fbpx

Kada smo prvi put videli Huawei MateBook X, bili smo oduševeljeni. Ovaj Windows 10 laptop ne zauzima gotovo nikakav prostor oko svog 13-inčnog ekrana i tastature. Huawei teži gotovo ništa i jedva je dovoljno debeo da stane na njega priključak za slušalice. Ako je lepota definisana efikasnošću, a mislimo da je jeste, onda je ovaj Huawei laptop najlepši računar koji smo videli ove godine.

Izgled je samo jedan aspekt onoga što čini računar dobrim, ipak Huawei još uvek mora da dokaže da može biti dobar pri izradi prenosnih računara kao što se pokazao sa pametnim telefonima. Da bi dokazala svoju vrednost, kineska kompanija je uporedila jak hardver sa atraktivnom cenom MateBooka x. Cena huawei laptopa je 1.099 dolara sa Intel Core i5 procesorom, 256GB brze memorije, 8GB RAM-a. A takođe poseduje ekran visoke rezolucije I Dolbi Atmos zvuk. Prestige Gold varijanta koju danas ocenjujemo košta 1,299 dolara. Poseduje procesor Core i7 i SSD skladište na pola terabita. Obe opcije su konkurentne i izgledaju apsolutno zapanjujuće.

Servis laptopova Restart misli da je gotovo je previše dobro da bude istinito.

huawei laptop

Huwei laptop

Eksterijer Huawei laptop a je aluminijumski. Ima matirani završni sloj koji ima dobar kontrast sa ivicama mašine koje su sjajne. I oko touchpad-a, tastature i dugmeta za napajanje. Sumnjam da će svi voleti dodatni dodir blinga ovog Huavei-a. Težak i čvrst ekran, veoma dobro je zaštićen.

Osim njegovog poniznog izgleda, tastatura je verovatno naša omiljena stvar u vezi sa MateBook x. Ne kompromituju na rasporedu, nudeći velike, dobro razmaknute i pravilno uređene tastere.

Jedna stvar koja mi se ne dopada na tastaturi MateBook-a je njeno neuravnoteženo pozadinsko osvjetljenje, koje ne osvjetljava svaki taster. Taster „I“ je tamniji od ostatka, gornji levi deo „G“ nije tako svetao kao donji desni, a na „O“ nije savršen krug svetlosti. Za takav inače neobičan dizajn, koristeći MateBook x u mraku, osećli smo se kao da radimo na posebno prljavoj tastaturi na kojoj prljavština blokira svetlost.

Rukovanje kursora na ovom tačpedu je kao da vodite pijanicu kući.

Kursor se kreće od nedovoljno dobro do gotovo savršeno loše kada koristite tačped. Ovo je nominivan za najprecizniji Windows tačped ali se ne ponaša ništa slično. Kako kaže verge rukovanje kursorom na ovom računaru je kao pokušaj da vodite pijanu osobu kući. Često moram izvršiti više prelaza preko ekstra širokog tačpeda da bi se kursor pomerio samo nekoliko piksela. Tačped je nepouzdan i nepredvidljiv, a samim tim i duboko neprijatan za korišćenje.

U nedostatku mogućnosti povezivanja sa MateBook x, moraćete da koristite produžne us izlaze kao standardni dodatak. Huavei je bio dovoljno dobar da uključi USB-C adapter za HDMI, VGA i USB port, plus USB-C ulaz. Možete koristiti za napajanje levi port MateBook x, ali se externi ekran može povezati samo sa desnim portom laptopa. Ne pitajte nas zašto.

Ako je utisak koji ste do sada razvili jedan od vrhunskih hardverskih inženjeringa i nespretno implementiranje softvera, na pravom ste putu. Obaveštenja koja mi nude da ne koristim USB portove su deo Huavei-ovog MateBook Menadžera koji u duhu svih drugih prvobitnih softvera za upravljanje računarima duplira osnovne funkcije Windows-a i verovatno koristi previše sistemskih resursa. Većina dijaloga menadžera su napisana na lošem engleskom jeziku i smatram da je korisno samo kao uslužni program za ažuriranje upravljačkog programa.

Huwei laptop hardver

Huavei nije opteretio ovaj huawei laptop sa lošim dodatnim softverom da bi usporio stvari. Zapravo je instalirana specijalna edicija Windows 10. ako izbegavate korišćenje lošeg tačpeda, laptop radi glatko i odzivno. To se očekuje od vrhunskih specifikacija Core i7-7500U CPU-a i 8GB RAM-a. Što je adekvatno za osnovne i veb-zasnovane zadatke, ali se ne treba uzeti u obzir za profesionalni multimedijalni rad sa alatima poput Adobe’s Lightrooma. Pored toga, dno mašine može postati izuzetno vruće kada radi na punoj snazi, tako da je najbolje pogodan za lakše zadatke.

Ovo bi bila tačka u kojoj bih mogao da nagovestim da je ovaj Huavei laptop dizajniran da služi za ultra-mobilne svrhe. Naravno taj užasni tačpeda nastavlja da bude problematična bolna tačka.