fbpx

Sledeća faza virtualne realnosti je ovde. Slušalice HTC Vive VR sa podrškom od valve-a (799 dolara) predstavljaju ceo paket – pružajući razna uzbudjenja ukljucujuci i kontrolera sa omogućenim dodirom. Sada, kada su istrazivaci VR su u usponu,bukvalno će hodati svemirom i razgovarati sa celim svetom putem VR. Ali potrošači koji žele da se šetaju u VR-u bolje se pobrinite da imate potrebnu prostoriju za smeštaj Vivea i prostora za vase kretanje.

Baterija za Acer laptop se može kupiti u laptop servisu Restart! Laptop servis Restart ima baterije za sve laptopove.

HTC Vive VR dizajn kao iz anime

Gde Oculus Rift izgleda namerno napravljen da ne izgleda posebno dobro, Vive dizajneri su odlucili da dizajn odrade što bolje. Gotovo u potpunosti izrađen od mat crne plastike, Vive slušalice izgledaju kao one koje Majore Motoko Kusanagi nosi u Ghost in the Shell seriji. Umesto glatke površine prednje ploče, Vive ima 32 strateški postavljene foto senzore okružene udubljenjima razlicitih dubina (više o tome kasnije).

Naći ćete točkić za podesavanje rastojanja objektiva duž donje desne strane slušalica i dugme za prebacivanje između interfejsa na levoj strani. Velika kamera nalazi se u donjem delu središnje linije koja vodi do istaknutog HTC logotipa na prednjoj strani uređaja.

Direktno iza logo-a nalazi se prostor na kome se nalazi traka za glavu i kablovi za povezivanje sa ekranom računara. Jedan od tih kablova ima adapter koji uključuje ili slušalice koje se šalju sa VR ili vašim ličnim parom. Bočne trake drže se na jednoj strani sa okretnim zglobom označenim sa Vive logom. Podesivi pojasevi sa Velcro linijom su mnogo širi od onih na Riftu, ali su takođe mnogo kraći, ostavljajući manju slobodu da se udobno uklope.

HTC Vive VR udobnost

Vive je prilično ugodan kada ga lepo namestite. Nosili smo slušalicu u trajanju od oko 2 sata bez ikakvih bolnih posledica. Međutim, ko ima kovrdzavu ili dugu kosu mozda ce imati problema prilikom postavljanja headset na glavu.
Odatle, najveći problem komfora je bio kabal koji nam se  stalno upletao oko nasih nogu. Voleli bismo da su Valve i HTC dodali metar ili dva na dužinu kabla.Primetili smo da je potrebna jos veca duzina kabla kada smo osetili da se kablovi zatežu oko nasih nogu dok smo hodali sa jedne strane prostorije na drugu.

htc vive vr kaiševi

Instalacija sistema je vrlo jeftina i brza kod nas u laptop servisu Restart.

HTC Vive VR senzori za prostoriju

Senzor za prostoriju je jedna od najvećih razlika između Htc Vive VR i Oculus Rift. Umesto da budu ograničeni na stolicu, vlasnici Vivea bukvalno mogu da šetaju po svom prostoru za igru. Ovo dozvoljava igraču da mu se čini da je virtuelna realnost zapravo stvarnost. Ovo je vrlo kompleksan podvig da ovaj senzor radi kako treba, počevši od baznih stanica koje poplavljuju vašu sobu nevidljivim infracrvenim zracima pomoću LED i laserskih emitera. Rezultujuće svetlo hvataju pažljivo postavljeni foto senzori na slušalicama i kontrolerima.

Kada svetlost bazne stanice udari u slušalice i kontrolere, svaki uređaj određuje koji su foto senzori bili pogođeni i iz kojih pravaca. Odatle koriste te informacije kako bi odredili gde stojite u 3D prostoru i u kom ste pravcu okrenuti.

Sve ovo je potrebno da bi vas sprečio da slučajno ne udarite u komad nameštaja ili čak u zid, Vive takođe poseduje i Valveov program Chaperone. Jednom kada ste skenirali vašu sobu preko Vive software-a Chaperone onda nastupa.

Kad god se približite na korak ili dva zidu, pojavljuje se tanka zelena mreža. Ovaj sistem ranog upozorenja je vaš vizuelni znak da ćete ušetati u nešto.

U praksi, Chaperone je bio prilično tačan, brzo bacajući mrežu dok smo prolazili kroz svemirsku stanicu u Univerzumu Sandboxa. Rukama smo otkrili da smo na samo jedan centimetar od zida. U zavisnosti od toga da li vam bliski kućni ljubimac ili osoba dolaze dok se krećete kroz VR prostor, Chaperone će poslati upozoravajuću mrežu da bi zaustavila potencijalno bolan sudar. Međutim, uspeli smo da udarimo našeg kolegu prilikom borbe sa neprijateljem. Nismo bili svesni njegovog prisustva sve dok nismo čuli glasno auć.

htc vive vr senzori

HTC Vive VR podešavanje

Mnogo stvari mora da se podesi da bi koristili Viveove mogućnosti za praćenje prostora. Ne samo da vaš računar sa visokim napajanjem mora posedovati ispravne specifikacije i portove, soba koju pokušavate pretvoriti u virtuelno čudesni region mora biti i Vive kompatibilna. Dugačko uputstvo uključeno sa slušalicama kaže da će vam treba bar 20 metara slobodnog prostora da biste mogli virtuelno da šetate… A to je samo prostor za vive headset.

Takođe morate da smestite dve bazne stanice, koje prate vaše pokrete i pomažu vam da se ne sudarite sa zidom. Da biste dobili najbolji efekat, moraćete biti sigurni da su stanice postavljene na suprotnim stranama sobe sa najmanje 16 metara prostora između njih. Bazne stanice dolaze sa kompletom za montažu, tako da možete instalirati dve vidljive sjajne crne kutije na zidovima?! Ili pokušati da ih postavite na police u sobi.

Dodatna oprema

Na sreću, HTC je bio darovit dodavajući pričvršćivač za šrafove na dnu uređaja, što nam je omogućilo da pozajmim par stabilizatora osvetljenja od našeg fotografa da bi našu sobu za sastanke poštedeo renoviranja.

Ali pre nego što smo mogli da damo sebi malo oduška, morali smo da proverimo da li je sve bilo blizu izvora napajanja. Pored našeg računara i monitora, morali smo da budem sigurni da su bazne stanice i Link Station koja služi kao veza između HMD-a i PC-a – uključena. Takođe vam je potrebno još jedan šteker kako biste napunili kontrolore. Srećno vam bilo, naša sala za sastanke u je loša sa lokacijama i Ethernet ulazima, ali neke starije kuće i stanovi mogu da se suoče sa ovim problemima. Kada je sve bilo pripremljeno, trebalo nam je 7 štekera za sve uređaje.

Dok sm radili fizičko podešavanje, softver za postavljanje Vive-a se pokrenuo na našem računaru, instalirao se i pružao uputstva korak po korak da bi nam pomogao da postavimo sve kako treba. Kada je instalacija završena, vreme je da skenirate prostor putem senzora za praćenje sobe. Koristeći kontrolere i slušalice, bazne stanice skeniraju prostoriju. Odatle, od nas je zatraženo da postavimo kontrolere na pod, kako bi se mogao kalibrirati. Potom, morali smo da izađemo iz pregleda mog predloženog prostora i da pustimo softver da utvrdi da li je prostor dovoljan ili ne.

Na našem prvom skeniranju otkrili smo da je naš dostupni prostor dosta mali, što nas je nateralo da povučem prilično veliki kauč iz sobe kako bi imali dovoljno prostora. Možete naravno da namestite Headset samo na konfiguraciju koja stoji ali gde je tu zabava?

HTC Vive VR šetnja kroz virtuelnu zemlju

Jedna je stvar je da sedite dok istražujete svet u 360 stepeni, ali je sasvim druga da zapravo šetate kroz jedan. Bili smo zapanjeni kada nam je igrica tražila da čučnemo, zgrabimo zemlju i podignemo je na nivo našeg struka, da bi mogli bolje da se krećem u igri A Legend of Luca. Dok smo istraživao prostrane podove ove tamnice, bacajući i izbegavajući vatrene kuglice kao ludaci, bili smo u neverici iznenadnim napadom kostura. A kada smo se oslobodili zatvora u Irrational Exuberance: Prologue i izašli na slobodu, videli smo prelepi kosmos koji se stvarao ispred nas kao i komete i sjajno sunce, nili smo zapanjeni lepotom.

Jedna od naših omiljenih igara, Final Approach, pretvorila nas je u kontrolora vazdušnog saobraćaja. Posle otkrivanja aviona na nebu, bukvalno smo morali da dodirnem vozilo i uputimo ga na sigurnu pistu. Pored davanja signala za sletanje, morali smo da ugasimo požare i plašimo ptice koje su blokirale pistu.

HTC Vive VR unseen diplomacy

Najsmešnije iskustvo je bilo u Unseen Diplomacy, što je naš prostor za sastanke pretvorio u prostor pun zamki koje smo mi morali da vešto prođemo. To znači da smo morali da se povežemo sa našim unutrašnjoim Catherine Zeta-Jones kada smo naišli na hodnik pun lasera. Srećom, nije bilo kamera koji bi nas snimio dok smo puzali na sve četiri ili prilikom bešumnog sakrivanja od pogleda neprijateljskih agenata.

Nevidljiva diplomatija VR HTC Vive Playthrough

Najveća razlika koju smo primetili između Rifta i Viva leži direktno u mogućnosti kretanja. Brze igre poput Elite Dangerous-a ne izazivaju mučninu jer niste stacionirani. Doduše pokrete koje izvodite u stvarnom životu ne odgovaraju kolutima i brzim manevrima u igri… Ali činjenica da se uopšte krećete ubija taj čudni osećaj koji potiče od razdvajanja između onoga što vidite i onoga što zapravo radite.

HTC Vive VR kontrolori

Hvatanje kontrolera i stiskanje stvarnog okidača? To je način na koji je virtualna stvarnost trebalo da se uradi. Valve i HTC su doneli mudru odluku da pošalju Vive sa svojim kontrolerima i to čini značajnu razliku za bilo koji VR koji smo do sada testirao. Zahvaljujući brojnim emiterima ugrađenim u kontrolere i senzore na baznim stanicama, uživali smo u agilnom, besprekornom praćenju i unosu dok smo vršili operaciju u Surgeon Simulator VR: Meet the Medic.

Htc vive vr kontroleri

Dizajnerski, kontrolori su definitivno kvalitetni. Ali izgledaju kao da je neko pokušao da ih napravi da izgledaju jako sci-fi i nije uspeo. Gornji deo uređaja je uokviren sa šupljim prstenom sa foto senzorima. Osim teške estetike, tamno sivi plastični kontroleri nude bogatstvo interakcije pomoću dugmadi, trigera i tačaka koje se nalaze iznad njihove jedinstvene anatomije.

Pored središnjeg fronta kontrolera, naći ćete tač ped, što je jedna od najznačajnijih funkcija na kontrolerima i izgleda kao točkić za pomeranje. Naši palci su vešto klizali preko glatkih tastera dok smo išli prema našem cilju. Podloge takođe funkcionišu kao dugmići, koje su vrlo precizne.

HTC Vive VR tač ped

Tač ped je opremljen sa dva manja dugmeta na severnom i južnom polu. Označavajući taster Menu i Sistem Dashboard, u tom redosledu. Početno pritiskanje dugmeta na kontrolnoj tabli pali kontrolere, a naknadni dvostruki pritisak će pozvati ili odbaciti interfejs. Dugme Meni će pozvati opcije unutar igre.

Bočne strane kontrolera poseduje par dugih, teksturnih dugmadi. Ali i ako tač ped ima dobar odskok, osetili smo da su bočni dugmići malo oštri. Međutim, zadnji pokretači su bili mekani na dodir i osećali su se prirodno ispod naših prstiju.

HTC vive kontroleri su znatno teži od Oculus daljinskog, ali lakši od Xbox One kontrolera. Drago nam je da je Valve stavio pričvršćivače za ruke na krajeve ovih teških uređaja, jer su mogli naneti dosta štetu ako bi nekome izleteli iz ruke.

Govoreći o Xbox One kontroleru, ima nekoliko igara kao što su Adventure Time: Magic Man’s Head Games koje zahtevaju tradicionalni kontroler, tako da ćete morati da ih imate na raspolaganju.

HTC Vive VR dostupne aplikacije

Valve je omogućio pristup 28 igrica, jednom VR filmu i jednom VR iskustvu prilikom pregleda za nas. Većina ovih igara bilo je Vive ekskluzivno ali neke kao što su: Adventure Time: Magic Man’s Head Games, The Rose i „i TheBlue“, dostupni su na Riftu i Gear VR-u.

Postoji nekoliko Vive aplikacija koje pomažu da se demonstrira da VR ima više od eksplozija.

U potrazi za više sadržaja virtuelne stvarnosti na Steam-u, našli smo na šest stranica igara, aplikacija i video zapisa. Ukupno 130 komada sadržaja koji će zadržati vašu pažnju u narednim nedeljama. Imaćete pristup intenzivnim svemirskim pucačinama kao što su Elite Dangerous, atmosferske misterije kao što je The Vanishing of Ethan Carter i glupa zabava kao što je SelfieTennis.

Iako je većina Viveovog sadržaja centrirana ka igricama, postoje neke aplikacije koje pokazuju da VR ima više od eksplozivnije stvari. Na primer, ScultrVR vam omogućava da kreirate svoj svet za istraživanje, dok Google TiltBrush omogućava kreiranje skulptura i crteža u 3D. LectureVR koji je usmeren na obrazovanje omogućava nastavnicima ili učenicima da drže časove u VR sredini, zajedno sa simuliranim objektima i interaktivnim alatima.

HTC Vive VR Interfejs

U redu, sad kad je sve podešeno, vreme je da upoznate vaš VR headset. Vive ima nekoliko interfejsa koje možete koristiti: Vive, Steam i Desktop. Najviše ćete koristit SteamVR interfejs. Valve je odlučio da ne pravi novine, već pozajmljuje Steamov Big Picture interfejs za SteamVR System Dashboard.

Verzija virtuelne realnosti interfejsa je u toj posebnoj nijansi plave i sastoji se od velikih, jednostavnih čitljivih pločica, uključujući web, Store, Library, Community i Chat. Direktno ispod većih pločica naći ćete tri manje ploče sa oznakama „Prijatelji se igraju“, „Nastavi reprodukciju“ i „Ne zaboravi da igraš“. Steam avatar, korisničko ime i status su se pojavili u gornjem levom uglu, a ikone za obaveštenja, poštu i podešavanja nalaze se odmah pored digitalnog sata. Tasteri za prebacivanje između Steam-a, Viva-a i Desktop-a se nalaze na dnu iznad crne trake sa satom, jačinom zvuka, dugmadima za prikaz sobe, podešavanjima i napajanju.

Vive interfejs se sastoji od tri glavne pločice za Vive Home, Apps i Notifications i podešavanja telefona. Plaćanje aplikacija je spremište za sve vaše igre i aplikacije, dok vas Vive Home prenosi u neku vrstu baze prostora, gde možete da koristite tač pad desnog kontrolera da biste se teleportovali i okidač koji će vas vratiti u Steam. Desktop vam omogućava da pregledate i komunicirate sa svojim računarom u virtuelnom prostoru pomoću pravog kontrolera za navigaciju.

htc vive vr steam prodavnica

Sveukupno, više nam se sviđa Riftov interfejs preko Vive-a zbog svoje čistije prezentacije. Iako smo upoznati sa režimom velike slike u Steam-u, ovaj interfejs je i dalje osetljiv i neuredan, posebno kada je u pitanju pretraživanje VR sadržaja. Pokretanje Steam-a u Vive Home-u čini lepu prezentaciju, ali ne eliminiše ukupnu neorganizaciju. Iako definitivno cenimo mogućnost pristupa našeg desktopa preko headseta, izvan lansiranja aplikacija ili klikom na polja za potvrdu, nema mnogo toga što možemo da radimo u desktop modu.

HTC Vive VR Kamera

U slučaju da trebate da potražite nešto u stvarnom svetu ili zaista ne želite da skidate Vive… Možete pogledati spolja koristeći funkciju Room View koja koristi ugrađenu kameru. Ova funkcija se takođe može koristiti zajedno sa Chaperone-om, tako da možete videti gde udarate.

Međutim, pre nego što pristupite kameri ona mora biti omogućen u meniju Steam Settings na desktopu. Odatle, možete omogućiti prikaz prostorije u kojoj se nalazite. Za razliku od funkcije Passthrough Camera na Gear VR, Vive-ova kamera ne pruža jasnu sliku. Umesto toga, spoljašnji svet je pokriven u jasnim obrisima crne senke. Izgleda kao toplotni vid u predatorskim filmovima, ali bez potpisa toplote.

Ako želite jasniju sliku, možete uključiti kameru u režimu Dashboard. To prikazuje redovnu sliku sveta u celosti pritiskom dugmeta tač peda na glavnom kontroleru. Kamera je korisna funkcija prilikom prelaska sa tačke A u tačku B ali se njegova praktičnost tu završava. Sa omogućenim prikazom sobe, nismo imali probleme da hodam do našeg stola i uzmemo telefon. Jednostavno smo ušli u svoj bezbednosni obrazac i mogli smo čitamo veliki digitalni sat. Međutim, nismo mogli da vidim ikone svojih aplikacija… A da bi pročitali tekst ispod slika, morali smo da držim Samsung S6 veoma blizu kamere.

Chaperon

Dok smo se testirali granice Chaperone-a, otkrili smo da je percepcija dubine kamere bila malo lošija. Kada smo stigli do jedne crne stolice u sobi, naša ruka je pogodila ranije nego što se očekivalo. Ovo je signaliziralo da su objekti gledani sa HTC Vive vr kamerom bliži nego što se čini.

Podrazumevana postavka kamere postavljena je na brzini osvežavanja od 60 Hz. Ovo bi moglo da utiče na sposobnost praćenja baznih stanica. Ako se to desi, možete podesiti stopu osvežavanja sa desktopa u inkrementima do 30 hertzova. U meniju Postavke u virtuelnom interfejsu možete da promenite boju kamere.

HTC Vive VR sinhronizacija telefona

Sad kad imate Vive na glavi, Valve se potrudio da osigura da ostaje na glavi koliko god je to moguće. Da bi ostvarili taj cilj, Vive se može sinhronizovati sa vašim telefonom putem Bluetooth-a. Tako da se možete javiti na pozive i pogledati poruke dok lutate u virtuelnoj stvarnosti. Nažalost, ova funkcija nije bila dostupna tokom perioda testiranja, ali ćemo ažurirati pregled kada se funkcija pojavi.

Steam prodavnica za HTC Vive VR

Većinu vaših HTC Vive VR aplikacija kupovaćete preko Steam Store-a. Postoji veliku biblioteka u kategorijama kao što su VR Showcase, Featured, Popular New Releases, Top Sellers i Nedavno ažurirane. Da biste pristupili kategorijama zasnovanim na žanru, želeli biste da dodirnete karticu For you, koja nudi listinge za Indie, Action, Adventure, Casual, Strategi i Simulation. Na radnoj iteraciji prodavnice, možete pristupiti VR igricama tako što ćete skrolovati do kartice Virtual Reality. Odatle možete pretraživati naslove po žanru tako što ćete potvrditi polje za potvrdu.

Nakon što odaberete igru koju želite kupiti, klikom na odgovarajuću pločicu će vas odvesti na info stranicu. Na ovoj stranici možete pristupiti sažetku, korisničkim recenzijama i VR podršci. Možete videti koji jezici su podržani, gledajte trailer ili streamovati, i naravno kupite naslov.

Međutim, kupovina igre je samo pola bitke – još uvek morate da preuzmete i instalirajte svoje novo stečene dobro. Slično Oculus Store-u, Steam vam omogućava da preuzmete samo jednu igru istovremeno. Ali dok Oculus pauzira preuzimanja kada pokrećete prethodno instaliran naslov… Steam vam omogućava da se vratite igranju dok vam se novi naslov učitava u pozadini. Uprkos razdvajanju mrežnih resursa, nismo videli nikakvu grafičku degradaciju dok smo igrali Carpe Lucema ili Descent Underground.

Pošto su programeri postavili cene u prodavnici Steam, troškovi mogu varirati. Igre kao što je The Visitor su jeftine kao 99 centi… Dok drugi premium naslovi kao što su Elite Dangerous koštaju 29,99 ili 59,99 dolara ako nadogradite na Deluxe Edition.

Suština

Videli smo budućnost i želimo još više. Umesto da vas usmeri na fiksnu tačku u vašoj sobi i obmotavši 360 pogled oko sebe, HTC Vive VR od 799 dolara vam omogućava da ustanete i istražujete. Valveova tehnologija Lightroom omogućava vam da mapirate prostor u kojem ćete hodati. Takođe puzati ili skakati zavisno od igre, dok Chaperone osigurava da ne udarite u zid. Virtuelno iskustvo je i dalje nadahnuto, ali sposobnost bukvalnog pristupa i dodirom nečega je velika izmena igre.

Kao zabavni i duhovit Vive, nedostatak ugrađenog zvuka i ponekad zbunjujući interfejs su razočaravajući. Količina podešavanja je takođe frustrirajuća, posebno za one koji žive u malim stanovima ili kućama… Naročito za nas koji nemamo prostoriju da bi se šetali. Za ove ljude, preporučujem Rift, što znači da ćete izgubiti sposobnost praćenja prostora (za sada). Ali će ove godine dobiti vlastiti skup Tač kontrolera.

Sve u svemu, HTC Vive VR nudi najsveobuhvatnije iskustvo u virtuelnoj stvarnosti u pogledu vida, zvuka i kretanja.