fbpx

Nikada ne možete biti previše bogati, previše zdravi ili dovoljno smanjiti iskorišćenje baterije na laptopu. Dok je definitivno pametno kupiti notebook koji ima izvrsnu izdržljivost baterije, trebali bi ste učiniti što je moguće više da stisnete što više sati iz vaše baterije. Korisnik Foruma EvilHamster želi pomoć u pronalaženju programa koji daje detaljan izveštaj o iskorišćenju baterije. Ovaj softver čita koliko je iskorišćenje baterije putem aplikacija. Kada vidite šta troši vašu bateriju onda možete promeniti podešavanja i smanjiti iskorišćenje baterije.

Windows-ov softver za pregled potrošnje

Laptop magazin kaže da na sreću postoji nekoliko načina da se vidi koji softveri i hardveri prave najveće iskorišćenje baterije. Od verzije 7, Windows ima ugrađeni izvještaj koji meri potrošnju baterije.

Da biste generisali ovaj izveštaj, jednostavno pokrenite komandnu liniju kao administrator i unesite povercfg -energi, a zatim pritisnite Enter. Softver će skenirati u trajanju od 60 sekundi taman dovoljno da odradi svoj posao. Kada završi, dobićete HTML datoteku pod nazivom energi-report.html i ona će se nalaziti u direktorijumu C: \ windows \ sistem32 \.

Povercfg

Otvorite energetski izveštaj.html u svom pregledaču i pogledajte koji programi koriste veliki broj procesorskih resursa i stoga troše bateriju. Kada je Laptop servis Restart kreirao izveštaj na svom računaru, Chrome pregledač se pojavio kao najveća svetiljka za resurse. Sa obzirom da smo koristili Chrome sa više od deset kartica otvorenih kada smo pokrenuli program, to nije bilo iznenađujuće.

Iskorišćenje baterije i HVinfo

HVinfo nudi drugačiji način za merenje iskorišćenja baterije. Kada ga preuzmete, instalirate i pokrenete, proverite da li je laptop isključen iz struje i kliknite na dugme Senzori. Zatim možete pregledati izveštaj u realnom vremenu koji prikazuje nekoliko polja koja detaljno opisuju iskorišćenje baterije. Kao na primer procesor i neke druge komponente, ali na žalost ne i ekran.

Najbolje polje za posmatranje je stopa punjenja baterije. Jasno je, što je manji broj pražnjenja vati, to je bolje za vašu bateriju. Zato pokušajte da smanjite osvetljenost ekrana, zatvarajte aplikacije ili čak promenite svoj profil snage da biste videli šta smanjuje iskorišćenje baterije.

Saveti za manje iskorišćenje baterije

Da li pažljivo pratite iskorišćenje baterije ili ne, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da povećate životni vek baterije.

Smanjite osvetljenost ekrana. Vaš ekran je jedna od potrošača baterije na vašem laptop računaru i onaj koji možete lakše kontrolisati. Što tamniji to je manje iskorišćenje baterije.
Povežite se sa 802.11ac Wi-Fijem. U našoj laboratoriji smo otkrili da iskorišćenje baterije veb surfingom sa 5 GHz, 802.11ac smanjuje potrošnju za 2 sata.
Ograničite pozadinske procese. Nemojte dozvoliti da se nešto pokrene u pozadini, a nije vam trenutno potrebno. Koristite Skipe samo jednom? Nemojte ostavljati skype otvoren u taskbaru ako ga ne koristite. U operativnim sistemima Windows 7 i 8, možete videti listu svih aplikacija koje podižu kada se pokrene Windows. U operativnom sistemu Windows 10, možete doći iz Task Manager-a u listu start up programa.

Task-manager

Opcije napajanja. Izaberite profil za uštedu energije. promenite svoj profil napajanja desnim klikom na ikonu baterije u taskbaru i opciji Power options.

Spustite ga: Ako ste već na planu male snage, verovatno ćete preskočiti ovaj. Proverite svoj profil snage da biste se uverili da vaš laptop odlazi u spavanje nakon 5 ili 10 minuta neaktivnosti. tako da kada ne koristite vaš računar više od nekoliko minuta, on ode na spavanje.