fbpx

Google pixelbook ili chromebook uglavnom zastupa dve kategorije korisnika. Prvi je tržište obrazovanje, gde čitava generacija učenika koristili jeftine, lov-end laptopove da završe školske obaveze. Druga kategorija je direktna na potrošačko tržište. Ovde su proizvođači poput Samsunga i Asus je uveli vrhunske modele koji izranjaju u opsegu od 500$. Ali ovi modeli nemaju moć ili fleksibilnost odgovarajućeg windows ili Mac laptopa.Tako bar mi iz laptop servis Restarta mislimo.

Google pixelbook

Sada, po prvi put od Google-a od kada je prekinut Chromebook Pixel prošle godine, vratio se u gornjem kraju tržišta sa Google Pixelbook. Ovo je laptop koji počinje sa cenom od 999$ i može se proceniti čak do $ 1.649. A ako želite, možete potrošiti 99 dolara više na Pikelbook Pen, olovku dizajniranu specifično za ovaj laptop.

Google pixelbook tablet

Sam Google Pixelbook je zapanjujuć. Neverovatno dobro izgrađen, tanak i lep laptop koji možete pretvoriti u tablet. U ovoj vrhunskoj kategoriji, Chromebook-ovi se ne procenjuju isključivo na njihovu moć i izgled. Umesto toga, procenjuju se na drugačije pitanje. Da li je stvarno vredno potrošiti hiljadu dolara na Chrome OS uređaj?Kada je Google objavio prva dva Chromebook Pixela, skoro odmah ste mogli da otkrijete izvinjavajući ton u njihovom odgovoru pitanje.

Google pixel inženjeri

U razgovoru sa direktorima i inženjera koji su dizajnirali Google Pixelbook, primetio sam izrazito drugačiji stav… Žao nam je,ali nije nam krivo. Uzbuđeni su zbog ovog laptopa, a mi ih ne krivimo.

Google pixelbook tastatura

najočiglednije pitanje je jednostavno: zašto je Google napravio Chromebook koji košta toliko? Prema rečima direktorka za upravljanje proizvodima za Pixelbook, Matt Vokoun, jedan od razloga jeste da se ta generacija studenata zadrži kao kupci.

Google-ov Chrome OS čini preko 50 procenata obrazovnog tržišta. Mnogi od ovih studenata su komforni sa Chrome OS-om i spremni su da kupe laptop za fakultet. „Dok počinju prvu kupovinu, traže jače specifikacije na mašini.“

Decenijama, Apple je uspevao da održi svoj biznis na studentimana i trudio se da nastave sa upotrebom maca u školama dok ne diplomiraju. Google želi da odradi isto to.

Postoji i ravna ekonomija: „Uređaji iznad 999 dolara su 20 odsto tržišta“, kaže Vokoun. „To je zapravo najbrže rastući deo tržišta za laptopove upravo sada.“ izjavljuje Google i on želi biti deo njega.

A nije bilo zanimljivijeg vremena za dizajn laptopa nego prošle godine ili dve. Apple je obnovio čitavu liniju; Windovs korisnici su tražili; a sada Google uvodi svoj laptop. Onaj koji nije samo mali eksperiment, već nešto što bi trebalo da se takmiči.

Google Pixelbook definitivno može da se takmiči, barem po specifikacijama i hardverskom dizajnu. Debljina je oko 10 mm i težak je ispod dve i po kile. Googleov šef za hardware Rick Osterloh je rekao Vergeu da su 10mm i jedan kilogram uvek meta, a Google ih je u suštini pogodio.

Google pixelbook specifikacije

Google PIXSELBOOK specifikacije ($ 999 MODEL).
Procesor: sedmi gen Intel Core i5.
RAM: 8GB.
HDD: 128GB.
Baterija: 41Vh (Google tvrdi 10 sati mešovite upotrebe).
Portovi: 2 USB-C sa brzim punjenjem, priključak za slušalice.
Dimenzije: 0,41 k 11,43 k 8,69 inča.
Težina: 2.45lbs.
Ekran: 12.3-inčni, 2400 k 1600 LCD ekran osetljiv na dodir, 400 nita, 72% NTSC boja.
Kamera: 720p.
Tastatura: pozadinsko osvetljenje.
Četiri mikrofona, dva zvučnika.
Bluetooth 4.2.
45V punjač.
CENE POJEDINIH MODELA
999$ (8GB RAM, 128GB SSD, Intel Core i5 procesor sedmog generatora).
1,199$ (8GB RAM, 256GB SSD, sedmi-gen Intel CoreTM i5 procesor).
1,649$ (16GB RAM, 512GB NVMe, sedmi-gen Intel CoreTM i7 procesor).
Pikelbook Pen je $ 99.
PIKSELBOOK PEN.
5,79 k 0,42 inča.
0.05kg sa AAAA baterijom.
Trajanje baterije oko godinu dana.
Dugme za aktiviranje Google Asistenta.
Vacom AES 2.a sa nagibom.

Google pixelbook je Izrađen je od aluminijuma, ali sa nekim upečatljivim, simetričnim dizajnom. Najočiglednija je staklena senka koja se nalazi iza ekrana kod Wi-Fi antene. Drugi glavni element dizajna Pixelbook-a: „napredni silikonski“ jastučići na tastaturi koji okružuju staklenu traku.

Ovi ulošci služe više svrhe:

Oni su lakše da se odmori dlanove na nego aluminijuma.

Dodaju mali razmak kako biste zaštitili ekran od dobijanja mrlja sa tastature na njega.

I oni služe kao anti-mini noge kada je Pixelbook okrenut u režimu „bioskop“ ili u režimu tableta.

Google pixelbook hardware

Međutim, za nas je najupečatljiviji deo dizajna je da pixelbook nema ventilator. Google Pixelbook je prvi računar sa istinskim, potpuno napajanim Intel i5 procesorom.

12,3-inčni ekran za laptop osetljiv na dodir ima prilično velike okvire oko njega. Trond Vuellner, menadžer grupe proizvoda za Google Pixelbook, tvrdi da je to bio svesni izbor. To olakšava održavanje samog laptopa. Izgleda oštro i svetlo, ali ću sačekati potpun pregled uređaja.

Vrlo je ugodan za unos, mada ima samo 0.8 mm putovanja (malo više od MacBook-a). Ključevi su manje čudni od MacBook tastature, a manje kašasti od Surface Pro tastature. Tastatura je takođe osvetljen – depresivna retkost na Chromebook – i to je neznatno uronjen u telu, koji dodaje pauzu kada je laptop zatvoren. Možda će sakupiti lint kao Microsoft Surface Book.

Google Pixelbook ima dva USB-C porta i podržava brzo punjenje sa 45V punjač za laptop. Google tvrdi da će za 15 minuta napuniti bateriju za trajanje od dva sata. I da baterija za laptop može trajati 10 sati na jedinom punjenju.

Interesantno je da Google Pixelbook Pen. Prvo, ne zahteva Bluetooth uparivanje; on deluje kao tradicionalni Vacom olovkom sa podrškom za pritisak i ugao. Za napajanje koristi AAAA bateriju koja bi trebalo da bude dobra oko godinu dana. I kao što je više od jednog Google inženjer ukazao sa kiselim osmehom… Ne morate nespretno da ga uključite na bočnoj strani uređaja za punjenje.

Google traži veoma nisku latenciju olovke, takođe, po redosledu od 10ms. Direktor upravljanje proizvodima za Chrome Kan Liu kaže da API za olovke (koji radi na Android i veb aplikacija) zaobilazi mnogo slojeva operativnog sistema. Dakle, aplikacija koja koristi API može direktnije pročitati unos olovke. Chrome OS takođe koristi mašinsko učenje da pokuša da predvidi gde je zaostajanje; sličan algoritam radi na tač pedu za pomoć u odbacivanju dlana.

Googlov asistent

Skoro sve što Google čini ovih dana, Google Asistent. Ima svoj ključ kaže servis laptopova Restart. Kada dodirnete, pomoćnik se pojavljuje i možete mu postaviti pitanja. Takođe odgovara na zahteve „OK Google“. Ako razgovarate s njim, on će vam odgovoriti. Ako ukucate, on vam takođe kuca.

Pomoćnik ima i nove trikove na Chromebook-u. Ako kliknete na taster za asistenta on će vam pročitati sve sa ekrana.

Google Pixelbook Pen sa pomoćnikom. Olovka ima dugme na njemu da kada se pritisne omogućuje režim pomoćnika. Možete da kružite bilo šta na ekranu, a pomoćnik će uraditi neku vrstu pretraživanja na osnovu onoga što ste zaokružili. Može da uradi uobičajene demo snimke pomoćnika poput prepoznavanja glumca ili filma.

Lepa stvar je da je pomoćnik na Google Pixelbooku, ali Pixelbook (i Pixel telefon) žure prema neizbežnom konfliktu između pomoćnika i tradicionalnog Google pretraživanja. Google pixelbook i dalje ima tradicionalno dugme Pretraživanje / pokretanje, gde bi Caps Lock taster bio na drugim računarima. On donosi novinu sa tradicionalnijim Google bok-om za pretraživanje na njemu. Oni se preklapaju funkcionalnošću, pa je vredno pogledati. A tu je i dugme za postavljanje sistema u gornjem desnom uglu tastature.

Nažalost, nema skenera za otiske prstiju, ali Chromebook vam ne dozvoljava da postavite Android telefon kao ključ za otključavanje vašeg laptopa. Ako verujete u tu vrstu stvari. Ako imate Pixel telefon, Pixelbook može da se uključi direktno, baš kao što Apple laptop može da radi sa iPhone-om.

Chrombook podrška za android

ako niste čuli, Chromebook-ovi su imali beta podršku za prirodno pokretanje Android aplikacija već neko vreme. Beta je gotova, bar na Pikelbook-u. Android aplikacije sada trebaju biti u stanju da rade rame uz rame sa redovnim Chrome web aplikacijama sa manje kompromisa.

Android aplikacije se može dinamički mijenjati kao i svaki redovni prozor, mada kad ga okrenete kao tablet oni su preko celog ekrana. Android aplikacije su deo razloga što Pikelbook ima mnogo više prostora za skladištenje i RAM nego standardni Chromebook. Ovo rešava neke od problema koje Android aplikacije imaju na Chrome OS-u sa brutalnom računarskom silom. Ali, prema Liuu, postoji manje zaverenički razlog. „Stvari kao što su Netflix, moći ćete da sinhronizujete stvari van mreže. Naročito igre i medijski sadržaj.

Međutim, podrška Android aplikacija za uređaje sa velikim ekranom i dalje je nejasna. I Adobe i Microsoft su bili dobri u ovom pogledu, redovno ažuriraju svoje Android aplikacije kako bi podržali moćnije funkcije.

Još uvek postoji jaz, ipak – slučajevi kada smo uspeli da uradimo nešto sa Windovsom ili Mac-om. IPad Pro se suočava sa istim problemima. Google se nada da će Android aplikacije jednog dana moći popuniti taj jaz, ali rani rezultati nisu bili sjajni.