fbpx

Huawei Honor View 10 detaljan pregled

Ako ste tražili pristupačni pametni telefon, verovatno ste gledali OnePlus uređaj ili pametni telefon prethodne generacije kojem je opala cena. Mnogi proizvođači pametnih telefona shvatili su da je cena od 300 do 500 eura profitabilno tržište. Ova cena je takođe slatko mesto gde pametni telefoni nude osnovne karakteristike, ali ne koštaju bubreg. Videli smo uređaje kao što su Nokia 8, LG V30+, Soni XZ1 i druge uređaje u ceni od 300 do 500e. Danas imamo sa nama u Laptop Servisu Restart Honor View 10. Ovaj Smartphone ima impresivno skupu specifikaciju i karakteristike koje su možemo reći vrhunske ovu cenu. Cena je oko 500 Eura u Srbiji, što je veoma konkurentno, naročito ako uzmete u obzir međunarodnu cenu uređaja. Ima li Honor View 10 ono što je potrebno da preuzme vođstvo nad drugim telefonima kao što su Nokia 8, OnePlus 5T i druge?

Ključne specifikacije Honor view 10

Debljina: 7mm
Težina: 172 grama
CPU: Hisilicon Kirin 970 Octa-Core CPU
OS i UI: Android 8 sa EMUI 8
Ekran: 5,99-inčni ekran od 18: 9
Rezolucija ekrana: 2160k1080p
Zadnja kamera: 16MP + 20MP
Prednja kamera: 13MP
RAM: 6GB
Ugrađena memorija: 128GB
Baterija: 3750mAh

Honor View 10 Izgradnja i dizajn

Elegantan, dobro izgrađen i atraktivan su prve stvari koje vam padaju na pamet kada vidite Honor View 10. Naravno, na zadnjoj strani ima dvostruku kameru koja štrči ali se ne žalimo zbog toga jer ima dosta modela sa ovom manom. Osim toga, kad stavite bumper na ovaj huawei (onaj koji dobijate uz uređaj), sve leži odlično. Servis laptopova bi cenio Honor 8 Pro sa dizajnom kamere koja ne štrči.

Ovaj pametni telefon ima 5.99-inčni, 1080p ekran u novom 18: 9 formatu. Ispod ekrana nalazi se senzor za otisak prsta, što je zgodnije nego da je pozadi kao na huawei P9. Mi lično preferiramo senzor otisaka prstiju i drago nam je što je dodat na ovom telefonu. Bočne trake oko telefona su tanke. Na dnu uređaja nalaze se rešetka za zvučnike, USB-C port i priključak za slušalice od 3,5 mm. Pozadina pametnog telefona je glatka i naša primerak za pregled je metalik plave boje.

honor view 10 ulazi

Ovaj Huawei se osjeća kao premium model od 1000e u pogledu materijala koji se koristi kao i za detalje. Iako se ne može pohvaliti bilo kakvim izuzetnim elementima dizajna koji mogu privući pažnju. Dodatni bumper nije klizav kao goli Honor view 10 i takođe rešava problem izdužene kamere. Operacije sa jednom rukom su baš teške na ovom uređaju i nećete moći pristupiti gornjoj trećini ovog modela pomoću palca.

Prikaz i zvuk

Kao što ste možda primetili, Huawei Honor View 10 ima ekran od 18: 9. Veliki broj aplikacija u Play Store-u je ažuriran da iskoristi prednosti novog aspekta ekrana. Oni koji ne rade savršeno na ovoj razmeri, rade ali sa crnom trakom na dnu. Pametni telefon vam takođe daje opciju da menjate veličinu aplikacije koje nisu optimizovane za ovu veličinu ekrana, što je lepo. Kada uključite telefon i počnete da ga koristite, ekran izgleda dobro. Možete gledati YouTube, Netflix, igrati puno igara i sve će raditi bez problema.

Iz kutije ekran se malo naginje prema strani hladnjaka i ima plavlju nijansu. Ovo je malo iznenađujuće jer ima LTPS IPS ekran. U podešavanjima imate mogućnost ručnog upravljanja temperaturom boje zajedno sa podrazumevanim opcijama kao što su toplo i hladno. U podešavanjima ekrana takođe imate režim udobnosti očiju. Sa ekranom FHD plus, Honor View 10 Plus nema najspektualnije guste pixele ili najživiji prikaz na ekranu… Ali takođe nema nikakve nedostatke i probleme kada su u pitanju osnovne funkcije. Želeli bi da su nivoi osvetljenja malo veći, uz bolje performanse pod direktnim sunčevim zracima.

Displej

Displej koji treba pobediti (i takmičiti) biće onaj na OnePlus 5T. OnePlus 5T ima optički AMOLED displej. Na podrazumevanim postavkama, OnePlus 5T nema plavu nijansu i nudi bolji kontrast i sveobuhvatne performanse u poređenju sa View 10. Iako sve to dolazi i po višoj ceni. Pustili smo Spiderman Homecoming trailer na pametnim telefonima, a ishod je bio jasniji prikaz OnePlus 5T. Honor view 10 je dobar za izvorne boje sa blago plavim predznakom na ekranu (koji se može korigovati ručnim upravljanjem temperature boje).

Zvuk iz mono zvučnika je adekvatan. Možete uživati u YouTube snimcima u punom volumenu i pristojno glasnom zvuku i još uvijek ćete doći bez osećaja potrebe za višim nivoima. Igranje igara kao što je Asphalt 8, možete da čujete zvuke pucanja drugih automobila u kombinaciji sa nitrom. Ovaj Pametni telefon i dalje zadržava ugroženi priključak za slušalice koji je ključni za nas, a i većinu kupaca.

UI

Da počnemo priču o UI, ako ste u prošlosti koristili telefon Honor, osećaćete se kao kod kuće. Smartphone radi na Android Oreo sistemu iz kutije (nešto što OnePlus 5T ne radi), skinuto sa kompanijama koje poseduju EMUI 8. Ako želite, možete imati iOS laiout gde su sve aplikacije prisutne na početnom ekranu. Ili ako ste jedni od mnogih koji preferirate fioka sistem, tu je i ta opcija. Telefon dolazi sa puno unapred učitanih aplikacija i igara sličnih onima što smo videli na Honor 7X.

Jedna od unapred učitanih aplikacija na uređaju je aplikacija Microsoft prevodioca. Aplikacija je dostupna za Android na Play Storu, ali Honor je partner sa Microsoft-om i unapredio je aplikaciju na pametnom telefonu. Funkcija se ne razlikuje kada se aplikacija koristi na bilo kom drugom Android uređaju.

UI Jezici

probali smo prevođenja sa engleskog na srpski i iskustvo nije bilo savršeno. Postoje trenutke kada je aplikacija prevedena dobro kao što smo rekli, a ponekad je bilo i daleko od pravog prevoda. Još uvek tražimo ljude koji govore španski ili češki, danski i druge toga da testiraju aplikaciju. Ali između engleskog i Srpskog, iskustvo ima svoje nedostatke.

Aplikacija takođe ima mogućnost prevoda teksta. Dakle, ako čitate meni na drugom jeziku, možete kliknuti na sliku menija u aplikaciji za prevođenje i pogledati je na vašem jeziku.

Još jedna zanimljiva karakteristika pametnog telefona je način na koji možete koristiti home dugme. Kao Moto gestovi na Moto telefonima, Honor View 10 ima gestove senzora otisaka prstiju. Možete da dodirnete senzor otiska prsta da se vratite, dodirnite i zadržite da biste se vratili na početni ekran i klizili nalevo ili nadesno da biste videli meni sa više zadataka. Potpuno je funkcionalan kada se naviknete na to i nama se svidelo.

A.I.

Šta se prema vama kvalifikuje kao AI? Da li je sposobnost vašeg pametnog telefona da vam kaže kolika je gužva u saobraćaju pre nego što napustite posao? Da li je to pametni asistent? Da li je sposobnost kamere da identifikuje scenario i da klikne na bolje slike? Mi smo u fazi nastanka AI na pametnim telefonima. Honor View 10 donosi unapređenja fotoaparata koji je povezan sa AI, ali druge karakteristike su više od AI poboljšanja. Postavlja se pitanje, da li su ova poboljšanja korisna ili gimična?

Pre nego što počnemo, želeli bi da vam kažemo da mogućnost otključavanja smartfona licem nije dostupna i da će se pojaviti kao ažuriranje OTA-a u narednim danima. Međutim, ima nekoliko karakteristika koje smo testirali.

Kamera pametnog telefona može inteligentno prepoznati osobu, objekat ili mesto na kome ste. Ova funkcija ne radi uvek. Na primer, ako usmerite fotoaparat na osobu, piše „optimizovan za portretni mod“. Ali prepoznavanje ovog objekta nije uvek funkcionisalo. Ponekad je prepoznao čašu na našem stolu, a ponekad i nije. Više o tome u sekciji kasnije.

Funkcije A.I.

Još jedna interesantna funkcija je da kada primite obaveštenja, pametni telefon će vam pokazati samo obaveštenje bez prikazivanja sadržaja tog obaveštenja. Kada osoba sa registriranim licem gleda na telefon, možete videti mali pregled obaveštenja, kao što biste i videli na bilo kom Android uređaju. Ovo je lepo podešavanje privatnosti jer niko ne može videti vaša obaveštenja osim ako pogledate uređaj. Ovo je karakteristika koju smo videli na Apple iPhone X.

Još jedna korisna karakteristika (ali ne i nužna AI) je način na koji upravljaju orijentacijom prikaza. Držite automatsku rotaciju dok kucate, a pametni telefon neće promeniti orijentaciju. Pametni telefon shvata da kucate poruku i ostajete u režimu pejzaža.

Ako ste postavili svoj ekran u stanje spavanja za 15 sekundi i čitate novinu ili web lokaciju i ne dodirujte ekran 15 sekundi, neće se spavati. Telefon će shvatiti da čitate i neće zaključavati ekran. Ovo su pametne i korisne funkcije, ali videli smo takve funkcije za praćenje očiju / svesne aplikacija na pametnim telefonima koji su lansirani još u 2013. godini (Samsung S4?). U suštini, hype oko AI pametnog telefona mogla je biti prilično mala.

Postoji više takvih funkcija koje su razbacane u čitavom uređaju.

Pored fotoaparata koji inteligentno prepoznaje scenario i pojačava sliku u skladu s tim, druge karakteristike tehnički ne mogu biti klasifikovane pod AI. Imate jednostavnu aplikaciju za prevođenje koja stiže uz telefon,  a ponešto što možete postići sa aplikacijom na PlayStoru. Druge su izmišljotine koristeći žiroskop i prednju kameru uređaja.

Sve u svemu, tu će biti dosta vremena pre nego što vidimo pravi AI na pametnom telefonu, ali ovo je potez u pravom smeru. Danas mogu da koristim „OK Google“ da kliknem na selfie, ali ne mogu da kažem „OK Google, zaključaj moj telefon“ da zaključam moj telefon. Za razliku od Samsunga koji ima Bikbia, Honor View 10 nema svog pomoćnika. Oslanja se na Google pomoćnika i to je u redu. Karakteristike koje smo pomenuli možda ne mogu biti povezani sa AI, ali su zgodne. Orijentacija koja ostaje ista kada to želite, displej neće spavati kada čitate knjigu, dobri su primeri funkcija koje se jednom omogućavaju i mogu se uzeti zdravo za gotovo. Ali opet, one se ne mogu klasifikovati kao AI karakteristike. Nimalo.

Performanse

Ispod haube, uređaj pokreće Hisilicon Kirin 970 (10nm) procesor. Za one od vas koji ste zainteresovani za benčmark rezultate, evo izvolite.

Honor view 10 test

Za svakodnevnu upotrebu smart telefon radi glatko bez štucanja. Animacije su brze, apps se otvaraju skoro odmah, igre se pokreću bez ikakvih problema, zaista ne možemo ništa reći o performansama koje imaju značajan nedostatak u stvarnim scenarijima. Aplikacije su se slučajno srušile jednom ili dva puta, ali to nam se dogodilo posle 50 testiranih aplikacija. Može se takmičiti u performansom sa bilo kojim vrhunskim telefonom danas. Čak i nakon oko 6 meseci korišćenja, ako se performanse smanje za oko 10 do 15 procenata, telefon će i dalje raditi prilično glatko.

Kada je reč o igricama, od Farm Hero Saga do Asphalt 8 i čak Max Paine igre su super glatke. Manje vrijeme učitavanja i dosledna visoka brzina kadra čini zabavno iskustvo igranja.

Kamera

Honor View 10 ima 16MP + 20MP RGB + Monochrome podešavanje sa zadnje strane. da kažemo slike sa dnevnog svetla, a i iz lošeg osvetljenja su vrlo dobro ispale. Jedina loša strana je neprekidnost sa kojom se uzimaju fotografije. U dobro osvetljenim uslovima dobijate dobre fotografije. Nema problema. Slike Bokeha uzete sa Honor View 10 su bolje od onih koje smo videli na OnePlus 5T. Kada je u pitanju slaba svetlost, na nekim slikama, Honor view 10 daje dobre slike sa malim šumom. U drugim prilikama, slike slabog osvetljenja ne čuvaju detalje slike i balans belog je isključen.

Kamera sa prednje strane nudi nekoliko odličnih funkcija, Snapchat kao AR bazirani filteri, softversko osmišljavanje pozadine (bokeh) sa jednostrukom prednjom kamerom, itd. Bokeh slike prednje kamere nisu kvalitet pixel 2 dok ne gube ivice detalja objekta. U normalnim scenarijama, prednja kamera proizvodi dobre selfije, ali očigledno omekšava detalje na koži.

Ako bismo napravili poređenje sa OnePlus 5T, Honor View 10 je u istoj ligi sa boljim performansama slabog osvetljenja i šumom. Ono što ga drži jeste neskladna bela ravnoteža i povremeni klipping. Kada uzmete u obzir cenu, od 500e, Honor View 10 ima najbolju kameru svih telefona u rasponu od 300-500e.

Trajanje baterije

Još jedna oblast u kojoj je Honor View 10 impresivan je sa trajanjem baterije. Možete lako pokrenuti uređaj za težak dan rada sa malom potrošnjom i video sadržajem u svakodnevnoj rutini poziva i razmeni poruka, društvenog umrežavanja i još mnogo toga. Posle radnog dana, imali smo oko 40% baterije, što je bolje od većine telefona koje smo koristili. To je odlično za naše dnevno korišćenje, bolji je od OnePlus 5T za oko 10% u trajanju baterije. Što je dobro za ne-AMOLED displej zasnovan na vodećem telefonu sa ekranom od 6 inča.

Kako nam se to čini

Mnogo je jeftinije od OnePlus 5T-a, tako da je vrijednost ponude za novac odlična. Osim ekrana koji ima blago plavu predrasudu. Ovaj telefon može da preuzme bilo koji telefon u svojoj cenovnoj razmeri i pojavljuje se pobednik – bilo sa trajanjem baterije, sirovim performansama i igrom.

Suština

Honor View 10 je uređaj sa vrlo povoljnom cenom u Srbiji, naročito ako razmislite o ceni na međunarodnom nivou. Za 500 eura dobijate dobro izgrađen telefon koji je brz i fluidan, pokreće najnoviji operativni sistem i ima dobar radni vek baterije. Kamera je takođe dobra, a jedini problem je plava pristrasnost sa ekranom koji se može ispraviti ako ručno promenite temperaturu boje. Karakteristike koje dolaze pod okrlje AI možda nisu istinite AI, ali činjenica je da one rade. Sa izuzetkom Microsoftovog prevodilačkog programa, sve druge navedene funkcije funkcionišu. Za cenu, Honor View 10 se svakako preporučuje svima koji žele kupiti pametni telefon vrhunske klase koji je lagan za novčanik.

PROS

Dobro izgrađen.
Prednji senzor otiska prsta.
Dobar radni vek baterije.
Ne secka.
Dobre performanse kamere po odličnoj ceni.

CONS

Ekran ima plavu pristrasnost u standardnom modu.
nije neki specijalni dizajn
Ne preterano uzbuđujuća funkcija AI.