fbpx

Tako lepo, Asus je to morao učiniti dva puta. Prva iteracija Zephirusa bila je revolucionarna, kombinacija inovativnog dizajna sa Nvidijinim Pover-Efficient MaX-Q GPU-om. Ovog puta kompanija se bavi poliranjem, objavljujući Asus ROG Zephyrus M GM501 od 2.199 dolara. Ovaj novi sistem zadržava ujednačenu jedinstvenu šasiju od ranije, ali poboljšava se na nekoliko aspekata, poput tastature, kvaliteta zvuka i trajanja baterije (iako je i dalje malo prekratko). Ali Asus je takođe odneo dečje rukavice, opremajući notebook sa jednim od prvih 8. Core Core i7 „Coffee Lake“ procesora i punom Nvidia GTKS 1070 GPU-om, što omogućuje zverne performanse u relativno tankom okviru.

Baterija za Asus laptop može se nabaviti kod nas u laptop servisu Restart.

Specifikacije

Procesor3.9-GHz Intel Core i7-8750H.
Operativni sistemWindows 10 Pro.
RAM Memorija16GB.
RAM Dogradljiv do
Hard Drive veličina256GB.
Hard Drive brzinan/a.
Hard Drive vrstaNVMe SSD.
Sekundarni Hard Drive veličina1TB.
Sekundarni Hard Drive brzina7200.
Sekundarni Hard Drive vrstaSSHD.
Veličina ekrana15.6.
Najveća dostupna rezolucija1920 x 1080.
Native rezolucija1920×1080.
Optical DriveNone.
Optical Drive brzinan/a.
Frafička karticaNvidia GeForce GTX 1070 Max-Q GPU.
Video Memorija8GB.
Wi-Fi802.11ac.
Wi-Fi Model802.11ac 2×2 WiFi.
Bluetooth
Mobile Broadband
Tač pad veličina4.1 x 2.3 inča.
USB Ports
Warranty/Support
Size5.1 x 10.3 x 0.7~0.8 inča.
Weight2,4 kilograma.

Asus ROG Zephyrus M GM501 dizajn

Ovo je malo reduk, ali to nije loša stvar. Asus ROG Zephyrus M GM501 je i dalje stvar lepote u svojoj šasiji, a još uvek je napravljen od brušenog aluminijuma u ​​lijepoj boji Asus naziva Crni Titanijum. Kao i original, poklopac ima dva različita panela; jedan ima vertikalne stezove dok drugi ima horizontalne linije, što laptopu daje neku vrstu dvostrukog efekta. Veliki hromirani ROG amblem sedi na levoj strani poklopca i sjaji crveno kad je laptop uključen, što stvarno privlači pažnju oku.

Asus ROG Zephyrus M GM501 pozadina

Punjač za laptop možete nabaviti takođe kod nas po povoljnim cenama.

Kada prođete pored gledajući u poklopac, primetićete da je ROG odštampan na zadnjem delu poklopca zajedno sa statusnim svetlima, a deo ventila izlazi iz unutrašnjosti laptopa. I za slučaj da zaboravite kako da izgovorite Zephirus, Asus ga je ljubazno potisnuo na zadnjoj strani uređaja zajedno sa plazma bakrenim akcentom samo ispod i oko strana sistema.

Iako Zephirus izgleda prilično isto po spoljašnosti kao prošlogodišnji model, unutrašnjost je postala sa velikim preobražajem. Gone je digitalni touchpad / numpad koji se nalazio u donjem desnom uglu, a tastatura je potisnuta sve do ivice palube. Umesto toga, imate tradicionalnu dodirnu ploču i pun naslon za dlan sa tastaturom u centru palube, prateći numpad. Dugme za napajanje se pomerilo gore desno iznad tastera Home / End, dok su dugmad za jačinu zvuka i ROG Gaming Center počivali iznad tastera F1-F4.

Prethodnik

Kao i njegov prethodnik, otvaranje Asus ROG Zephyrus M GM501 otkriva svoju zadnju izduvnu ploču sa crvenim svetlom sa obe strane, kupajući moj krug u opojnim crvenim sjajem.

Treba li USB 3.1 Tipe-A port? Zefir ima četiri da se uštede, sa tri na lijevoj strani, a jedan sa desne strane. Takođe ćete pronaći Thunderbolt 3 port sa desne strane zajedno sa sigurnosnim zatvaračem. Na levoj strani dobijate HDMI priključak, kombinovani priključak za mikrofon / slušalice i utičnicu za napajanje.

Ova interacija Zephirusa je donekle deblja i teža (5.5 funti, 15.1 k 10.3 k 0.7 ~ 0.8 inča) od prethodne verzije (5 funti, 14.9 k 10.3 k 0.7 inča). Ipak, to je lakši i taniji od PoverSpec 1510 (6.5 funti, 15.3 k 10.8 k 1.3 inča) i Alienvare 15 R3 (7.4 funti, 15.3 k 12 k 1 inča), ali ne MSI GS65 Stealth Thin (4.1 funti, 14.1 k 9,8 k 0,7 inča).

Asus ROG Zephyrus M GM501 ekran

Asus ROG Zephyrus M GM501 „15.6-inčni, 1920 k 1080 mat zaslon je napravljen za igranje. Zahvaljujući svojoj Nvidia G-Sinc tehnologiji, igrači će se susresti malo bez ikakvog otklanjanja ekrana ili latencije. Tehnologija sinhronizuje panel sa GPU-om za skoro besprekornu brzinu osvežavanja od 144Hz. Ekran je takođe odličan za gledanje filmova, jer proizvodi živopisnu boju i fine detalje. Zahvaljujući svojim velikim uglovima gledanja od 178 stepeni, možete se pozicionirati samo oko bilo gde ispred laptopa bez boja obrnutih ili izbledelih boja.

Mogao sam da vidim pojedinačne žice hercegovačke crne kose u video-filmu „Tears of Steel“, kao što sam mogao videti umetnički uzorak koji je nacrtan na zadnjoj strani jakne u crnim crnim linijama. Umetnički rad učinio je još očaravajući zlatno žutom pozadinom na kojoj je počivao. U fokus je stavio sve umesto na smaragdno zelenu listu.

Vitcher 3: Vild Hunt izgleda prekrasno na Zephirus. Mogao sam da vidim delikatne obrasce fleur de lis obložene Geraltovom jet-crnom obućom dok je krenuo na mesečevoj putanji, a njezina kosa lagano protiče iza njega. I dok se zvezdana noć prešla u zoru, gledala sam kako se nebo okreće, roze, narandžaste i crvene, čineći oblake izgledom kao da su zapaljene.

Na osnovu našeg testiranja, Asus ROG Zephyrus M GM501 može reproducirati 120% sRGB gamuta. Taj rezultat je ispod proseka od 141 odsto premijum gaming laptopa, ali mnogo više od 100 odsto koje želimo da vidimo.

Asus ROG Zephyrus M GM501 ekran

Matični ekran Zephirus-a je upravo propustio prosek kategorije 288-nit osvetljenosti, udarajući286 nita. MSI GS65 Stealth thin, PowerSpec 1510 i Alienware 15 bili su mnogo svetliji na 293, 306 i 374 nita, respektivno.

Audio

Između Zephirusa i Stealth-a, možda ću morati početi ponovo procjenjivati moju gnusnost za zvučnike na dnu. Dok Stealth isporučuje kristalno čistu visinu i sredinu, Zephirus služi dubokom, grnom basu koji će vas iznenaditi. Kada sam slušao Janelle Monae’s „Make Me Feel“, pulsirali su nizovi, pomažući da se zvuk zvoni u mojoj spavaćoj sobi. Ali zbog jačine basa i gužve zvučne scene, niske su često kršile sintetičke i udaraljke.

Neke od njih sam popravio u softveru Asus Sonic Studio III, gde sam onemogućio Bass Boost u predefinisanju muzike. Pored četiri unapred podešene postavke (Music, Movie, Gaming, Communication), imate nekoliko efekata (Bass Boost, Treble Boost, Surround, Voice Clariti, Smart Volume i Reverb) koji se mogu onemogućiti / omogućiti za stvaranje prilagođenog zvuka.

Asus je takođe uključio i njegov Sonic Radar III softver, koji stvara radarski prekrivač tokom igranja i pinpointova gde zvuči, poput neprijatelja ili pucanja stopala i njihov dolazak. Na taj način, vaši neprijatelji nikada neće moći da vam padnu na pamet.

Kada sam igrao Vitcher 3, prešao sam Sonic Studio III na Gaming, koji je omogućio sve efekte koji su značajno poboljšali zvuk. Ušiju pirsing viktim napadačkog grifina napunio je sobu, kao i bijesnu violinu i ritmički sukob tamburine. I jednom kada sam se dubljao u igru, beležnica je odustala od iluzije okružujućeg zvuka, što je učinilo još impresivnije iskustvo.

Asus ROG Zephyrus M GM501 tastatura i tač ped

Upisivanje novog Zephirusa je mnogo ugodnije od starog modela. Asus je mudro vratio tastaturu i touchpad na svoje tradicionalne pozicije na palubi za tastaturu i dodao numpad. Prekidač položaja daje daktilografima mnogo potreban oslonac za dlanove, čineći tipkanje mnogo udobnijim.

Asus se takođe vratio u laboratoriju na šarenim ključevima Chiclet, udarajući ključeve do dobrih 1,5 milimetara, uz 79 grama aktiviranja sile. Pogodio sam svoj tipični 75 reči u minuti sa lakoćom na testu brzog kucanja.

Aura Core uslužni program se pojavljuje sa nekoliko značajnih podešavanja. Sada možete sinhronizovati vaše šeme boja pomoću Asus-kompatibilnih monitora, miševa i drugih perifernih uređaja preko oblaka. Takođe možete da kontrolišete kada se osvetljenje uključuje i isključuje, kao i jačinu osvetljenosti. Međutim, Asus još uvek ne daje igračima potpunu kontrolu nad prilagođavanjem osvetljenja. Možete prilagoditi samo četiri naznačene zone, umesto da pojedinačno programirate svaki ključ kao što Razer i MSI dozvoljavaju. To je gubitak od 16,8 miliona boja koje nudi.

4,1×2,3-inčni touchpad je puno prostraniji od digitalnog na prošlogodišnjem Zephirusu. Pokretanje Cortane i Akcionog centra sa Windovs pokretima kao što su štampa sa tri i četiri prsta bili su brzi i odgovarajući. Isticanje teksta i skrolovanje bilo je lepo i tačno.

Asus ROG Zephyrus M GM501 tastatura

Gaming, Grafika i VR na Asus ROG Zephyrus M GM501

Asus ROG Zephyrus M GM501 izbegava Nvidia 1080 Mak-K GPU… Umesto da ide sa punopravnim Nvidia GeForce 1070 GPU sa 8 GB VRAM-a. To je korak ispod 1080 Mak-K, ali ne mnogo. Na laptopu nije bilo problema sa održavanjem mačaka i udaraca dok sam se borio sa medvedom, u proseku 70 frejmova u sekundi (fps) na ultra 1920 k 1080. Brzina kadra je porasla kada sam spustio postavku na visinu sa prosekom od 83 fps.

Tokom Rise of the Tomb Raider benchmark (vrlo visok, 1080p), Zephirus je pogodio 53 fps, premlaćivši Alienvare 15 (GTKS 1070) 52 fps i Stealthov (GTKS 1070 Mak-K) 44 fps. Međutim, Zephirus je bio nekoliko okvira manje od 1510-ih godina (GTKS 1070) 56 kadrova u sekundi i 57-fps premijum gaming laptop prosek.

Asus ROG Zephyrus M GM501 je eksplodirao Hitmanov 80-fps prosek sa 87 fps. Ovo je takođe prevazišlo PowerSpec 1510 (60 fps) i Stealth (79 fps). Međutim, Alienware 15 nije mogao poraziti, što je dalo impresivnu 98 fps.

Na testu Grand Theft Auto, Zephirus je postigao 70 fps, premašivši prosek kategorije od 67 FPS u nekoliko frejmova. Alienvare 15, Stealth i 1510 su održani u uvali sa rezultatima od 68, 61 i 60 fps.

Pokrenuli smo SteamVR test da proverimo spremnost za VR, a Zephirus 10.9, pobedio je prosek 10.5 i Stealth 9.5. I 1510 i Alienware 15 su testirali na 11.

Za to vreme radite stvarno ili samo gledate video, Zephirus će se prebaciti na Intel UHD Graphics 630 GPU, jer su manje zadaci koji zahtevaju grafiku.

Performanse

Intel 7th Gen? To je tako 2017. Pozdravite 8. generaciju sa Zephirusovim 3.9-GHz Intel Core i7-8750H procesorom sa 16GB RAM-a. Ovi novi čipovi imaju šest jezgara umesto četiri, što daje više performansi od prethodne generacije. Uprkos tome što ima 25 otvorenih kartica u Google Chrome-u dok pokreće Windovs Defender i gleda Doctor Strange na Netflik-u, Zephirus nije pokazao znake usporavanja.

Asus ROG Zephyrus M GM501 ga je ispalio iz parka na našim sintetičkim testovima, postigao je 20.590 na Geekbench-u. Geekbench meri ukupne performanse. To je više nego dovoljno za plovidbu pored proseka za 15.943 premijum igara za laptop i istovremenom rastojanju između konkurenata. MSI Stealth Thin, koji ima svoj 8750H CPU, zauzeo je 17.184, dok su Alienvare 15 (7820HK) i 1510 (7700HK) pogodili 14.932 i 14.223, respektivno.

Asus ROG Zephyrus M GM501 leva strana laptopa

Kada smo vodili test Hendbreak, Zephirus je pređao 4K video na 1080p za 9 minuta i 43 sekunde, premašujući prosek kategorije 11:00. Stealth je bio daleko za sekund sa 12:01, a PoverSpec 1510 je bio treći sa 14:00.

Asus ROG Zephyrus M GM501 256GB NVMe SSD udvostručio je 4.97GB multimedijalnih datoteka za 10 sekundi za brzinu prenosa od 509 megabajta u sekundi, premda je prosek iznosio 504.5 MBps. Zephirus je trošio 1510 (256GB NVMe SSD), Alienvare 15 (512GB PCIe SSD) i Stealth (512GB M.2 SSD), sa poena od 391.5, 299.3 i 193.3 Mbps, respektivno.

Trajanje baterije

Trajanje baterije Zephirus-a je duže od svog prethodnika, ali i dalje pada na znak. Sistem je trajao samo 2 sata i 47 minuta na našem testu baterija, koji se sastoji od neprekidnog surfovanja preko Wi-Fi-a na 150 nita osvetljenosti.

To vreme nije u proseku od 3:30 i Stealth, koji je trajao impresivnih 5:40.

Asus ROG Zephyrus M GM501 desna strana laptopa

Toplota

Sa svim onim igranjem i multitaskingom koji ćete raditi, Zephir je obavezan da se zagreje, posebno sa metalnom šasijom. Da bi se suprotstavio ovome, Asus je vratio Active AirDinamic Sistem (AAS) koji je dizajnirao sa Nvidia. Sastoji se od nekoliko komada hardvera koji rade u tandemu. Najvidljiviji deo AAS-a je 0.24-inčni otvor koji se pojavljuje kada se poklopac otvara. Prošlost uvlači vazduh u sistem, koji se zatim isprazni od otvora duž bočnih strana.

Asus je obogatio navijače, čineći oštrice od tečnih kristalnih polimera, što je za 33 procenata tanje od prethodnog modela, omogućavajući kompaniju da se pakuje u 71 nožev umesto tipičnog 53.

Igrala sam Vitchera 15 minuta, a zatim izmerila ključne poene na laptopu. Touchpad je merio 88 stepeni Fahrenheita, dok je centar tastature i donjeg dela merio 99 stepeni. To je nekoliko stepeni iznad našeg praga od 95 stepeni, ali ne dovoljno da bi bilo neprijatno koristiti u krilu. Navijači su malo glasni, ali kada sam počeo igrati, stvarno nisam primetio.

Kada se sve ohladilo, prikazali smo HD video zapis za 15 minuta. Touchpad je postigao 88 stepeni, dok je srednji i donji deo zabeležio 96 stepeni.

Vebcam

Iako su zarobljene slike bile pune vizuelnog šuma, integrisana veb kamera Zephirus 720p je pristojno poslovala na boji. U mojim bravama je uhvatio svetlo i tamno ljubičasto, kao i moj kraljevsko-plavi zid, ali je izvadio moj krečno-zeleni džemper.

Softver i garancija

Želite da pokrenete dijagnostiku na zdravlju Zephirusa, proverite temperature na svakom od procesora, postavite brzinu ventilatora CPU-a i GPU-a i pokrenite nekoliko korisnih programa? Možete to učiniti sve više i više u ROG Gaming Centru, koji vam omogućava da podesite postavke da biste pokrenuli laptop kako želite.

Asus ROG Zephyrus M GM501 hlađenje

Asus Game Visual vam omogućava da pređete između unapred podešenih postavki koje menjaju temperaturu boje ekrana za optimalnu sliku, bez obzira na to što gledate. GameFirst IV vam omogućava da postavite prioritet na mrežnu propusnost. Takođe dobijate Nvidia GeForce Ekperience, koji ima svoj sopstveni paket igara fokusiranih utilitia i KSSplit Gamecaster, u slučaju da dobijete potrebu za aktivacijom nekog od akcija.

Neslužbeni programi Asus uključuju Live Update, koji održava vaš računar up-to-date sa najnovijim verzijama upravljačkih programa i aplikacija. Takođe dobijate VinFlash, koji čuva struju BIOS-a i Batteri Health Charging, kako bi osigurali da će baterija ostati u vrhunskom obliku tokom života laptopa.

Kao i kod svih Windovs 10 mašina, postoji malo bloatvera sa kojima se možete suočiti, kao što su Linkedin, Netflik, Sketchbook, Bubble Vitch Saga 3, March of Empires, Candi Crush Soda Saga i Spotifi.

Koliko košta Asus ROG Zephyrus M GM501?

Prošao sam nedelju dana sa 2,199 dolara iteracije Asus ROG Zephyrus M GM501. Ona ima procesor Intel Core i7-8750H kapaciteta 3,9 GHz sa 16 GB RAM-a, 256 GB NVMe SSD-a. Takođe ima i 1TB 7,200 rpm SSHD i Nvidia GeForce GTKS 1070 GPU sa 8GB VRAM.U. Ako je to malo izvan vašeg budžeta… Asus će takođe imati Nevegg ekskluzivni model za 1.899 dolara koji ima identične specifikacije, ali zamenjuje 1070 za 1060 GPU-a.

Za razliku od svog prethodnika, novi Zephirus vam dozvoljava malo pomeranje komponenti. U laptopu je otvoren DIMM slot, tako da možete zagušiti RAM do 32GB ako to želite.

Zaključak

Kroz niz promjena malih i velikih, Asus ROG Zephyrus M GM501 je cementirao svoje mesto kao top-level sistem za igre. Asus je preusmjerio stvari o laptopu koji je mogao učiniti teškim prodorom za sve osim gamere koji su krvarili… Ponovno pozicioniranje tastature, poboljšanje kvaliteta zvuka i produženje trajanja baterije (malo). Kompanija je takođe našla način dodavanja punopravnog Pascal GPU-a i 8. Intelovog Intel-ovog CPU-a, što ga je uporedilo sa nekim većim sistemima u svojoj klasi.

Međutim, iako je poboljšan, vek trajanja baterije ostavlja želju. Mak-K opterećen MSI GS65 Steath Thin trajao je više od 5 sati u poređenju sa Zephir-om 2:47. Pored toga, $ 2.199 je malo strpljivo kada imate PoverSpec 1510 $ 1.299… Koji takođe ima GTKS 1070, sa boljem ekranom i dužim trajanjem baterije. (Iako manje uzbudljiv dizajn.). Ali ako možete sebi priuštiti, Zephirus je odličan izbor za gejmere koji traže tanak i izuzetno moćan gaming uređaj.