fbpx

Često je lako zaboraviti na IWork, jer vam se dugo gleda sa nekog dugo zaboravljenog početnog ekrana na vašem iPad-u, koji čeka da se koristi, želeći vam pomoći u kreiranju. I bez toga shvatate koliko je moćan softverski paket iWork – neverovatno sposoban, uvek nedovoljno iskorišćen.

Laptop servis Restart vrši čišćenje laptopa po niskoj ceni profesionalno i brzo.

Rad, koji se sastoji od tri aplikacije – Stranice za obradu teksta i izgled stranice, Brojevi za tabelarne opcije i Keinote za prezentacije – predstavljaju trijumvirat moćnih alata koji su više nego dovoljni da učinite sve što vam je potrebno da uradite, osim ako vaše potrebe zahtevaju Microsoft Office ili G Suite. I to je posebno važno za iPad iteraciju Apple Suite-a.

Iako iWork 4.0 podržava novi iPad od 9,7 inča, fokusirali smo se na iWork 4.0 koji radi na originalnom iPad-u od 9,7 inča za ovaj pregled. I ovo nije jedina verzija iVork-a. Apple je dizajnirao svoj paket za rad na skoro svim uređajima kompanije – Macs i iPhones – a kada uključite iCloud.com, možete pristupiti svom poslu od skoro bilo gde, ako imate moderan veb pretraživač.

Kolaborativno ulaganje

Punjač za laptop se može kupiti u servisu laptopova Restart.

iWork je svestran. Naravno, to je alat koji svaki pojedinac može koristiti za kreiranje dokumenata za obradu teksta ili za isplatu stranice, prezentacije dizajna (sve te prezentacije na Apple događajima se proizvode sa Keinote-om) i napraviti tabelarne tablice. Ali iWork je dizajniran za saradnju, bez obzira na koju aplikaciju koristite. Višestruki korisnici mogu raditi istovremeno u realnom vremenu na istim dokumentima, videti, uređivati i komentarisati promene kako su napravljene.

Ranije iteracije

Iwork add people

Rane iteracije iWork-ove saradnje nisu bile ubrzane. Iako ste mogli da vidite gde je neko radio u okviru dokumenta, često su kašnjenja u ažuriranju dokumenata kao što su ljudi napravili. Sada, ipak, ažuriranje ispravki se pojavljuje gotovo trenutno. Nisam primetio kašnjenja sa sinhronizacijom dokumenata. Ažuriranja koja sam napravila – uključujući nove crteže koje sam dodala i uredila u okviru dokumenata – pojavila su se odmah u drugim dokumentima koje sam uređivao.

Kolaborativno uređivanje ima ograničenja u iwork; glavna među njima je to što ne možete uređivati dokument koji je podeljen sa vama osim ako ste povezani na internet. Pretpostavka je da će većina uređivanja koja ćete uraditi biti obavljena dok ste na mreži, ali ako ste u vozu sa tačnim internetskim pristupom ili negde oko 40 000 metara iznad zemlje, izmene koje ste mislili da ćete obaviti možda neće biti moguća.

Naiđete na iwork-ovu drugu kooperativnu nisku tačku kada uređujete koristeći iCloud.com sa promenama praćenja. Kada uključite praćenje za dokument, on ograničava bilo kog gledanja dokumenta koristeći iCloud za pristup samo za čitanje.

Apple je dodao dopunsku saradnju opciji za iWork:Box. U prošlosti je saradnja na iVork dokumentima morala da se odvija u okviru iCloud Drive-a, pošto su tu bili zajednički dokumenti. Sada, sve dok imate odgovarajuću aplikaciju Bok na svom iOS ili MacOS uređaju, možete koristiti Bok za čuvanje datoteka i deljenje ih za zajedničko uređivanje sa drugim korisnicima.

IWork i Apple olovka

Jednom od najvećih dodataka za iWork 4 za iPad Pro je podrška za Apple Pencil, $ 99 ulazni uređaj koji radi sa iPad Pro i novim iPad od 9,7 inča. Sve tri aplikacije iWork sada vam omogućavaju da koristite Apple Olovku za pisanje na dokumentima i kreiranje crteža unutar dokumenata.

IWork opcije

Proces kreiranja novih crteža se malo razlikuje za stranice u poređenju sa brojevima i glavnim rečima. To je zato što stranice nudi opciju prikaživanja, koju unosite sa jednim dodirom, pored crtanja.

Dodirnite i držite Apple Pencil na dokumentu Stranice, ili dodirnite Numbers ili Keinote dokument, a na stranici se pojavljuje okvir sa skupom alatki za crtanje koji se prikazuju na dnu vašeg iPad-a. Alati se sastoje od pera, olovke, kresona, alata za popunjavanje, grijača, lasso alata i palete boja. Jednom dodirnite alat i izabran je za upotrebu; dodirnite ga drugi put i možete promeniti ponašanje alata. Na primjer, možete promijeniti veličinu i prozirnost linije koju odabrani alat za crtanje stvara.

Priznajem: Ja nisam najbolji sudija o tome kako dobro određeni set alata za crtanje radi. Da, ja imam kopiju Procreate. I da, crtam kao dvogodišnjaka sa crvenom bojom u guzi. Ali, moj nedostatak talenata u stranu, iVork-ovi alati za crtanje izgledaju više nego dovoljni za vrstu crtanja koju ćete verovatno učiniti direktno unutar iVork aplikacija.

Ako vam treba nešto više, možete uvezati slike u svoje dokumente nakon što ih kreirate pomoću nekog drugog alata. iVork podržava standardne formate slika, a možete importirati slike sa iCloud Drive, Dropbok, Bok ili bilo koje druge aplikacije na iPad-u koji podržava deljenje datoteka iOS-a. Ali uopšteno, iVork-ovi alati će biti sve što vam je potrebno da biste kreirali sopstvene crteže unutar stranica, brojeva i ključeva.

Pages

Od izdavanja pre osam godina, Stranice za iPad ponudile su nešto više od osnovne obrade reči na Appleovom tabletu. Koristeći ovu aplikaciju, uvek ste bili u mogućnosti da kreirate zapanjujuće dokumente koji održavaju njihov vizuelni integritet bez obzira na verziju stranica koje koristite.

A to je još uvek tačno u najnovijoj verziji. Dokumenti kreirani na iPad-u su se kreću neprimetno sa jednog uređaja na drugi. Uređivanje, dodavanje slika i stvaranje crteža djeluje besprekorno (moja umetnička ograničenja u stranu). Aplikacija pruža odlične alate za manipulaciju, uređivanje i upravljanje tekstom i predmetima na stranici, a kada se naviknete da radite stvari s prstima umesto miša, posao leti.

Pored ovih mogućnosti pisanja i crtanja, Stranice nude drugu funkciju kada koristite Apple Pencil: annotation. Dodirnite jednom na dokumentu, a možete dodati rukopisne beleške i druge informacije o uređivanju koje ostanu vezane za tekst na kojem ste napisali napomene, čak i kada su stavke preuređene ili se tekst dodaje ili uklanjaja. Ova karakteristika je u beta režimu, ali u mom testiranju, radila je kao i zabeležila napomene na štampanom papiru.

Stranica takođe nudi novu opciju kreiranja knjiga. Razmislite o tome kao iBooks Author Lite, sa šablonima koje možete koristiti za kreiranje sjajnih knjiga. Kao i kod Apple-ovog iBooks aplikacija za kreiranje knjiga, dokumenti kreirani u Pages mogu uključiti ugrađeni video, slike, vaše lične fotografije ili crteže koje kreirate.

Kada je knjiga završena, možete ga izvoziti u EPUB formatu. Dakle, ako ste nastavnik, mogli biste stvoriti lijep interaktivni vodič za studije koji vaši učenici mogu čitati pomoću iBooks-a ili nekog drugog EPUB čitača.

IWORK brojevi

Brojevi

iWork Numbers je malo zagonetka. Lično, ja volim aplikaciju za rad tablice i koristim je za razne svrhe, od kojih je vrlo malo njih bilo šta sa ozbiljnim brojem haringa. To je zato što brojevi više funkcionišu kao odlična aplikacija za postavljanje stranice koja ima odlične funkcije za tabelarne radnje nego standardna aplikacija za tabelarne proračune.

Na primer, Koristio sam Brojeve za izradu izveštaja o troškovima, napravili jednostavne tabele amortizacije i napravili odlične liste poziva i linija za predstave koje sam upravljao a svi ovi dokumenti sadržali su odlične grafike i tabele. Dakle, ako vam ne treba raditi s bilo kim koji koristi Microsoft Ekcel, možete se osloniti na Numbers da biste kreirali složene i prelepe tabele. Ali ako želite poslovati u Ekcel postavci, u kojoj se nalazi većina radne tablice, svu lepotu na svetu neće biti važna za jednu stvar. Zbog toga, brojevi su dobri samo za osnove.

Ipad

Na iPad-u su slojevi važni. Ja imam troškove koje koristim na svom Mac-u sve vreme… A kada sam im pristupio na iPad-u, izbor ćelija je skoro nemoguć. Na primer, granica oko lista troškova bila je jedina stvar koju sam mogao da izaberem kada sam pritisnuo ćeliju u sredini dokumenta. Korišćenjem alatke za raspoređivanje broja za pomeranje granice na zadnju stranu rešio je problem… Ali mi je trebalo nekoliko minuta da shvatim zašto nisam mogao odabrati ćeliju.

Ova ispravka brojevima nudi nove funkcije za formatiranje i prikazivanje podataka za ćelije. Takođe uključuje uslovno formatiranje ćelija i novu kartu donatora. Posebno volim uslovno formatiranje ćelija, što je odličan dodatak brojevima. Nemam mišljenje na jedan ili drugi način na kartama za krofne… Ali oni nude dodatne opcije za prikazivanje podataka u vizuelnom formatu.

Našao sam da brojevi najbolje funkcionišu kada je dodata tastatura… Pogotovo ako koristite aplikaciju na manjoj iPad Pro, jer korištenje ekrana na ekranu ograničava vaš pogled na tabelu. Ovo nije ograničenje samo za brojeve. Otkrio sam da Ekcel takođe radi najbolje na iPad-u ako imate priključenu tastaturu. Uređivanje teksta pomoću softverske tastature nikad nije bilo ograničeno na Pages ili Keinote.

IWork numpad

Keinote

Keinote na iPad-u je dosta porastao. U prošlosti, kad god sam pokušao da koristim ovu aplikaciju, naletela sam na previše shovstoppers. Prezentacije se nikada nisu pojavljivale na mom iPad-u, kao što su to učinili kada su predstavljeni na Mac-u. Fontovi koji se koriste za kreiranje prezentacija često nisu na raspolaganju na iPad-u. Kao rezultat toga, opšte iskustvo se osećalo loše.

To više nije slučaj. Izuzev povremenog fonta koji nedostaje, iPad verzija Keinotea radi.

Kreiranje prezentacije na iPad-u je skoro isto tako lako kao i na Mac-u. Keinote nudi 33 šablona, od kojih je svaka dostupna u standardnim formatima i širokom ekranu. Svaki šablon ima oko 14 unapred formatiranih slajdova koje možete dodati prezentaciji i prilagoditi sadržajima vašeg srca. Sa novom dodanom funkcijom Keinote možete da promenite ceo izgled svoje prezentacije bez gubitka nekog od sadržaja koji ste dodali.

Kreirate prelazke i gradite pomoću alata za slajd i objekat. Kada dodirnete klizač dok je alat omogućen, možete podesiti opcije i izaberite prelazak. Izaberite objekat na slajdu i možete odlučiti kako se objekat pojavljuje kao opterećenje klizača. Još jedna nova funkcija vam omogućava da animirate crteže koje kreirate sa vašim Apple Pencilom. Takođe možete i da pustite crtež nazad kao deo vaše prezentacije.

Prezentacije iz vašeg iPad-a najbolje funkcionišu pomoću Apple TV-a i Screen Mirroring-a. Prebacivanje prezentacije sa mog iPad-a na moj kancelariski TV radio je besprekorno… A to uključuje automatski reprodukciju zvuka ugrađenih u slajdove.

Zaključak

Postoji puno što se svidja o najnovijoj interakciji iwork-a, naročito na iPad-u koji podržava Apple Pencil. Trio aplikacija funkcioniše skoro besprekorno… Mada možete utvrditi da ste ograničeni u okruženjima gdje pravila Microsoft Office ili G Suite aplikacije vladaju. IWork vam omogućava da izvezete različite formate, uključujući i uobičajene Microsoft Office formate. Ali u zavisnosti od toga koliko ste dobili sa iWork specifičnim funkcijama. Taj izvoz se možda neće pojaviti onako kako ste očekivali.

Funkcije saradnje iWork-a su odlične, a dodavanje novih funkcija posebno za Apple Pencil donosi zanimljive nove upotrebe. Međutim, te opcije mogu biti ograničene u zavisnosti od toga koliko ste dobri u crtanju i pravite svoj sadržaj pomoću olovke.

„Sve u svemu, iWork je odličan“ kaže laptop mag. I zato što je ovaj paket već na vašem iPad-u. Ništa ne bi trebalo da vas sprečava da ga pokrenete i da se uronite u njega.