fbpx

Huawei je u poslednje vreme dobro radio u smartphone poslovanju. Tokom 3 meseca 2017. godine bili su drugi najveći proizvođač smartfona na svetu, odmah iza Samsunga i iznad Apple-a. Laptop servis Restart je prilično veliki obožavatelji Honora 5X i Honora 6X u prošlosti, tako da je posljednji najnoviji Honor 7X za 2018 godinu sigurno nama jako interesantan. Ovaj asortiman je oduvek bio poznat po tome što ima odličan osećaj vrhunskog kvaliteta i izuzetno dobre specifikacije sa cenom u budžetu od 200 eura. Hoće li honor 7X da vas natera da se zapitate „Da li se isplati kupiti telefon od 700 i više eura?“. To će svakako i učiniti! Servis laptopova će ovom prilikom da testira Huawei Honor 7X!

Šta dolazi u kutiji? Samo Honor 7X i Micro-USB punjač. Nažalost sa našim primerkom nismo dobili slušalice.

Specifikacije:

PROCESSOR:

HiSilicon Kirin 659
Octa-core (4×2.36GHz + 4×1.7GHz Cortex-A53)
ARM Mali T830-MP2 GPU

EKRAN:

5.93 inches LCD
1080 x 2160 (~407 ppi)

MEMORIJA:

EVROPA: 4GB RAM
KINA: 3GB or 4GB options
US: 3GB RAM

PROSTOR:

EVROPA: 64GB
KINA: 32GB or 64GB options
US: 32GB

microSD DO 256GB

KAMERA:

Rear: 16MP + 2MP focus dual-camera
Front: 8MP

BATERIJA:

3,340mAh non-removable

DAN PUŠTANJA U PRODAJU:

Decembar 14, 2017

TEŽINA:

165 grams

MATERIJAL:

Metal

OPERATIVNI SISTEM:

EMUI 5.1
Android 7.0 Nougat

Honor 7X Hardver i dizajn

U ruci Huawei Honor 7X daje utisak poput bilo kog drugog modernog i vrhunskog smart telefona. Zaista se oseća kao iPhone X ili Google Pixel 2XL. Ekran je ogroman sa veoma tankim okvirima za uređaj u ovom cenovnom opsegu. Automatska kontrola osvetljenosti vrlo lepo zadržava ekran vidljiv u mnogim uslovima osvjetljenja, međutim kada je tamno, ekran se svodi na najniži nivo osvjetljenja, a za nas je to vrlo teško videti. Voleli bi da može da bude malo svetlije. Naravno, to je lako podesiti sa prevlačenjem sa gornje ivice i blagim povlačenjem slidera za osvetljenje.

Može se primetiti na prvi pogled da je vidljivost ekrana najbolja kada gledate direktno ka ekranu. Postoje problemi sa uglovima gledanja, ali opet, ne možete očekivati neverovatan high-end ekran u ovom cenovnom opsegu. Iskreno, ovaj ekran je verovatno bolji nego što biste očekivali, pogotovo jer ima 2160×1080 pixela i 407 pixela po inču.

Ekran

5,93-inčni odnos slike 2:1 (aspekt 18:9), vrlo je neugodan za korišćenje jednom rukom. To ne bi bilo slučaj da su Android i sve Android aplikacije dizajnirane sa korišćenje na umu, ali nastavljaju da postavljaju dugmad nekoliko milja od svakog drugog, na vrhu i na dnu ivice ekrana. Ekran 2:1 povećava ovaj problem upotrebljivosti. Honor 7X ima režim korišćenja jednom rukom kome pristupate pomeranjem palca duž navigacijske trake na donjoj ivici ekrana. Ova funkcija smanjuje sve na ekranu, čime je otežalo čitanje i ostavljanje velike crne granice u obliku slova L u celom ostatku telefona. Izgleda kao totalna loše rešenje problema u ​​smislu dizajna korisničkog interfejsa.

Za razliku od nekih drugih Huawei telefona, Honor 7X je zadržao skener otiska prsta na zadnjoj strani. To vam olakšava pristup prstom dok držite telefon. Ovo otežava pristup skeneru za otiske prstiju kada je telefon u auto priključku ili kada je postavljen na stolu. Skener je utisnut u telefon u obliku kruga, tako da je vrlo lako osetiti njegovu lokaciju bez potrebe da okrećete telefon. U poređenju sa pojedinim uređajima vidi se da je huawei napravio telefon za korisnike. Honor 7X nema problema po pitanju skenera otisaka prstiju.

Honor 7X Emui 5.1

Sa EMUI 5.1 dobijate niz lepih pokreta na skeneru otiska prsta koji vam pomažu da kontrolišete telefon jednom rukom bez dodirivanja ekrana. Na primer, (ako uključite ove opcije u podešavanjima) možete prevući nadole skenera otiska prsta da biste prikazali notifikacije sa najviše ivice. Prevlačenje sa strane na stranu u aplikaciji za fotografije vam omogućava da prelistavate fotografije, a držanje možete dozvoliti da napravite sliku u aplikaciji kamere.

Kad već pričamo o kameri, ovde su ugrađene 2 kamere sa zadnje strane. Jedan je 16Mp senzor, koji se koristi kao glavni za snimanje slika. Drugi je senzor od 2Mp koji se koristi samo za izračunavanje informacija o dubini polja. Druga kamera je samo za upotrebu sa lažnim filtrima zamućenja. Tu je i jedan LED blic, i sami znate koliko su loši … ali to je bolje nego ništa.

Honor 7X kamere

Donji deo telefona

Donja ivica Honor 7X – a je mesto gde ćete pronaći 3.5mm utičnicu za slušalice. Mnogi telefoni ponavljaju trend za uklanjanje ovoga što su pokušali da učine u 2005. godini, ali na sreću još uvek imamo neke telefone koji ga uključuju u svoj model.

Sa druge strane videćete rupice zvučnika i mikrofona, a u sredini imamo Micro-USB port za punjenje, prenos podataka i povezivanje sa HiSuite softverom. Da, neki od vas su možda želeli USB-C, ali USB-C zaista ima problema sa kompatibilnošću u ovom trenutku. Micro-USB je malo pouzdaniji kada je u pitanju pronalaženje kabla koji radi.

Desna strana je gde ćete naći prekidač za povećavanje jačine zvuka i taster za uključivanje / buđenje. Tasteri su vrlo tanki, ali su dovoljno podignuti da bi se lako napipali dok držite uređaj. Napominjemo da su unutar uglova ovog uređaja mali vazdušni jastuci abzorpcije udaraca. Ne možete ih videti, ali će vam pomoći da smanjite štetu pri padu telefona.

mikrofon na honor 7x

Na levoj ivici imate malu rupu za SIM kartice i MicroSD ekspanzionog ležišta. MicroSD ležište udvostručuje se kao 2. Nano SIM karticu, tako da možete koristite dve SIM kartice sa dve različite mreže za mobilni telefon. Na vrhu imamo prednju kameru od 8 megapiksela sa fotoaparatom. Takođe možete videti šavove u kojima je ekran montiran na aluminijumsko kućište. Sve je stvarno dobro složeno.

honor 7x Microsd

Softver

Honor 7X dolazi instaliran sa Android 7.0 Nougat i Huaveiovim prilagođenim EMUI 5.1. EMUI 5.1 zamenjuje podrazumevani Android standardni ekran i uključuje nekoliko prilagođenih aplikacija, kao i dijalog za prilagođenje podešavanja. Jedna velika opcija prilagođavanja je mogućnost uklanjanja standardne ikone „ladice aplikacija“ u donjem docku početnog ekrana. Ovo stavlja sve ikone aplikacija na početni ekran zajedno sa vidžetima. Lično mislimo da ovo može malo pojednostaviti stvari, jer ćete morati samo da pogledate na jedno mjesto za sve na telefonu.

Aplikacija Phone Manager je još jedan deo EMUI-a koji je Huawei dodao. Ovo je vrlo korisno. Sve je na jednom mestu za upravljanje, kao što su upotreba memorije, baterija, antivirus, korišćenje podataka, blokirane poruke / pozivaoci, aplikacije za zaključavanje ekrana itd. Dok je u Phone Manageru redovan režim uštede energije, taj režim dodaće vam samo oko 2 dana korišćenja bez ikakvih aktivnosti u pozadini ili sinhronizacije obaveštenja. Režim Ultra Energy Saver kao što je gore prikazano može vam dati više od 6 dana upotrebe!

Energy saver

Ovaj režim vam daje pristup na samo 6 aplikacija po vašem izboru i nema pozadinskih obaveštenja. Ovo je zapravo zaista dobro jer možete potpuno odabrati samo 6 aplikacija za koje bi verovatno želeli da koristimo do dugog vikenda. EMUI 5.1 uključuje veliki broj osnovnih aplikacija od Huawei – a. Imate aplikacije za Teme, Zdravlje, prilagođenu aplikaciju Kalendar, Notepad, Upravljanje datotekama, aplikaciju za e-mail i druge. Aplikacija za e-mail je u redu, ali ne čitava XML automatsku konfiguraciju na Office 365 i Exhange Serverima, tako da su neki nalozi malo dosadniji za podešavanje.

Takođe nije baš prilagodljivo kao neke druge aplikacije za e-mail kao što su Blue Mail ili Nine. Većina ovih prilagođenih aplikacija ima zaobljena plutajuća traka sa alatkama na dnu i izgleda prilično lepo. Tasteri imaju lepe tekstualne oznake koje povećavaju vašu kognitivnu lakoću korišćenja i nalaze se na dnu ekrana gde možete do njih da dođete jednom rukom. Ovo su dva važna aspekta upotrebljivosti koje većina drugih programera Android aplikacije zanemaruju.

Huawei’s Music aplikacija je jedinstveno lepo dizajnirana. Ona nema aspekt povezanosti sa oblakom kao na primer Google Play muzika ili drugi medijski plejeri i to je po nama dobra stvar. Bez reklama, samo muzika. Odeljak za podešavanja kompanije Huawei ima mnogo korisnih opcija za podešavanje. Možete da promenite stil početnog ekrana, izaberete iz različitih rasporeda navigacionih ključeva, omogućite gestove dodirom otisaka prstiju, upravljate dozvolama za aplikacije i čak kreirate „App twins“ koji su sekundarni odvojeni primeri određenih aplikacija kojima možete da se prijavite sa drugim nalogom. Sa svim Android prilagođavanjem, imamo i neke probleme sa stabilnošću. Naišli smo na sesije aplikacije kamere, Xbox-a, Facebook-a i drugih. Možda će buduća ispravka to učiniti malo stabilnijom.

HiSuite

Kada priključite Honor 7X u računar i omogućite pristup podacima, unutrašnja memorija se pojavljuje kao što biste očekivali, ali se takođe pojavljuje i „CDROM“ uređaj. Ovaj „poseban disk“ HiSuite „uključuje neke pravne informacije u PDF-u, kao i link za instalaciju HiSuite softvera. Morate da omogućite vašem uređaju da se poveže sa ovim softverom u podešavanjima, jednom kada ga instalirate, dobićete puno odličnih funkcija za upravljanje telefonom preko kompijutera.

Možete da vidite sve aplikacije instalirane, deinstalirate one koje ne želite i izbacite druge Android aplikacije koje ste možda preuzeli. Možete prodavati sve slike, video zapise i kontakte na uređaju i naravno ih prebaciti na ili sa vašeg računara. Postoji odeljak za razmenu poruka gde možete slati i primati tekstualne poruke baš kao što smo mogli da uradimo sa nekim vrlo starim Windows Mobile 5-6 aplikacijama, kao i sa nekim starim aplikacijama za Nokia Simbian desktop programima.

Outlook

Odeljak Outlook omogućava čak i sinhronizaciju Outlook-a između vašeg telefona i računara, baš kao što smo radili sa PDA-jevima i Palm Pilotima tokom devedesetih. Zaista je sjajno videti pametni telefon koji nije 100% zavisan od usluga oblaka (pošto oni ne traju)! Dok ne možete da kontrolišete uređaj sa računara, možete videti šta je na ekranu i sačuvati sliku ekrana. Postoje i rezervne kopije, vraćanje, ažuriranje i opcije za oporavak sistema, kao i bar stanja statusa nadzora.

Takođe možete prikazati ekran svog telefona na ekranu računara u režimu celog ekrana. Ovo je korisno za demonstraciju projekcija jer će se sve što se dešava na vašem telefonu pojaviti na većem ekranu. Ovaj HiSuite softver je prilično impresivan i potpuno vredan instaliranja ako koristite računar celi dan i zaista ne volite da pokupite telefon kako biste odgovorili na tekstualne poruke ili druga obavještenja. Sve što treba da uradite je da pogledate prozor aplikacije HiSuite umesto telefona.

Kamera

Kamera na Honor 7X -u je zapravo prilično prihvatljiva za današnje pametne telefone. Ona nema stabilizaciju slike ili više optičkih kamera za daljinu i prebacivanje između njih, ali kvalitet slike koji smo videli iz ove kamere je u poređenju sa prosečnim fotoaparatima skupljih uređaja. Potpuno je iPhone X kvalitet kamere. Znamo da to ne govori puno, ali smo zapravo bili impresionirani načinom na koji lažna dubina zamućenja polja obrađuje slike. Očekivali smo i Gaussovu zamućenost, ali je Huawei zapravo razmišljao o simulaciji zamućenja DOF-a i reprodukovanja krugova konfuzije kako ih oni zovu.

Režim portretnog slikanja i režima simulacije aparata koriste sekundarnu 2Mp kameru za izračunavanje dubine z-osa u okviru slike. Provera je koji su delovi blizu i koji su dijelovi daleko, a zatim zamagljuju delove koji nisu u polju tačke fokusa.

Režim simulacije

Režim simulacije aparata uopšte ne simulira stvarnu funkciju otvora. Otvor za kameru ima za cilj da kontroliše količinu svetlosti koju apsorbuje film ili digitalni senzor tokom vremena izlaganja. To nije moguće uraditi u softveru. Stvarno bi trebalo da se zove simulacija dubine terena, ali i to čak nije pravo ime. Postoji klizač gde možete podesiti otvor blenda od f0.95 do f16. Pretpostavljam da pokušava da simulira 35mm senzorski okvir, jer to ima ogroman efekat na to kako se svetlost fokusira kroz veličinu otvora. Još jedna stvar koja ima veliki uticaj na zamućenje dubine polja je daljina fokusa. Izgleda da režim simulacije aparata Huawei to ne uzima u obzir jer podešavanje maksimalne zamućenosti ima sličan efekat nebitno li je objekat fokusne tačke blizu ili daleko.

Sve u svemu, softverska simulirana dubina polja uopšte ne izgleda prirodno. Mogžemo da primetimo da su ove fotografije milje daleko od toga da ne postoje komplikacije prirodnog bokeha. To naročito možete videti na ivicama bilo koje simulirane bokeh slike … ne samo Huawei, već i Google Pixela 2 i iPhone Xa. Jedan razlog zbog kojeg jednostavno nije moguće ispravno slikati je to zato što potrebno da svetlo izađe iza predmeta. Zamagljivanje 2D slike sa automatski generisanim selekcijom će izazvati curenje u ivicama između tačke fokusa i pozadine / prednjeg plana. To je slučaj ako možete dobiti odabir dubine i nijedna od ovih simulacionih kamera DOF to ne dozvoljava. Rubovi su uvek gnjeviti. Radi ovo ali je potrebno mnogo više posla.

Efekti

honor 7x wide aperature effects

„Vide aperture effects“ nisu destruktivni u aplikaciji za kameru Huawei i foto galeriji. Kada pregledate fotografiju, videćete male sive ikone kruga pored onih koje su snimljene sa informacijama o dubini. Zatim možete preći u režim za uređivanje efekata i koristiti klizač da biste promenili količinu zamućenja koja se primjenjuje na sliku.

honor 7x waf pozadina

Osim toga, možete promeniti i tačku fokusa! U gornjem tekstu smo izabrali pozadinu kao tačku fokusa, a prednja strana postaje zamućena. Čak i sa ove fotografije, možete videti neuredne ivice ovog efekta na dnu Rosi-ovog lakta. Ipak, lepo je videti mogućnost „Refocus“ povratka na pametne telefone, s obzirom da je Nokia imala tu mogućnost na starim Windows Phone telefonima.

Osim istaknutih, portretnih i bokeh režima simulacije na vrhu pretrage, ako prevučete prstom udesno, dobićete celu stranicu drugih režima i efekata. Možete da pređete na režim Pro Photo sa svim dobrim starim ručnim fotografskim kontrolama. Imate HDR režim, Panorama, Svetlo slikanje, Vremensko ograničenje, usporeno kretanje, pa čak i gomilu filtera. Swiping na levoj strani daje vam sve regularne postavke konfiguracije kamere kao što su rezolucija, prekrivač mreže, zvuk slikanja, dodirni za snimanje, praćenje objekata itd.

Baterija

Trajanje baterije na Honor 7X je odlično. Možete lako izdržati više od jednog dana u normalnom režimu uz uključivanje svih vaših obaveštenja. Čini se da je 16nm Kirin 659 čipset veoma energetski efikasan, a 3340 mAh baterija je dobra količina energije.

Huawei’s EMUI 5.1 ima i neke veoma značajne funkcije upravljanja napajanjem. Kontrolna tabla baterije u podešavanjima omogućava vam da očistite aplikacije za zaključavanje ekrana, optimizujete korišćenje energije aplikacije, prebacite u režim štednje energije u niskoj rezoluciji za ekran, omogućite režim za uštedu energije koji ograničava aktivnosti pozadinske aplikacije i čak omogućite „Ultra režim uštede energije „koji vas ograničava na 6 aplikacija po vašem izboru i značajno produžava životni vek baterije. Držali smo ga u Ultra režimu štednje energije, a nivo baterije je i dalje bio na visokim 90%. Naravno, koristili smo samo e-mail, kalendar, mape i neka lagana pretraživanja, ali je opcija za produženje trajanja baterije je znatno dobra. Naš Honor 7X na pregledu, koristili smo uređaj više od nedelju dana.

Honor 7X zaključak pregleda

Za samo 200e, Huawei Honor 7X je prekrasan i isplativ telefon! Huawei Honor 7X vam daje puno opcija za vas. Veliki ekran sa vrlo tankim okvirima, zajedno sa tankim aluminijumskim kućištem, čini da se izgledom oseća kao mnogo skuplji telefon.

Neki mogu kritikovati Honor 7X zbog nedostatka porta za punjenje USB-C, ali koga je briga? To je samo punjenje / data port. Ovde neće biti uključeni spoljni monitori ili eGPU hardver. Da, ima mnogo stvari koje bi mogle biti bolje, ali ćete morati platiti više za te stvari. Honor 7X je lep balans između budžetskih cena i modernih stilskih karakteristika.

Pozitivna strana:

– Dobra cena.
– Daje utisak skupljeg telefona.
– Odlična opcija čuvanja baterije.
– Skener sa opcijama kontrole telefona.
– 3.5mm ulaz za slušalice.
– Dve kamere sa zadnje strane.
– Dual SIM podrška.
– Veliki ekran.
– Micro SD.
– 8Mp prednja kamera.

Negativna strana:

– Dual kamera se koristi samo za lažne blur filtere
– Nema Qi wireless punjenja
– Nezamenjiva baterija
– Nema NFC-a
– Starija verzija androida.

Slike uzete sa pocketnow.