fbpx

Povratak starog gospodara. Šta se može poboljšati u gotovo savršenom notebook računaru? Lenovo je verovatno mislio da je bolje da se ne menjaju previše i da se pokrene jedino malo revizirano izdanje sa T440 na Lenovo ThinkPad T450s. Barem, proizvođač (delimično) je odgovorio na žalbe oko neobičnog ClickPad-a sa pet tastera prethodnika.

Serija T je Lenovo-ova vodeća generacija ThinkPad familije i već godinama su u pitanju premium poslovni notebook računari. Kvalitet izgradnje, pouzdanost i sigurnost imaju najveći prioritet na ovoj seriji. Proizvođač ne veruje da ovaj modele predstavlja vrhunski proizvod bez razloga.

Laptop servis Restart u ponudi ima polovne kao nove Lenovo ThinkPad T450s računare po povoljnoj ceni od 400e.

U ovom pregledu ćemo se usredsrediti na naročito lagane i mobilne Lenovo ThinkPad T450s, naslednike T440, koji su već predstavljeni u septembru 2013. Morali smo da čekamo relativno dugo pošto Intelova peta generacija jezgra nazvana „Broadvell“ je odložena… I prva serija procesora široko je dostupna početkom ove godine. Kao i obično, Lenovo sadrži samo štedljive 15-vatne Core i5 i Core i7 klase. Pored toga, modeli imaju 4 do 12 GB RAM-a i HDD ili SSD kao uređaj za skladištenje podataka. Osim toga, Lenovo nudi više mogućnosti za prikaz, radio modul i kapacitet baterije. Sledeća lista daje kratak pregled modela dostupnih u Nemačkoj.

Naš testni model ima Core i7-5600U, 12 GB RAM-a, 360 GB SSD i IPS displej sa Full HD rezolucijom za oko 1400 evra (~ $ 1567). Ali, ova cena važi samo u okviru programa Lenovo Campus, npr. Studente i nastavnike. Modelu nedostaje OS i LTE modul, ali možete uštedeti nekoliko stotina evra u poređenju sa redovnim modelom s uporedivom opremom. Cena može izgledati previše visoka za vas… Ali su direktni konkurenti Dell Latitude 14 E7450 ili HP EliteBook 840 G1.

Lenovo Thinkpad T450s kućište i dizajn

Lenovo je samo pažljivo izmenio dizajn i izgradnju serije T400 u prošlosti. Izgleda čak i da u ovoj generaciji nisu ništa promenili. Težina i veličina su skoro isti kao kod modela T440 i ne izgleda drugačije. Na prvi pogled, funkcionalni dizajn može imati sumnjiv čar od obične plastike, ali kućište se zasniva na visokokvalitetnom skeletu lakog metala napravljenom od aluminijuma i magnezijuma. Poklopac je čak bio ojačan karbonskim vlaknima.

Ukoliko ste polomili kućište vašeg laptopa servis laptopova restart ima na stanju kućišta za vaš laptop.

Kao rezultat toga, Lenovo thinkpad T450s pripada najstabilnijim uređajima u svojoj klasi. Lokalizovani pokušaji pritiska i uvrtanja ne utiču na baznu jedinicu i displej… Iako to nećemo očekivati od delikatnog ultrabooka. Pored toga, ThinkPad treba da bude u stanju da izdrži i druge opasnosti po životnu sredinu kao što su promene temperature i vazdušnog pritiska, vibracije, vlaga ili prašina, koja je testirana na vojne standarde prema Lenovu. Međutim, mnogi takmičari takodje privlače kupce.

Posebno smo oduševljeni funkcionalnošću modela, koji ćete postepeno otkrivati tokom svakodnevne upotrebe. Na primer, glatka površina je veoma otporna na otiske prstiju i ogrebotine. Za razliku od mekih površina na dodir, prašina se može lako ukloniti. Izuzetno fleksibilne metalne šarke omogućavaju otvaranje displeja za više od 180 stepeni. Proizvođač je optimizirao otpor tako da se poklopac ne pokreće ni kada se baza ne otvara kada se laptop otvori. Nismo našli nikakve nedostatke izrade, barem ne u našem testnom modelu

Dostupni konektori na Lenovo Thinkpad T450s laptopu

Lenovo pripada poslednjim proizvođima koji drže zastareli VGA izlaz. Dakle, korisnicima nije potrebno uzimati dodatne adaptere u slučaju da bi stariji projektor i dalje mogao da koristi ovaj interfejs. Međutim, bolje je povezati moderne ravne ekrane preko Mini DisplaiPort-a, koji je sposoban 60 Hz na 3840×2160 piksela. Ranije je ovo radilo samo sa računarima sa namenskim Nvidia grafičkim procesorima… Dok je za sve ostale frekvencije osvežavanja trebalo smanjiti na 30 Hz. Šteta što ThinkPad ne poseduje drugi digitalni video izlaz kao što je HDMI.

lenovo ThinkPad T450s konektori

Ostali interfejsi su tipični za ovu klasu sa tri USB 3.0 porta (jedan od njih: „uvek uključen“), priključak za slušalice, Ethernet i SD / MMC čitač kartica. Ako je potrebno više interfejsa, docking stanica se može povezati sa portom sa donje strane. ThinkPad Pro Dock (od 130 evra, ~ 145 dolara) i ThinkPad Ultra Dock (od 150 evra, ~ 167 dolara) sa još više portova su kompatibilni sa nekoliko ThinkPads generacija Hasvell i Broadvell. Stoga, oni koji su već kupili takav Dock sa T440s mogu nastaviti da ga koriste.

Internet konekcije

Dok samo nekoliko modula uključuje integrirani UMTS/LTE modul, svi modeli lenovo Thinkpad T450s podržavaju Bluetooth 4.0 i VLAN. Bežični AC 7265 od kompanije Intel upravlja standardima Vi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac i omogućava dvostruki tok (2×2) i dual-band. U našem testu, zabeležili smo skoro 28MB/s (802.11 ac, 5 GHz) i dobar 10MB/s (802.11 n, 2.4 GHz) na kratkim rastojanjima. Iako ovo nije loš rezultat, već smo snimili znatno veće vrednosti sa istim modulom i našim TP-Link Archer C7 ruterom u prošlosti. Međutim, stabilnost opsega i veze je iznad proseka, što je često važnije u svakodnevnom životu.

Za razliku od pametnih telefona koji čine konvencionalne kompaktne kamere sve više zastarjelih… Kvalitet veb-kamera laptopova ostao je nizak godinama. Nažalost, naš ThinkPad nije izuzetak. Senzor može snimiti samo nekoliko detalja sa slabom rezolucijom od 0,9 MP. Osim toga, slika je vidno bučna, naročito u scenarijama slabe osvetljenosti. Nasuprot tome, njen mikrofon se smatra važnijim i uverava s jasnim kvalitetom glasa.

Zaštita

Ako je laptop kompanije ukraden, to nije gubitak samog uređaja, već osetljivih podataka koji uzrokuju najveću štetu. Zbog toga T450 ne dolazi samo sa mehanizmima fizičke zaštite kao što je Kensington brava, već takođe nudi i funkcije poput hard diska sa hardverskom enkripcijom. Lozinke za BIOS i startovanje sistema, kao i Smartcard čitač i čitač otisaka prstiju bi trebali doneti dodatnu sigurnost računaru sa TPM (TCG 1.2). U slučaju da je uređaj u svakom slučaju izgubljen, možete ga daljinski locirati ili formatirati svoj uređaj pomoću programa Anti-Theft/Computrace (dodatni ugovor koji zahteva naknadu)

Dodaci

Ako kupite ThinkPad model bez operativnog sistema, proizvođač ne šalje diskove drajvera. Međutim, upravljački programi za Windows 7 Professional (ili Windows 8.1) mogu se preuzeti sa Lenovo veb lokacije. Pored laptopa, našli smo samo nekoliko letaka i mali adapter od 65 wati u kutiji. „Dakle, obim isporuke je skroman ali ipak dovoljan“ kaže notebookcheck.

Održavanje uređaja

lenovo ThinkPad T450s ispod poklopca

Čak i bez čitanja priloženih priručnika za održavanje hardvera, mnogi servisni zadaci se mogu brzo i jednostavno izvoditi. Pre svega, uklonite ukupno deset filipskih šrafova sa donje strane. Nakon toga pažljivo skinite donju stranu i videćete RAM, pogon, Wi-Fi modul, unutrašnju bateriju kao i jedini ventilator uređaja. Postoji slobodan M.2 slot za nadogradnju WWAN adaptera ili povezivanje drugog SSD-a.

Garancija

Tipično za poslovni uređaj, Lenovo Thinkpad T450s uključuje trogodišnju garanciju proizvođača. Ova garancija čak uključuje servis na lokaciji u Nemačkoj i Austriji. Kada unesete serijski broj, možete proveriti trenutni status garancije ili kupiti nadogradnju za naknadu. Izgleda da su cene razumne s obzirom na cenu laptopa. Produžetak od godinu dana dostupan je za 83 evra (~ 92 dolara). Za 5 godina garancije morate platiti najmanje 168 evra (~ 188 dolara).

Tastatura na Lenovo Thinkpad T450s

Procena kvaliteta tastature nikada neće biti apsolutno objektivna. U nekim aspektima odlučne su lične prednosti. Ipak, dobri ulazni uređaji moraju ispunjavati određene kriterijume: izgradnja, kvalitet i stabilnost, preciznost poteza, ključno putovanje i raspored.

ThinkPad tastatura otporna na razliku vrši se u skoro svim aspektima. Nijedan od konkurenata ne donosi tako bogatu mehaničku povratnu informaciju za svaki taster. Ovo je bitno zbog toga što je tačka pritiska čvrsta i dubina tastera je veća nego obično. Prilikom kupovine notebook-a, neki plodni pisci možda smatraju da je to odlučujući faktor. Nakon što smo neko vreme pregledali tastaturu, ipak smo našli nekoliko kritičnih kritika… ali su prilično kozmetičke prirode. Neke funkcije i tasteri sa strelicama mogli su biti malo veći. Pored toga, svetlo tastature sa dva nivoa osvetljenosti ponekad je previše svetlo noću.

lenovo ThinkPad T450s tačped

Tačped i Tačpoint

Touchpad ima veličinu 5,6×10 cm i pruža dovoljno prostora za različite gestove sa više dodira sa do četiri prsta. Međutim, preciznost i odziv su u potpunosti uverljivi sa suvim prstima. Mnogo je teže da znojavi prsti klize preko veoma glatke površine. Impresivno je da se sve karakterične podloge, od osetljivosti senzora za odlaganje dlana do potrebnog pritiska za ulaze, mogu se detaljno konfigurirati. Nažalost, Lenovo još uvek koristi takozvani ClickPad sa integrisanim mišem dugmićima, što donosi niz nedostataka. Na primer, podloga ponekad ne reaguje odmah na prvi klik, a prst stavi na klizanje može slučajno pokrenuti komandu sa više dodira.

Na sreću, postoji rešenje za ovaj problem: Postoje jednostavni dugmići za upravljanje TrackPointom iznad površine touchpad-a, koja se takođe može koristiti sa touchpadom. Jednom kada se naviknete na ovo rešenje, možete ponovo raditi brzo i pouzdano pomoću ThinkPad-a. Kao alternativu, takođe možete potpuno preći na precizan TrackPoint i potpuno ignorisati touchpad.

Ekran

U zavisnosti od modela, 14-inčni ekran modela T450 ima rezoluciju od 1600×900 ili 1920×1080 piksela, što znači da je gustina piksela 131 ili 157 ppi, respektivno. Zbog dodatne površine na ekranu, preporučili smo Full HD model koji ovde može pregledati, što se takođe može pohvaliti i drugim prednostima: Prema podacima, skuplji prikaz je svetliji (300 naspram 250 cd / m²) i ima veći kontrast (700: 1 vs. 400: 1). Pored toga, IPS panel (VKSGA ++ model zasnovan je na TN tehnologiji) obećava šire uglove gledanja. Takođe nudi i ekran osetljiv na dodir istog Full HD displeja, ali je preko 2 mm deblji, 200 grama teži i blago tamniji (264 cd / m² prema proizvođaču).

Izmerili smo 268 cd / m², što je nešto niže od maksimalne osvetljenosti navedene od strane kompanije Lenovo. Međutim, ovo ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, jer je više od 250 cd/m² potrebno u zatvorenom iu konkurenciji takođe ne rade bolje. Jedinstvena distribucija osvetljenosti bez uznemiravanja krvarenja je mnogo važnija, a barem subjektivno možemo reći da ThinkPad isporučuje takve. Blago zamagljivanje na susednoj slici je praktično nevidljivo golim okom.

Kao što je gore rečeno, ekran koji je napravio LG koristi IPS tehnologiju bogatu kontrastima. Crna područja čak i ne izgledaju sivkaste ili blede pri maksimalnoj osvetljenosti, što daje bogatu sliku. Kvalitet displeja u Latitude 14 E7450 ili Toshiba Tecra Z40t je uporediv, ali smo samo pregledali TN model EliteBook 840 G1 (do sada je dostupan Full HD IPS ekran).

Boje ekrana

Boje (DeltaE: 4.35) i sivi nivoi (DeltaE: 3.7) ne daju mnogo razloga za žalbu u fabričkom stanju. Naša uobičajena kalibracija naročito poboljšava RGB ravnotežu i dovodi do približavanja temperaturi boje željenim 6500 K, ali i odstupanje DeltaE smanjuje čak i dalje. Međutim, predstavljanje nekoliko žutih i narandžastih boja ostaje problematično. Zbog ograničene pokrivenosti u boji (54,7% AdobeRGB, 84% sRGB – (Ispravka 20.5.2015 zbog pogrešnog sRGB-referentnog profila) potreban je spoljni displej za profesionalnu grafiku i uređivanje slika.

U spoljnoj upotrebi, svetao, zaklon protiv odsjaja deluje veoma dobro i možete lako čitati sa ekrana u većini scenarija. Ali, Lenovo ThinkPad T450s nije dovoljno svetao za upotrebu na direktnom sunčevom svetlu, što bi zahtevalo nivo jačine daleko veći od 300 cd/m². Oni koji često rade na otvorenom bi takođe trebali izbjeći tamniji VKSGA++ panel i ne potpuno matirani ekran osetljiv na dodir.

Zahvaljujući IPS tehnologiji, slika takođe ostaje bogata kontrastom i nepromenjena od ravnih uglova. Ovo je posebno korisno kada više korisnika simultano gleda na ekran i ne želite da menjate ugao otvaranja nakon svakog pokreta glave. Inverzije u boji i druge greške u slikama odmah se vide na mnogim jeftinijim TN panelaima pri vertikalnim pokretima.

Lenovo ThinkPad t450s performanse

U vreme pisanja, Intel Core i7-5600U predstavljen početkom januara je najbrži procesor od 15 V. Zahvaljujući naprednoj 14nm litografiji, dvojezgarni CPU postiže impresivni osnovni sat od 2.6 GHz, što je 500 MHz veći od prethodnog modela Core i7-4600U (Hasvell). Sa Turbo Boostom, brzina sata se može povećati na 3,2 GHz (jedno jezgro) ili na 3,1 GHz (dve jezgra). Osim performansi od oko 5% veći na MHz, Broadvell arhitektura donosi samo nekoliko novih stvari. Intel nije ni promenio nivoe keša niti većinu funkcija koje uključuju tehnologiju Hiper-Threading između ostalih. Prema tome, proizvođač ga naziva „Tick“, tj. Malo optimizovanom revizijom prethodne generacije sa smanjenim proizvodnim procesom.

HD Graphics 5500 integrisan u procesor sadrži 24 izvršne jedinice sa taktom od 300 do 950 MHz. Dakle, ne može se očekivati naročito velika dobit u odnosu na HD grafiku 4400 prethodnika (20 EU, 200 do 1100 MHz). Barem GPU podržava trenutni DirectKs 11.2 standard. Lenovo tablični računari takođe pominju dodatni GeForce 940M. Pošto Nvidia još nije zvanično predstavljena, moraćemo da sačekamo takve konfiguracije

4 GB od 12 GB DDR3L-1600 u našem test uređaju se spaja. Ostala 8 GB je u jednom RAM memoriji slota laptopa. Ovo rešenje ima dva nedostatka: Pre svega, ne možete nadograditi preko već dostupne 12 GB RAM-a, a kontroler memorije samo djelimično radi u dvokanalnom režimu zbog različitih kapaciteta. Međutim, u praksi teško da primetite gubitak performansi zbog toga. 360 GB SSD je dostupan za aplikacije i podatke o korisniku.

lenovo ThinkPad T450s svetleća tastatura

Procesor

Stope Turbo takta Core i7-5600U kojeg pominje Intel su samo maksimalne vrednosti. Drugi parametri kao što su potrošnja energije i temperatura jezgra određuju da li i koliko dugo CPU može stvarno da vrši sat koji je visok u stvarnim aplikacijama. Čips Broadvell-a ostvaruju profit od 14 nm litografije u ovom aspektu, što omogućava veću frekvenciju iste potrošnje energije od prethodnog 22 nm procesa.

Najmanje tokom višenamjenskog rada, i7-5600U ne može konstantno da radi na maksimumu od 3,1 GHz. Stopa sata pada na 2,8 GHz nakon oko 30 sekundi u Cinebench R11.5 kako bi ostala u okviru TDP-a, koja može biti prekoračena samo za kratko vreme. Ovo nije neophodno tokom jednodelnog opterećenja, pošto potrošnja energije ostaje znatno ispod dozvoljenih 15 V, čak i kada su core časovi na 3.2 GHz. Nismo pronašli nikakve razlike između rada mreže i režima baterije.

Sve u svemu, Core i7-5600U u proseku čini 10 do 15% bolje od i7-4600U. Dobitak performansi je obično manji u kratkim jednodnevnim benčmarkovima i viši sa nastavkom punog opterećenja na oba jezgra. Međutim, preporučili bi isto tako novi Core i5-5300U sa istim performansama kao i starim Core i7 korisnicima koji su svesni cene. U svakom slučaju teško da primetite razliku u praksi.

Uredjaji za skladištenje

Baš kao i manji ThinkPad x250, Lenovo ThinkPad T450s takođe poseduje 2.5-inčni SSD sa kapacitetom od 360 GB od Intel-a. Pripada SSD Pro 2500 seriji i zasniva se na više nije potpuno novi Sandforce-Controller SF-2281 u kombinaciji sa MLC-NAND (20 nm) iz SK Hinik-a.

Ako se uzme u obzir samo performanse, SSD je mešovita torba: dok je sekvencijalni read (490 MB / s) i brzina upisa (265 MB / s) prilično dobar, performanse 4K performansi su slabe. Nekoliko konkurenata iz Samsung-a piše male datoteke delimično pet-šest puta brže od Intel-ovog modela, koji su u ovom testu postigli samo 14,6 MB / s.

Snage SSD Pro 2500 mogu se naći na drugim mestima: 5-godišnja garancija na nivou od 20 GB po danu obećava visok nivo pouzdanosti. Sigurnosne funkcije poput 256-bitne AES enkripcije zasnovane na hardveru (uključujući podršku TCG Opal 2.0 i Microsoft eDrive) naglašavaju fokus laptopa na poslovne korisnike.

Performanse sistema Lenovo ThinkPad T450s

Kao što se očekivalo, ThinkPad se pokazao kao veoma moćan uređaj za rad u svakodnevnom životu. Čak i sa prekomernim višestrukim zadacima, jednostavne kancelarijske aplikacije teško izazivaju sistem. Veliki kapacitet RAM-a, a pogotovo snažan procesor, koji skoro isporučuje iste performanse sa 15 V kao 37-Vatt Core i7-3520M (Ivi Bridge) u prethodnom prethodniku T430s, isplatiti se ovde. Iako ovaj dobitak pojačanja može izgledati impresivno, to takođe znači da je serija modela T400s gotovo brža, ali samo u većoj mjeri skromna i mobilna u proteklim godinama.

Iako SSD nije bio bezuslovno ubedljiv u sintetičkim benchmarkovima, u praksi ne pokazuje primetne slabosti i osigurava tihu instalaciju i utovar. Hladan početak Windovs 7 Professionala traje manje od 25 sekundi. Sistem se budi u stanju pripravnosti za oko 2 sekunde. Ako više volite moderan Windovs 8.1, vreme pokretanja može biti još kraće.

Zbog mnogih zahteva, pokrenuli smo i test kratkog funkcionalnosti pod Linuxom, detaljnije pod tekućim Ubuntu-Version 14.04.2 (64-bitnim). Prilično je lako staviti sistem uživo: preuzmite sliku i kopirajte ga na USB štapić, ponovo pokrenite prenosni računar i odaberite tačan boot medij sa Enter i F12. Sve ostalo radi skoro automatski, čak i većina specijalnih tastera (kontrola jačine zvuka, osvetljenost ekrana) i VLAN su radili „out-of-the-bok“. Samo posvećeni TrackPoint dugmići su prouzrokovali probleme, pošto ih Ubuntu nije automatski otkrio.

Grafička karta

Uprkos poboljšanju performansi od oko 20 do 30% u poređenju sa HD grafikom 4400 (Hasvell), nova HD grafika 5500 teško postiže nivo namenskih lov-end grafičkih kartica. Čak i GeForce GT 730M, koji se opcionalno nudi uz ThinkPad T440s, je oko 30% brži u sintetičkom 3DMarku. GeForce 940M obećao da će T450i biti čak dvostruko brži od integrisanog GPU-a.

lenovo ThinkPad T450s intel procesor

U svakom slučaju, ne želimo da HD 5500 zvuk bude lošiji nego što je zaista: Nasuprot prethodnim godinama, Intelovo grafičko rešenje može se nositi sa uobičajenim programima za desktop računare i takođe može pokrenuti nekoliko 3D aplikacija uz zadovoljavajuću brzinu. Čak i jednostavni CAD projekti u Catia ili SolidVorks više nisu problem zbog delimično neverovatnih performansi (do 125% u poređenju sa HD 4400). Osim hardvera, drajveri su, očigledno, takođe poboljšali.

Multimedijalne mogućnosti CPU-a nisu ograničene na glatku reprodukciju visoko-res 4K prikolica. Sa brzom sinhronizacijom, čip takođe može u velikoj meri ubrzati kodiranje i transkodiranje video zapisa. Ovo smanjuje opterećenje procesora i pomaže u smanjenju potrošnje energije. Nažalost, Broadvell može rukovati samo sa H.265 materijalom sa shader jedinicama. Efikasniji dekoder fiksnih funkcija biće najpre dostupan u Skilake-u.

Performanse u igricama

ThinkPad se prvenstveno koristi kao radni alat. Zbog toga ćemo kratko pokriti igre u ovom pregledu. HD Graphics 5500 nije pogodan za savremene, grafički zahtevne naslove poput Far Cri 4, u svakom slučaju. Međutim, može se barem pokrenuti jednostavne casual igre poput Dota 2 ili Tomb Raider glatko u malim i srednjim postavkama. Da bismo bolje videli gde se nalazi Lenovo ThinkPad T450s, poređali smo njegove performanse sa Latitude E7450 (HD 5500, jednim kanalom), EliteBook 840 G1 (HD 4400, dual-channel) i jeftinim multimedijskim notebookom iz Asus-a (GeForce 820M) na sledećem dijagramu.

Hlađenje Lenovo Thinkpad T450s laptopa

Integrirani ventilator se isključuje i beležnica radi tiho (zelena krivulja) kada temperatura CPU pada ispod 60 ° C. Ova granica obično nije ni prevaziđena tokom poslovnog zadatka niti tokom lakog surfovanja.

Tokom dužih perioda sa punim opterećenjem (žuta kriva), sistemski zvuk se povećao na nešto iznad 34 dB (A), koji je i dalje prilično tih. Naša merenja otkrivaju karakteristike ventilatora srednje i visoke frekvencije sa maksimumom oko 2 kHz, koji se blago prebacuje na gore kada je režim „Turbo Boost +“ aktiviran u Lenovoovom energetskom menadžeru (crvena krivulja). Međutim, ova opcija ne donosi više performansi ili značajno niže temperature hardvera, ali samo čini sistem mnogo glasnijim sa nešto više od 40 dB (A).

Napomena: Nivoi buke u susednom dijagramu frekvencija se ne mogu upoređivati sa vrednostima našeg merenja sistema šuma usled drugačijeg podešavanja merenja.

Temperature

Impresivno je da čak ni nakon jednosatnog testa stresa (Prime95 i FurMark) ni jedan od delova slučaja nije prešao 37 ° C. S obzirom na nisku sistemsku buku, ovo ukazuje na visoko efikasan sistem hlađenja.

Core i7-5600U takođe ne pati od kritičnih temperatura jezgra i dostigne maksimalno 65 ° C (test napona) do 75 ° C (samo Prime95). Ipak, čip treba malo da gasi tokom kombinovanog CPU i GPU opterećenja (CPU sat: 1.5 GHz, GPU takt: 750 MHz) zbog niskog TDP-a, ali to je normalno u ULV opsegu. Merni pokazivač odmah nakon toga nije pokazao nikakav gubitak u performansama.

Zvučnici

Bolje je ne očekivati previše od stereo zvučnika T450. Nisu sjajni sa velikom zapreminom (maksimalno 77 dB (A) na rastojanju od 15 cm) niti sa balansiranim zvukom. Zapisane karakteristike frekvencije rozog šuma (svetlo plava: srednja zapremina, tamno plava: maksimalna zapremina) pokazuju da je veći volumen frekvencija ispod 1 kHz mnogo manji. Frekvencije niže od oko 250 MHz su praktično nepostojeće. Ali, zvučnici su takođe loše u visokom frekventnom opsegu i ostaju daleko od željene linearne krive. Subjektivno, zvali smo zvuk ravno i slablo. Kvalitet zvuka je dovoljan za prateće video zapise, ali ne biste želeli da slušate muziku sa njima.

Za poređenje smo dodali jeftin 2.1 sistem (Logitech Ks-230, crvena krivulja) na naš dijagram.

Potrošnja struje

U poređenju sa prethodnikom, potrošnja energije je pala za oko 0,5 vati na 2,9 do 7,9 vata u toku rada u praznom hodu. Međutim, teško je reći da li je ovo izazvano samo novom CPU platformom ili drugim različitim funkcijama. Sve u svemu, T450 je malo skromniji od Latitude 14 E7450 (4.0 do 9.0 Vatt) i EliteBook 840 G1 (4.3 do 9.3 vat).

Sa sintetičkim alatima maksimalna potrošnja energije može porasti na nešto ispod 49 V. Ali kada se TDP granica procesora dostigne nakon otprilike pola minuta, ova vrednost pada na oko 30V. Ovo je tipično za ULV hardver. Zahvaljujući velikodušnom 65-Vatt adapteru za napajanje, baterija (set) čak se brzo puni pod punim opterećenjem.

Trajanje baterije na Lenovo ThinkPad T450s laptopu

lenovo ThinkPad T450s ekran baterija

Kao i nedavno pregledani ThinkPad Ks250, Lenovo serija T koristi tzv. „Pover Bridge“ sistem koji se sastoji od dve odvojene baterije. Jedan od njih nalazi se u kućištu i uvek ima kapacitet od 24Vh, a druga baterija od 24Vh je povezana sa zadnjim delom kućišta i može se zameniti dok je uređaj uključen. Prema tome, naš Lenovo ThinkPad T450s ima ukupni kapacitet od 48 Vh, što je nešto manje od Latitude (54 Vh) ili EliteBook (50 Vh).

U testu Batteri Eater Reader-a (režim štednje energije, minimalna osvetljenost, radio moduli isključeni), ThinkPad može sasvim dobro sakriti ovu mana i postiže sličnu bateriju kao i njegovi konkurenti sa nešto manje od 13 sati.

Naši VLAN i H.264 testovi, koji rade sa srednjom osvetljenošću od oko 150 cd / m², pružaju prilično realne procjene korištenja u realnom svijetu. Sa nešto više od 5 sati, T450s samo ovde obavljaju prosečne vrednosti. Ovo je naročito tačno u poređenju sa E7450, koji se takođe zasniva na Broadvell-u. Verovatno Latitude koristi od efikasnijeg upravljanja energijom svog modernog operativnog sistema Windovs 8.1.

U scenariju punog opterećenja, simuliranu testom Batteri Eater Classic… (Maksimalni profil performansi, maksimalna osvetljenost, uključeni radio moduli), T450s se ispraznio nakon oko 1:30 h. Traje oko tri sata dok se baterije potpuno ne napune.

Zaključak

Uz Lenovo ThinkPad T450s, Lenovo je pokrenuo dostojnog naslednika uspešnih modela T440, koji jedva pružaju stvarne inovacije. Bez obzira da li je slučaj, tastatura ili povezivost – očigledno je nasledio mnoge delove nepromenjene od svog prethodnika.

Čak i ako ovo na početku zvuči kao kritika, to nije nužno ono što jeste… Ni stabilna i lagana šasija niti odlična ThinkPad tastatura nisu zahtevale reviziju. Baš kao što smo navikli, Lenovo ThinkPad T450s takođe radi besprekorno u drugim aspektima… Uključujući mnoge sigurnosne funkcije, ekran bogat kontrastom i impresivno niske emisije šuma i temperature. Ipak, 14 inča ne nedostaje performanse i čak je sposobna da zahteva aplikacije ili multitasking.

Modifikovana UltraNav jedinica koja se sastoji od TrackPoint i touchpad-a je bolja od prethodnog rešenja. Još uvek želimo da će dolazni T460s imati samo posvećene tastere miša. Pored toga, Lenovo treba da ugradi dva potpuno pokrivena RAM-a u visokokvalitetnom proizvodu. Maksimalno 12 GB može ugasiti mnoge entuzijaste.

Uprkos pomenutim tačkama kritike, Lenovo ThinkPad T450s je više nego skup, koji je konačno nagrađen sa „vrlo dobrim“ ukupnim rejtingom. Nažalost, visoka cena pomalo smanjuje euforiju. Stoga, ne samo konkurencija, već i pretpostavljeni uskoro mogu biti obustavljeni, može biti korisno razmišljanje za lovce na tržištu.