fbpx

Ono što je jako zapanjujuće kod iPhone X nije ono što je Apple dodao na svoj petnaesti pametni telefon, već šta ostavlja za sobom.

Prvi savijajući tablet! Pročitajte o Folio tabletu!

Na ekranu skoro nema bezela. Nema više Home dugmeta. I Apple je sklonio Touch ID sa ovog modela u korist prepoznavanja lica. Pokrenite u Auhmented reality igru ili film i videćete koliko je ekran telefona neverovatan.

Neverovatan je osećaj ćak i nedelju dana korišćenja iPhone X, dobro bi razmislili da li da se vratimo na iPhone 7 Plus. Ali Appleov ultra-premium telefon takođe donosi i mnogo pitanja. Da li je novi iPhonetu negde sa Androidom ili je korak napred? Da li je Face ID pogodna zamena za Touch ID? I, najvažnije od svega, da li iPhone X stvarno vredi 1000 eura?

Dizajn iPhone X

Ukratko, da. Postavljanjem iPhone X pored iPhone 8 i iPhone 8 Plus, lako je videti zašto je ovo istinski neverovatan telefon.

Iphone X dizajn

Baterija za laptop, laptop servis Restart u ponudi ima baterije za laptop bilo kog brenda po povoljnim cenama sa garancijom!

Dobijate prilično veliki 5,8 inčni ekran na telefonu koji je jednostavan za korišćenje jednom rukom. Ne samo da nisamo imali problema da istegnem palac preko displeja… Već je iPhone X takođe mnogo lakši u džepu nego iPhone 8 Plus.

IPhone X

Pošto na iPhone-u ima i jako malo okvira iznad i ispod ekrana, telefon je znatno kraći i uži od iPhone 8 Plus-a. IPhone X je takođe malo lakši od iPhone 8 Plus. Međutim, iPhone X se oseća puniji i teži od Galaxy S8, koji ima isti ekran veličine 5,8 inča.

Ne smeta nam nešto puno, posebno pošto su ivice iPhone X obložene prekrasnim i jakom nerđajućem čeliku. To dodaje dizajnu lepotu više od aluminijuma iPhone 8 i 8 Plus, kao znak da je u višoj klasi.

Zadnji deo je izrađena od stakla, što omogućava bežično punjenje. Vertikalno orijentisana kamera deluje malo, ali ne izgleda neugodno. Nažalost, Apple i dalje ne nudi priključak za slušalice, iako Galaxy S8 i Note 8 imaju ulaz i pružaju vodootpornost.

Jedna stvar koja nam se sviđa je povećano dugme za paljenje na desnoj strani, što olakšava pronalaženje i aktiviranje dodirom.

Da li je lice dovoljno dobro da zamena Touch ID-a?

Na osnovu našeg vremena sa iPhone-om, Face ID je pouzdan i laka je za naviku nakon nedelje korišćenja. Nakon što smo se registrovali koristeći TrueDepth kameru na prednjoj strani telefona… Što je uključivalo titiranje glave u različitim pravcima, iPhone X je tipično otključao telefon bez problema. Ali proces podešavanja nije trenutak.

Iphone x bez home dugmeta

Sigurno ćete znati kada je iPhone X spreman za korišćenje kada se ikona male ključaonice otvori prema vrhu ekrana. Odavde prevlačite sa donje strane ekrana da biste otključali telefon. Korišćenjem štoperice, pronašli smo Face ID nešto sporijim od Touch ID-a. Ali ako pređete prstom preko ekrana čim pogledate telefon, možete gotovo odmah otključati telefon.

Face ID je funkcionisao dok je telefon bio na našem pultu. Nismo imali potrebe podići telefon da bi ga otključali. Ali morate biti sigurni da gledate telefon. Slatka tačka je 10 do 20 inča dalje od vašeg lica.

Zato što morate da prevučete nagore preko ekrana da biste otključali iPhone X, tehnički je ovo dodatni korak u poređenju sa Touch ID-om. Na našem trenutnom iPhone 7 Plus-u, mogli smo da pritisnem i zadržim Home da bi ste otključali i počeli da koristite uređaj. Takođe želimo da možemo da povučem bilo gde na ekranu… Umesto toga, Apple traži da to učinite sa dna ekrana.

Nismo imali problema sa otključavanjem iPhone X-a sa licem u vrlo dimnom baru. Pa čak i noću u krevetu u potpunom mraku, ali iz nekog razloga, Face ID nije radio u liftu. Morali smo da unesem svoju šifru da bi aktivirali Face ID, iako ga nismo deaktivirali. Nismo imali nikakvih problema koristeći Face ID na jakom suncu takođe.

Osećaj bez home dugmeta?

Novi interfejs iPhone X-a se stvarno oseća kao budućnost, ali postoji stepen učenja rada na njemu. Tokom prvog dana upotrebe, stvarno smo se morali reprogramirati za izlazak iz aplikacija, za razliku od pritiska na dugme. Takođe smo morali zapamtiti da povlačenjem i zadržajem možemo da vidimo sve svoje otvorene aplikacije… U poređenju sa dvostrukim dodirom dugmeta Home na ranijim iPhonima. Dodaje korake gubljenja vremena kojih nije bilo nikada pre ovog modela.

Da biste zatvorili aplikacije unutar ovog menija, potrebno je da pritisnete i zadržite prst da bi se pojavilo dugme Delete. Mi bi voleli da budem u stanju da prevučem i da napustim aplikacije. Apple je jasno dodao ovaj dodatni korak tako da ne biste slučajno silili napuštanje aplikacija. Dobra vest je da su iOS 11 i A11 Bionic čipovi dovoljno snažni da se pozabave gomilama aplikacija u pozadini.

Ne prevlačite prstom nagore da bi ste aktivirali Control Center na iPhone-u kao što bi ste na bilo kom drugom telefonu koji pokreće iOS 11. Umesto toga, prevlačite nadole u gornjem desnom uglu da biste videli prečice za Wi-Fi, Bluetooth, osvetljenost ekrana i još mnogo toga. Prelaskom nadole sa sredine ili leve strane ekrana otkriva vaša obaveštenja.

Korišćenje Apple Pay-a na iPhone-u X je prilično jednostavno! Sve što treba da uradite je dvostruko kliknuti na bočni taster telefona, a zatim izkoristite Face ID za potvrdu identiteta.

Prevelik ekran?

Pa, to je definitivno primetno i dobro pitanje. Za razliku od drugih telefona sa ekranom od ivice do ivice, iPhone X ima zarez prema vrhu ekrana koji se spušta. On prekida protok, posebno u aplikacijama koje imaju belu pozadinu kao Poruke i E-pošta. To je malo glup po nama.

Međutim, na početnom ekranu, a i u drugim aplikacijama koje imaju tamniji sadržaj, kao što su filmovi, preovlađuje uglavnom u pozadini.

Iphone X trailer

Video plejer je dobar primer recimo. Imate izbor gledanja video zapisa u režimu širokog ekrana od 16:9 ili punim ekranom, što smo i učinili za strimovanje Wonder woman u iTunes-u. Iako izbor 16:9 stvara prostor levo od sadržaja tako da ne postoji problem, stvarno smo preferirali režim celog ekrana uprkos video zapisu oko zareza… Jer nas je približio akciji i osećaj je kao da smo malo više udubljeni u film.

Urezak traži jednu žrtvu: procenat baterije koji ste ostavili ne prikazuje se kao podrazumevano. Morate da prevučete nadole u gornjem desnom uglu da biste videli trenutnu iskoršćenje baterije.

Da li su Aninmoji kul ili bezveze?

Obratili smo pažnju na ovu funkciju još kada je Apple najavio iPhone X. Ali sada kada smo stvarno imali priliku da se igramo sa Animoji, lako možemo da vidim da je to bezvremenski hit. TrueDepth kamera na iPhoneu X-u može da snimi 50 pokreta mišića lica i da ih ogleda na nekom od likova, od vanzemaljca i jednorog pa do pande i (da) govanceta :D.

Bili smo poprilično iznenađeni kada smo videli da naš vanzemaljski avatar podiže obrve svojim rukama… I osmeh i mrštenje se sinhronizuje sa našim izrazima lica, prosto neverovatno. Možete snimiti animaciju od 10 sekundi zvukom i poslati ga bilo kome sa iPhonom ili Android uređajem. Oni mogu odgovoriti samo sa svojom Animoji porukom, ako imaju i iPhone X naravno.

Zapazili smo da se iPhone X malo zagreva prilikom korišćenja Animojis-a. Verovatno jer karakteristike istovremeno koriste A11 bionički čip i prednju kameru. Ipak, iPhone X nije postao neugodno topao za držanje.

Da li je ovo najbolji OLED ekran?

Ovo neće zvučati dovoljno naučno uopšte… Ali naš prvi utisak o 5.8 inčnom OLED ekranu iPhone X-a je da to nije dovoljno OLED. Ono što mislimo pod tim je da boja nije bila zasićena kao što su nijanse ekrana Galaxy Note 8, na primer. Kada smo gledali isti Wonder Woman trailer na oba telefona, zelena na ekranu Note 8 se pojavljala dosta više.

„Ali, onda smo pogledali malo bliže zajedno sa kolegom Adamom Ismailom i napravili smo nekoliko dodatnih bočnih testova sa Pixel 2 i Note 8, a ekran iPhone X-a dosledno je pružio bolji kvalitet slike i uglove gledanja“ kaže tomsguide. Na primer, lako bi mogli da otkrijemo vezu u kosi Wonder woman, koju je bot izgubio na note 8-ci i Pixel 2. Pored toga, prilikom bliže kontrole, iPhone X Super Retina panel nudi više kontrasta između neba i vode.

Težina

Na našim laboratorijskim testovima, ekran iPhone X-a je reprodukovao 128,6 posto game, u poređenju sa 204,8 posto Note 8. Pixel 2 XL je pogodio 130 posto. Ali to nije cela priča.

Apple je nastojala da postigne što realnije moguće boje, a to potvrđuje iPhone X Delta-E čitanje od 0,27. (Ocena od 0 je savršena.)
Sa True Tone on, to je poboljšano na 0.21. To je nešto bolje od Pixel 2 XL (0.26) i bije se sa Notom 8 (0.5).

Ekran iPhone X-a takođe postaje veoma sjajan na 574 nita, koji je daleko viši Pixel 2 XL sa 438 nita i Note 8 sa 408 nita. Naročito smo primetili razliku svetline na širim uglovima gledanja kada smo stavili telefone jedan pored drugog.

Ima još dobrih vesti! Ekran iPhone X (2436×1125 piksela) je oštriji od iPhone 8 Plus (1920×1080). Apple takođe uključuje HDR podršku za isporučivanje više boja i bolji kontrast u filmovima. Ovo uključuje i flicks u iTunes-u. A tu je i TrueTone za automatsko podešavanje balansa belog ekrana na osnovu ambijentalnog osvetljenja. Ovo dosta olakšava čitanje na beloj pozadini i ne zamara oči.

Važno je napomenuti da ovaj 5,8 inčni ekran daje manje prostora za gledanje od 5,5 inča iPhone 8 Plus, jer ekran iPhone X ima uži odnos slike. Ovo smo odmah primetili tokom snimanja i slkianja sa oba telefona rame uz rame. IPhone 8 Plus nam je dao mnogo veći vizir za pregled naših snimaka i fotografija.

Koliko su dobre kamere?

To je suptilna razlika, ali u prvom danu snimanja cenili smo širu blendu na telefoto objektivu iPhone X-a u odnosu na iPhone 8 Plus (f/2.4 vs f/2.8). U jednom snimku Trga Republike snimljenog sa 2k optičkim zumom uključenim, mogli smo detaljnije da otkrijem spotove ispod bilborda na iPhon x-u. Na iPhone 8 Plus, ta svetla izgledala su spojeno. Tekst o znakovima u pozadini takođe je lakše prikazati na slici iPhone X-a.

IPhone X takodje upotpunjuje iPhone 8 i 8 Plus sa 7-megapikselnom TrueDepth kamerom. Ovo vam omogućava da snimite fotografije sa portretom koristeći prednji shooter. Pored toga, na ove slike možete da primenite efekte Portret osvetljenja, baš kao što možete i sa dvostrukom zadnjom kamerom.

IPhone X je uradio dobar posao zamućivanja pozadine, a zatim dodao Contour filter, što je učinilo da moje lice izgleda tamnije i tanje (i tonam se svidelo). Ali, da li efekat izgleda malo previše vazdušno pročišćen?

Da bi smo upoređivali kvalitet slike u odnosu na Google Pixel 2, naš omiljeni telefon sa Android kamerom, napravili smo nekoliko snimaka po Beogradu i bili su prilično ravnomerno upareni. Zapravo, iPhone X i Pixel 2 su povezani u više-okruglim snimcima.

IPhone X nudi više prirodnih portreta, ovo smo otkrili sam kada smo snimili dve fotografije našeg kolege sa Appleovim telefonom i Pixel-om 2. Bokeh efekat izgleda mnogo prirodnije na iPhone-u 8, a izgleda da je nejednako sa Google-ovim fotoaparatom . Osim toga, kolegin ton kože izgleda toplije na iPhone X-u, što nam se više sviđa.

Međutim, Pixel 2 je dobio bolji kvalitet slike pri slabom osvetljenju. Recimo snimak u slabo osvetljenom restoranu. Ne samo da smo mi i sto izgledali svetlije, lakše je sagledati zapaljenu svijeću, koja izgleda bledo na fotografiji iPhone X-a.

Koliko je dobar Iphone X?

IPhone je najbrži telefon ikada, ali i iPhone 8 i iPhone 8 Plus. Ovo nije udarac protiv najnovijeg iPhone-a. Oni jednostavno poseduje isti moćni A11 Bionic čip koji pravi krugove oko Android telefona u sintetičkim benčmarkovima i testovima u realnom svetu.Na primer, iPhonu X je trebalo samo 42 sekunde da transcode 2-minutni 4K video pomoću aplikacije Adobe Clips. IPhone 8 Plus je imao isto vreme, dok je Pixelu 2 trebalo 2 minuta i 55 sekundi, dok je Galaxy Noteu 8 potrebno 3:03. Vreme Galaxy S8 je 4:07.

Na Geekbench 4, koji meri ukupne performanse, iPhone 10 je zabeležio vrlo visoku ocenu od 10,357. To je uporedivo sa iPhone 8 Plus (10,472) i iPhone 8 (10,170) i mnogo bolje od Note 8 (6,564). Galaxy S8 (6,295) i Pixel 2 (6,282) su dodatno zaostajali.

Koliko dugo traje baterija?

Izduvnost iPhona X je prilično impresivna, ali nije baš dugačka kao i iPhone 8 Plus. Na testu koji uključuje kontinuirano surfovanje preko LTE-a, iPhone X je trajao 10 sati i 49 minuta. Taj radni vek je za sat vremena duži od proseka kategorije, a takođe je ujedno i na iPhone 8 9:54 i Galaxy S8 10:39.

S druge strane, baterija iPhone 8 Plus je trajala još duže 11:16, a Pixel 2 XL telefona (12:09). Galaki Note 8 je takođe dosta dugo trajao (11:11) kao i Galaxy S8 + (11:04) koji su imali bolju izdržljivost.

Iphone X staklena pozadina

Možete li brzo napuniti iPhone X? A šta je sa bežičnim punjenjem?

IPhone 10 je sposoban doći do 50% napunjenosti za samo 30 minuta, ali morate dodatno platiti za ovu funkciju. Ozbiljno, moraćete da investirate u USB-C power adapter (49 USD) plus USB-C do Lightning kabl (25 USD). Postoje jeftinije USB C kablovi koji su skoro isti kao i Apple. Kao što smo i otkrili u našem testiranju, ali je i dalje neprijatno što se ne isporučuje brzo žičano punjenje u kutiji.

Ako biste radije išli na bežičnu rutu, iPhone podržava Ki bežično punjenje, a postoji i nekoliko punjača koji podržavaju brzo bežično punjenje. Pogledajte naše preglede najboljih Ki bežičnih punjača koji rade sa iPhone telefonima.

kvalitet zvuka?

Za prilično kompaktan flagship, iPhone x isporučuje snažan stereo zvuk. Na „Fall Out Boy“ „Tnks fr the Mmrs“, zvučnici su napravili dobar posao koji odvajaju gitare, Patrick Stumpove vokale i vožnju. Međutim, zvuk se malo izjednačio na maksimalnom volumenu.

Da bi smo testirali kvalitet poziva, nazvali smo kolegu. Reče da sam zvučao jasno, ali bio je tu mali eho koristeći spikerfon telefona. Na našem kraju je kolega bio jasan, jako nam se svideo zvučnik ovog Iphona. Reče nam da je eho nestao kada sam isključio spikerfon. Zvučnici su sigurno dovoljno snažni da se čuju u pokretnom automobilu.

Da li vredi?

Od sada, jup. Ovo je pitanje ličnog ukusa, ali pod pretpostavkom da Face ID osobina nastavlja da funkcioniše kako je obećano, rado bi platili dodatnih 6 do 8 mesečno da iPhone X-om komandujemo preko iPhone 8 Plus kada ga kupite preko provajdera.

To je zato što želimo veliki ekran u dizajnu koji je moguće lako koristiti u jednoj ruci. I volimo da posedujem sposobniji telefoto objektiv sa dvostrukom zadnjom kamerom iPhona 10. Mi nemamo mnogo samopouzdanja, tako da je portret režim zapravo lepo imati, ali znamo da ćemo se zabaviti sa Animojijima (zahvaljujući istoj prednjoj TrueDepth kameri). Takođe želimo da vidimo kako će programeri da koriste ovu kameru za aplikacije proširene stvarnosti.

Uglavnom, spremni smo da napustim bezelove, čak i ako to zahteva da ponovo naučimo kako da radim stvari koje smo radili sa Home dugmetom još od 2007. godine. IPhone 8 i iPhone 8 Plus stvarno izgledaju zastarele pored ovog uređaj.

U poređenju sa konkurencijom Android-a, Galaxy S8 i Galaxy Note 8 nude sjajniji ekrana čak i sa boljim zakrivljenim dizajnom, kao i vrhunskim fotoaparatima Pixel 2 i Pikel 2 XL koji predstavljaju iPhone u slabom svetlu. Ali ako ste fan iOS-a i čekate telefon koji pruža odličnu kombinaciju funkcija, performansi i izgleda, iPhone X bi vas trebao oduševiti.

Dobra strana ovog Iphona

  • Prelep dizajn telefona.
  • Superiorni OLED ekran.
  • Odlične sve 3 kamere, uključujući i portret mod slikanja.
  • Neverovatno jak i brz a11 Bionički čip.
  • Baterija je jako izdržljiva i dosta dugo traje.
  • Animoji su neverovatni i pokazuju potencijač TrueDepth kamere.

Loša strana iphona na testiranju

  • Nove funkcije i uklanjanje home dugmeta zahtevaju neko vreme da naučite da koristite telefon.
  • Brzo punjenje ovog telefona se kupuje posebno, što je po nama bezveze korak Apple-a.
  • Face ID nije brz kao touch id po nama. Voleli bi da ova funkcija može dodatno da se ugradi.