ovu odluku.

Surface laptopa dobra strana

Zbog toga što ima SSD uređaj, Surface laptop se brzo pokreće. Sa time i sa Windowsom 10 S moći ćete da pokrenete vašu mašinu za nekoliko sekundi. Čak i nakon prelaska na Windows 10 Pro, uređaj je bio dovoljno brz da se pokrene.
Displej od 13.5 inča je svetao i detaljan, a kamera sa prednje strane od 720p pokriva većinu vaših potreba za video pozivom.

Surface laptop ne tako dobra strana

Windows 10 S je ograničen na aplikacije koje možete pronaći u Windows prodavnici. Ako nije tamo, ne možete ga instalirati. To isključuje neki zajednički softver, kao što je Google Chrome pretraživač. Možete ga promeniti i preći na Windows 10 Pro – za sada. Međutim, ovo je trajna promena.
Odluka da preskočite USB C sada će zadržati postojeće korisnike, ali bi mogla da smanji borj korisnika u narednim godinama.

Ostatak:
Surface Laptop dolazi u nekoliko konfiguracija, od 128Gb do 512Gb memorije i od 4Gb do 16Gb RAM-a, u zavisnosti od toga koliko su duboki džepovi. Sa unutrašnje strane možete se opredeliti za Core i5 ili i7.
Takođe radi sa Microsoftovim Surface Pen-om, tako da možete da crtate na ekranu.

Presuda:
Možda je malo skupo u poređenju sa drugim Windows uređajima, ali Surface Laptop je elegantan uređaj koji može biti samo vaš Windows uređaj koji ste čekali.