fbpx

Kada smo dobili tastaturu na pregled naša koleginica je prokomentarisala kako je podseća na njenu prvu pisaća mašinu. To je bila mašina njene bake iz 1933 a model je Royal 10-S. Tu su bili slični vintage tasteri koji su ispljunuli hiljade strana tokom njenih tinejdžerskih godina. Kucanje na tim mašinama je bilo zadovoljavajuće zahvaljujući zvuku udarca metalnih tastera, koji se danas ne mogu duplirati na Mac tastaturi. Prepustite ovu ideju kompaniji Azio, poznatoj po čvrstim mehaničkim tastaturama namenjenim gejmerima i hardcore daktilografima, da biste došli do sledeće najbolje stvari. Azio Retro Classic tastatura kombinuje savremenu tehnologiju sa starim dobrim izgledom u novoj liniji luksuznih tastatura koje nude istu vrstu kružnih tastera sa kojim je naša koleginica odrasla.

Vintage stil Azio Retro Classic

Prva stvar koju ćete primetiti je koliko je čvrsta ova tastatura, sa težinom od 1,5kg zahvaljujući poliranom aluminijumskom okviru. Tu je mala brušena aluminijumska plaketa sa naznakom modela obložena sjajnim lakom, što dodaje na čarmu ove tastature. Ovo je jedna od najlepših kompjuterskih tastatura koje smo ikada koristili, a uključuje i taktilnu klik-klak mehaničku tastaturu koju obožavamo.

Azio Retro Classic iz profila

U koliko vam je potrebna tastatura za laptop, servis Restart ima u na stanju tastature za gotovo sve modele laptopova.

Azio Retro Classic

Tasteri su sa pozadinskim osvetljenjem (Led sijalicama), centriranim pod svakim tasterom za ravnomerno osvetljenje preko cele tastature. Postoje četiri modela: Artisan, Posh, Onyx i Elwood (model koji je kod nas na testiranju). Svaka tastatura ima identičan dizajn sa drugacijim osvetljenjem. Elwood je od drveta i kože, a drugi je Onyx crne boje.

Cross-kompatibilna

Azio Retro Classic dolazi u kutiji vec spreman za Windows, a pojedini tasteri se mogu zameniti da budu za Mac. Jednostavno isključite tastaturu, skinite Windows tastere i zamenite ih sa Mac opcijom. Jedina stvar koja čini iskustvo malo manje savršenim je nedostatak posebnog „jednako“ tastera na numeričkom delu.

Trebalo nam je nekoliko dana da se naviknemo na kružne tastere ali kada smo se jednom navikli, naše iskustve u kucanju je bilo veoma prijatno. Važno je napomenuti da je okvir od legure koja je hladna na dodir za razliku od plastičnih tastera.

Azio Retro Classic ELwood

Jedna stvar koju bi promenili je koliko se tastatura može podići nogicama na zadnjoj strani tastature. Naš sto je viši od većine, pa čak ni najviši ugao dostupan nije bio dovoljan.  Za divno čudo, bežični model nudi velikodušno dugotrajnu bateriju od 6000 mAh sa Bluetooth. A Azio je ubacio i žičano povezivanje i obuhvata šest metara USB kabl C u pakovanju kutije.

Presuda o Azio tastaturi

Mehanička tastatura i luksuzna cena nije za svakoga, ali mi smo se definitivno zaljubili u Azio Retro Classic. Ovo je skoro savršenu kombinaciju moderne tehnologije i starog dobrog izgleda… Zbog kog mi želimo da ponovo sednemo za računaru.