fbpx

Znači, razmišljate o tome da uložite neki veliki novac za gejmerski laptop u 2017? Ali imate zabrinutost oko toga da li se vaš snažan, novi računar može suočiti sa izazovom. Kratak odgovor je da, po svemu sudeći, vaš uređaj može vam pomoći da editujete svoje video zapise i dodate prelaze i sve vrste fensi efekata.

Ali pre nego što nešto kupite… odvojite malo vremena da biste saznali više o zahtevima za uređivanje video zapisa i koji gejmerski laptop računari mogu i ne mogu učiniti.

gejmerski laptop

Za uređivanje videa na laptopu, ljudi imaju tendenciju razmišljanja o laptopovima kao što su Appleov MacBook Pro, Dell Precision… Tipično dostupan u veličinama od između 15 i 17 inča. Programi se učitavaju sa moćnih procesora, Ekrana za laptop visoke rezolucije, mnogo RAM-a i moćnih GPU poslovno-klase.

gejmerski laptop

Alienvare-13-NV u zabisnosti od sistema. Ekran za laptop (minimalno: 1920 k 1080) mašina nudi softver za vas da podesite postavke ako tako žele. Igra sa laptopa je preciznost i stabilnost. Što znači da komponente kao što su Kuadro GPU i Intel Kseon procesora… rade na manjim brzinama takta nego gaming-friendli Core i5 / i7 ili NVIDIA GeForce čipovima.

Alienvare-13-NV-g03If gejmerski laptop je tri-komadno odelo. Ovaj gejmerski laptop je sladak set farmerke sa opasanom jaknom i nekih pilotskih naočara. Možete dobiti 13-inčni laptop kao Alienvare 13 ili Hulking nemani kao što je Acer Predator 21x. Većina gejmerskih laptopova sa svojim mnoštvom treperavih, prilagodljivih svetala i agresivnim dizajnom imitiraju sportske automobile.

Gejmerski laptop računari sa moćnim specifikacijama… A na premium sistemima, poseduju softver za podešavanje brzine ventilatora i takta, kao i izlazne snage. Takođe možete podesiti makro tastere ako za brz pristup vašim kombinacijama. Kada se radne stanice koncentrišu na preciznost, laptop računari su dizajnirani za brzinu i performanse.

Gejmerski laptop, CPU i RAM

Kada je vrieme da uredite svoj najnovije video remek delo, vaš CPU će obrađivati dosta informacija. To znači da će vam trebati mašina koja može da izdrži opterećenja. Video rendering zadatak opterećuje procesor. Tako da on mora da bude dovoljno brz da prikazuje i ažurira slike bez ikakvih primetnih latencija. Što više jezgra vašeg CPU-a, to će brže biti moguće izračunati sve te podatke, tako da će posao biti brži. Na sreću, laptop računari sa Intelom su opremljeni više-jezgranim procesorima koji mogu završiti posao. Za Intel gaming uređaje, Core i5 CPU je minimalni preporučeni procesor.

lenovo legion y920 gejmerski

lenovo-legion-i920-008 RAM takođe dolazi u obzir… Jer se tamo video podaci čuvaju u ramu i pregledaju pre nego što se obrade. Za uređivanje video zapisa, što više RAM-a imate bolje. Pa dok biste verovatno mogli da radite sa 4GB RAM-a, Laptop magazine preporučuje 8GB ili 16GB. Ako nema dovoljno RAM-a, rizikujete pad sistema i gubitak podataka.

Većina laptopova poseduje Intel Kseon CPU ili AMD A-Series APU. Ovi procesori imaju manji takta nego konvencionalni procesori koji se nalaze u gejmerskim laptop računarima. A za razliku od tih procesora, nedostaje mogućnost overklokovanja zbog toplotnih ograničenja.

acer-predator-21-nv-g01Vorkstations su poznati i kao ECC (code-correction code) RAM. On pomaže da se minimalne greške zadrže i otkrivanje i ispravljanje korupcije podataka. ECC RAM ima sistem memorije koji je imun na single-bitne greške. To znači da se podaci dostavljaju CPU-u uvek pišu kako je bilo. Ovo je važno ako želite osigurati savršen prikaz.

Redovno čićenje laptopa je potrebno svim gejmerskim laptopovima.

Gejmerski laptop – GPU

U zavisnosti od programa za uređivanje videa, grafička kartica vašeg sistema će oduzeti deo radnog opterećenja sa procesora. Dakle, važno je da vaš laptop ima moćan GPU koji može da se nosi sa naporom.

ASUS-Rog-g701vi-NV-g03 postoje nekoliko vrsta grafičkih koji se obično koriste u laptopovima. Intel Iris Pro NVIDIA Kuadro i AMD Radeon. Svaki od ovih GPU-a je optimizovan za tačnost, a ne za brzinu. Zbog čega neki imaju manju brzinu takta od svojih partnera koji su optimizovani za igre. Niža brzina omogućava stabilniji sistem koji je idealan za obradu 10-bitne boje i video renderinga.

Potrošačke grafičke kartice poput Nvidia GeForce GTx 1070 mogu biti overclockane kako bi stisnuli svaki bit brzine iz kartice. Ovo je odlično za igranje, ali ne toliko za video editovanje. Međutim, pošto većina laptopova radi na overkloking softveru, lako možete podesiti brzinu sata na nivoe.

Druga ključna razlika između potrošačkih i profesionalnih GPU-a je softver. Većina laptop GPU su takođe i sertifikovani sa mnogim popularnim profesionalnim aplikacijama kao što su AutoCAD i Adobe Premiere Pro. Redovne grafičke kartice ne nude te sertifikate, iako ove kartice neće imati nikakvih problema prilikom pokretanja softvera.

Pokažite svoj rad

Uporedili smo Lenovo Legion I920, gejmerski laptop, protiv Dell Precision 7520 laptopa… Da vidimo koji laptopa može da kodira 4K, 6.3GB kopiju kratkog filma Tears of Steel brže. Koristili smo besplatan, open source video transkoder.
gejmerski laptop
Acer-PREDATOR-21-NV-g13T I920 je opremljen sa 2.0 GHz Core i7-7820HK CPU, 64GB RAM 512GB PCI HDD sa 1TB 5,400-rpm hard disk i Nvidia GeForce 1070 GPU sa 8 GB VRAM. Njegov kolega, Precision 7520, ima 3.1 GHz Intel Core E01535M v6 CPU sa 32GB RAM memorije, 512GB M.v PCI Klasa 50 SSD i Nvidia Kuadro M2200 sa 4 GB RAM memorije.

Kad je sve rečeno i učinjeno, laptopovi su bili u Vreli. I920 je završio zadatak za 12 minuta i 14 sekundi. Međutim, Precision 7520 je bio brži, sa vremenom 12:13.

Sve što možete učiniti …

Dakle, može li gejmerski laptop pokrenuti video editing softver? Apsolutno. Većina igara na laptopu su preplavljene visokim specifikacijama dizajniranim da igraju igre glatko i na visokim fps. Iako je vrhunski programi kao što su Adobe After Effects CC preporučuju sertifikovani procesor i GPU… Većina grafičkih aplikacija će raditi sve dok imate minimum potreban RAM i video memorije. Postoji mali rizik da video neće ispravno urediti na gejmerskom laptopu, uvođenje zamrzavanja i ružnim pikselima.

Ako vam je potrebna jača baterija za laptop pogledajte baterije u ponudi Laptop servisa Restart.