fbpx

Vaš telefon ostaje povezan kuda god da odete, traje ceo dan naplata i preuzima vašu e-poštu čak i kada spava. To radi Asus NovaGo TP370QL . Pa zašto vaš laptop ne može da radi te stvari? Da bi korisnicima pružili više doživljaja poput telefona, proizvođači računara su predstavili novu seriju laptopova sa operativnim sistemom Windovs 10 koji dolaze sa ugrađenim 4G procesorom i pokreće ga Qualcommov Snapdragon 835 CPU, isti procesor koji se nalazi u popularnim telefonima poput Samsung Galaxy S8.

Pročitajte o Lenovo ThinkPad X1 Carbon laptopu.

Asus ‘NovaGo TP370QL je jedan od prvih dva Windovs 10 laptopa koji dolaze sa čipom Kualcomm unutra. Ovaj 599 USD, 13-inčni konvertibilan traje više od 12 sati naplaćivanja i, ako imate radnu SIM sa podacima, održaće vas na mreži bez obzira na to gde idete. Međutim, slabi performansi sistema i nemogućnost pokretanja mnogih popularnih aplikacija znače da neće biti više od sekundarnog računara za korisnike sa skromnim potrebama.

Pokretanje Windowsa 10 na Snapdragon

Decenijama, svaki Windovs PC je koristio k86-stile procesor, koji Intel i AMD proizvode, dok pametni telefoni koriste čipove ARM-a od kompanija poput Kualcomm-a. (Ovo je čak i tačno za računare zasnovane na DOS-u.) ARM čipovi su idealni za mobilne uređaje jer koriste manje snage nego njihova k86 braća, fizički su manji i često imaju ugrađene 4G modeme.

Interesuje vas koji je najbolji telefon godine?

Još jednom u 2012. godini, Surface tablični računar prve generacije Microsoft-a koristio je Kualcomm čip, ali taj uređaj je bio neuspjeh, jer je koristio Vindovs RT, ošamućenu verziju operativnog sistema koji je mogao pokrenuti samo aplikacije iz Windovs prodavnice. Ova nova generacija laptopova sa pogonom na Kualcomm koristi Windovs 10 i može da pokreće standardne Vindovs programe, ali postoje brojne kompatibilne opomene.

Kompatibilnost

Asus NovaGo TP370QL dolazi sa Windovs 10 Pro koji radi u „S Mode“ (aka, Windovs 10 S). To znači da iz kutije laptop može da pokreće samo aplikacije za Windovs prodavnice, što ostavlja ogroman deo programa koje biste želeli da pokrenete – Chrome brovser, na primer. Srećom, potrebno je oko minuta i ne troši ništa da nadogradite računar na Windovs 10 Pro bez „S Mode“, koji vam omogućava teoretski pokretanje bilo koje 32-bitne Windovs aplikacije koju želite.

Asus NovaGo TP370QL

Nažalost, u praksi, neke 32-bitne aplikacije koje sam pokušao nisu radile i neki važni programi su dostupni samo u 64-bitnim verzijama. Pokušao sam da instaliram OpenVPN, koji koristim za prijavljivanje na našu kancelarijsku mrežu, a program mi je dao grešku u drajveru. 32-bitna verzija HandBrake video urednika pokrenula se veoma sporo i potom se srušila oko 5 sekundi nakon što sam pokrenuo transcode.

Kada sam pokušao da otvorim Dirt 3, trkačku igru niske konkurencije koja radi na čak 250 računara, sistem je bio tako spor, da je trebalo 10 minuta da se proširi animacija na splash ekranu (to neće igrati). Stvarno sam želeo da pokrenem Photoshop Elements, lagan uredjaj slika koji radim svaki dan za rad, ali nema 32-bitnu verziju.

Na sjajnoj strani, Microsoft Office je funkcionirao kompetentno, iako je Ekcel odbio da pokrene moj Macro. Chrome pregledač je takođe radio, iako je ponekad bio spor (više o tome u odjeljku o performansama).

Performanse Asus NovaGo TP370QL

Ako ste spremni da koristite samo aplikacije za Windovs prodavnicu, uključujući i pravljenje Edge vašeg veb pretraživača, možete izvući dosta performansi iz Asus NovaGo TP370QL. Međutim, jednom kada počnete da pokrećete Vin32 aplikacije, koje će mnogi ljudi želeti da rade, tromost je opipljiva. Često sam doživeo lag sa jednostavnim interakcijama UI-a, kao što je klik za zatvaranje prozora ili zujanje. Čak iu Edge-u, koji je radio mnogo bolje od Chrome-a, radio je sa prilično zaostajanjem kada sam kliknuo da otvorim novu karticu.

Sa skoro svakim laptopom koji pregledam, pokušavam da otvorim desetak Chrome kartica, reprodukujem video i vidim da li primetim bilo kakav lag. Na skoro svakom sistemu – posebno onima koji koštaju više od 500 dolara – ovo je u velikoj meri pro-forma gest jer retko doživljavam problem. Na NovaGo, IouTube video postao je kreten, dok su se reči u Google dokumentu pojavile u sekundi ili tako, nakon što sam ih ukucao. Međutim, kada sam izvršio isti test u Edge-u, nisam imao problema sa ovim problemom.

Neki od naših standardnih benčmarkova – uključujući 3DMark Ice Storm, Dirt 3 trke i HandBrake video transcoding – jednostavno ne bi mogli da pokrenu. Poslednje dve aplikacije pokušale su da trče, ali su se srušile.

Testiranje

Na Geekbench-u 4, sintetičkom testu performansi, Asus NovaGo TP370QL je postigao dobar 2,954, što je manje od polovine glavne kategorije laptop-a od 8,021. Inspiron 13 5000 2-u-1 i njegov 8. Intel Core i5-8250U procesor (trenutno 729 $ i 499 za početak) postigao je snažan 12.041, dok Asus VivoBook Flip 14 sa Core i5-7200U CPU-om upravlja 7.578. HP Envi k2, koji ima isti Snapdragon 835 procesor, postigao je samo 2,989.

Ako želite srušiti tabelarne tablice, znajte da će vam trebati malo više vremena sa NovaGo-om. Kada sam probao naš Ekcel test, koji odgovara 65.000 imena sa njihovim adresama, NovaGo je završio za 4 minuta i 8 sekundi, više nego udvostručio prosek kategorije (1:57). Inspiron je završio zadatak u 1:32, dok je Envi k2 zauzeo 2 minuta i 42 sekunde.

128GB UFS SSD u našoj jedinici za razmatranje (konačni američki modeli će imati 64GB) trajali 35 sekundi da bi kopirali 4.97GB datoteka, sa stopom od 145.4 megabajta u sekundi, što je samo malo ispod proseka kategorije 164-MBps, ali bolje od rezultati od Inspiron 13 5000 2-u-1 (121 MBps), HP Envi k2 (108,28) i Asus VivoBook Flip 14 (31,8 MBps), koji imaju hard disk.

Brzina

Da biste videli koliko brzo, Asus NovaGo TP370QL otvara aplikacije, podesio sam Chrome, Outlook, Ekcel i Paint.net, besplatan program za uređivanje slika. Iste testove sam uradio na konfiguraciji od 699 dolara u Inspironu 15 5000 2-u-1, koji je imao Core i5-8250U CPU, 8GB RAM-a i 256GB SSD-a.

Asus NovaGo TP370KLo je zauzela 15,5 sekundi za otvaranje Outlook-a, 9 sekundi za pokretanje Ekcel-a, 7,4 sekundi za pokretanje Paint.net-a i 2,4 sekunde za pokretanje i pokretanje Chrome-a. Inspiron je završio ove zadatke u 2,8, 2,1, 0,9 i 0,6 sekundi respektivno. Razlika od nekoliko sekundi ovde i tamo možda neće izgledati puno na papiru, ali kada gledate na ekstremni ekran ili kružni krug koji čeka da započne svoj posao, čini se veoma značajnim.

4G LTE povezivanje

Kada ste udaljili se prijateljskog okruženja vašeg doma ili kancelarije, postoji mnogo načina za preuzimanje vašeg laptopa na mreži, uključujući pronalaženje lokalnog Wi-Fi-a, uparivanje sa telefonom ili nošenje namenskog hotspot uređaja. Međutim, ništa nije baš zgodno kao što je 4G modem ugrađen direktno na vaš laptop. A ugrađeni modem NovaGo će raditi sa bilo kojim od četiri glavna američka operatora, pod uslovom da dobijete SIM karticu.

Javni Wi-Fi nije uvek siguran ili dostupan i, sa hotspotovima, morate ih uključiti kada želite da se povežete. Ako imate 4G na brodu, to znači da čim pokrenete poklopac da biste probudili vašu Asus NovaGo TP370QL, odmah ćete biti na mreži, bez obzira gde se nalazite. Koristeći Windovs 10 funkciju pristupne tačke, takođe možete deliti Internet sa drugim uređajima.

Zaista sam cenio što imam ovaj nivo povezivanja kada sam radio na ovom pregledu dok sam vozio u kolima i dok sam putovao vozom.

Povezivanjem sa T-Mobile SIM-om, u većini mesta koje sam išao, dobio sam jaku brzinu prenosa. Međutim, moj Samsung Galaksi S8, koji je takođe bio na mreži T-Mobile, bio je malo brži. U relativnoj kući na Staten Islandu, NovaGo je u proseku iznosila 13.9 Mbps i 6.2 Mbps, dok je moj telefon dobio 16 i 12.8 Mbps, respektivno. U našoj kancelariji, telefon je ponovo pobedio, dobivši 9.2 Mbps i 5.7 Mbps u odnosu na 8.7 Mbps i 4.1 Mbps za laptop.

Povezan na stendbaj modu

Asus NovaGo TP370QL je jedan od samo nekoliko laptop računara koji podržavaju moderni modus mirovanja Windovsa 10. On omogućava sistemu da održava povezanost čak i dok je zaspao. U teoriji, ovo bi trebalo da vam dozvoli da probudite svoj računar i odmah vidite da su sve vaše e-pošte preuzete dok je poklopac zatvoren. U stvarnosti samo nekoliko aplikacija za Windovs prodavnicu može da preuzme sadržaj dok sistem spaja.

U našim testovima, Microsoft Outlook je mogao primati i poslati poštu dok je sistem bio na 4G i zaspao. Kualcomm nam je rekao da će budućnost Windovs-a omogućiti sistemu glavnu povezanost preko Wi-Fi-a. Zatvorio sam poklopac sa Windovs verzijom verzije Skipe-a. On je pokrenut i zatražio od prijatelja da me nazove, ali je otišao pravo na govornu poštu.

Najvažniji slučaj korišćenja za održavanje veze tokom pripravnosti je učitavanje ili preuzimanje velikih datoteka. Nažalost, Edge pretraživač (ili bilo koji drugi pretraživač) otkazuje transfer fajlova u trenutku kada zatvorite poklopac laptop računara. I verzija Dropboka za Windovs prodavnicu nije nastavila sa otpremanjem datoteke kada je sistem bio u sleep modu.

Na sjajnoj strani, laptop se budi skoro odmah iz sna. Panel je zasvetio i prikazao zaključani ekran na sekund nakon što sam podigao poklopac. Međutim, kada smo testirali istu stvar na Surface Book 2, koji podržava i Modern Standbaj, ekran je bio uključen pre nego što smo čak završili podizanje poklopca.

Dizajn

„Asus NovaGo TP370QL ima konzervativan dizajn i šemu boja koji izgleda dobro, ali neće se isticati u gomili“ kaže laptopmag. 13-inčni kabriolet je obložen tamnim „Ski Grai“ sa aluminijumskim poklopcem, koji ima Asus-ov krug sa koncentričnim krugovima i matičnom šasijom koja izgleda da je napravljena od plastike (pitali smo Asus da nam saopšti ).

Na 12,4×8,7×0,59 inča i 3,1 funti, NovaGo je dovoljno lagan za nošenje i tanji je od mnogih direktnih konkurenata. Dell Inspiron 13 5000 2-in-1 je debeo od 0,8 inča i 3,45 funti, dok je Asusov VivoBook Flip 14 debeo od 0,8 inča i 3,33 funti. HP-ov Envi k2, koji je odvojiv, težak je 2,65 funte i debljine 0,6 inča uz dodatak poklopca za tastaturu.

Asus NovaGo TP370QL portovi desna strana

Dve snažne šarka omogućavaju da se poklopac NovaGo kretanje unazad 360 stepeni. Ovo omogućava prelazak u šatorske, stojeće ili tablične modove. Poklopac se osetio čvrsto na svim pozicijama… Bez potrebe za prevelikom silom ili osećanjem previše slobodnog kad sam ga povukao.

Portovi

Asus NovaGo TP370QL ima većinu portova koji su vam potrebni, ali ne nudi USB Tipe-C veze.

Na levoj strani nalaze se dva USB porta tipa A i priključak za napajanje. A na desnoj ima HDMI-izlaz, 3,5mm audio priključak i slot za SIM karticu, koji takođe ima prostor za microSD karticu.

Asus NovaGo TP370QL portovi leva strana

Tastatura i tačped

Asus NovaGo TP370QL pruža solidno iskustvo u kucanju, sa 1.5 milimetara putovanja. Ovo je velikodušno za laptop, a to je tanak i pristojan odziv od  61 grama potrebne sile aktivacije. Koristeći ovu tastaturu, pogodio sam brzinu od 100 reči u minuti na testu, sa stopom greške od 5 posto. Ta stopa greške je malo visoka za mene, ali brzina je na visokom nivou mog tipičnog opsega.

Stakleni tač ped od 4,4×2,7 inča precizno pomera pokazivač i dobro odgovara na višestruke geste… Ali se osećala malo previše klizavom za moju ukus.

Problemi sa preciznošću klikova nisu se desili ako sam kliknuo u donjem levom ili donjem desnom uglu… Ali su se desila kada je moj prst bio viši i posebno kada sam imao drugi prst na suprotnoj strani. Dakle, ako, kao i ja, koristite jedan prst da biste pomerili pokazivač a drugi na levi klik, morate biti oprezni.

Asus NovaGo TP370QL tastatura

Prikaz i audio

Ekran osetljiv na dodir od 13,3 inča sa 1920×1080. Ekran na Asus NovaGo TP370QL pruža oštre, tačne slike i jake uglove gledanja. Kada sam gledao trejler za Pacifik rim… Boja kao što je narandžasta u vatri i svetlo plava u odijelu Johna izgledala je živahno i realistilčno. Laki detalji, kao što je stubble na licu Charlie Dai-a i grebena na pištolju za predenje, bili su lako razaznati.

Boje su ostale odlične na do 60 stepeni levo ili desno i blago nakon toga se izbledele. Površina ekrana je prilično sjajna, tako da možete imati lošije uglove u svijetlu prostoriju, a još bolje sreću u tamnom.

Prema našem kolorimetru, NovaGo može reproducirati jako 119 odsto giganta sRGB. Sa kojom se ovaj laptop isporučuje ispred glavne kategorije laptop računara od 91 odsto. A i na putu ispred Dell Inspiron 13 5000 2-in-1 71 odsto. VivoBook Flip 14 (133%) je bio još živahniji.

Na ekranu NovaGo je bilo 276 nita svetlosti kada smo ga merili pomoću našeg svetlosnog merača. To je iznad kategorije proseka (233 nita) i rezultata od Inspirona 13 5000 2-u-1 (188 nita). VivoBook Flip 14 (250 nita).

Montirani na dnu, zvučnici obezbeđuju audio izlaz koji je dovoljno dobar za gledanje video zapisa… Ali nije impresivan pri reprodukciji muzike. Kada sam puštao AC/DC „Back in Black“ sa maksimalnom glasnoćom, to nije bilo posebno glasno… A melodije su zvučale ravno i kljunasto. Ali zvuk nije bio toliko izobličen kao što sam imao na nekim laptop računarima.

Trajanje baterije

Trajanje baterije je jedno područje u kojem NovaGo-ov Snapdragon procesor stvarno isporučuje. Puštanje, Laptop Mag Batteri Test 2.0, koji uključuje neprekidno surfovanje preko Wi-Fi mreže… Asusov 2-u-1 je trajao 12 sati i 19 minuta na punjenje. Iznenađujuće, kada smo pokrenuli isti test preko T-Mobile 4G veze… NovaGo je trajala čak duže od 14 sati i 19 minuta.

Oba puta su daleko ispred 8-časovnog i 3-minutnog proseka, Inspiron 13 5000 2-u-1 (7:01) i prikaza Asus VivoBook Flip 14 (5:23). HP Envi k2 (Kualcomm) je imao još veću izdržljivost, u trajanju od 14 sati i 22 minuta preko Vi-Fi-a i 15 sati i 5 minuta preko Verizon-a 4G.

Koliko NovaGo TP370QL košta?

Iako će Asus prodati različite konfiguracije NoveGo TP370QL u različitim regionima… Model SAD će se prodavati za 599$ i dolazi sa 4GB RAM-a i 64GB skladištenja u maju. To čini konvertibilnost Asusa mnogo jeftiniju od HP Envi k2 999 dolara. Hp envy ima isti CPU i RAM, ali udvostručuje skladište. Međutim, NovaGo-ova 64GB skladišta otežava prodaju većini glavnih potrošača.

Asus NovaGo TP370QL 360 stepeni šarka

Uzimajući u obzir novogodišnji 64GB ugrađenog skladišnog prostora, definitivno želite kupiti microSD karticu. Međutim, pošto je ovo novi laptop sa novom procesorskom platformom… Posedovanje sopstvenog porta za napajanje umesto USB tipa-C punjenja je neprijatnost starih škola.

Vekamera

Većina internih laptop kamera nije baš dobra, ali NovaGo 720p shooter je jedan od najgorih koje sam video. Kada sam u mojoj kancelariji zarobljen sam… Moje lice je bilo zamršeno i tako mračno da je bilo teško shvatiti moje osobine. Slika koju sam uzeo pod jakom svetlošću u trpezariji bila je malo više svetla, ali isto tako zamagljena.

Softver i garancija

Asus unapred učitava NovaGo sa minimalnim količinama pomoćnih programa od strane prvog učesnika… Dok je Microsoft kupio standardnu gomilu bloatvarea koji se nalazi na svim Vindovs mašinama.

Asus Batteri Health vam omogućava da izaberete između različitih opcija za očuvanje dugotrajnog zdravlja baterije. Podrazumevano, on prenosi laptop na 100 posto… Ali dva opciona načina ograničavaju maksimalnu potrošnju na 80% bi sprečilo da baterija gubi napon tokom vremena. MyAsus servisni centar pruža podršku, a Asus Keiboard Hotkeis omogućava da red i funkcijski mediji funkcionišu.

Asus NovaGo TP370QL tač ped

Standardna Vindovs Bloatvare uključuje Bubble Vitch 3 Saga, Candi Crush Soda Saga i promotivnu pločicu za Dravboard PDF editor.

Zaključak

Asus NovaGo TP370QL pokazuje i potencijal Kualcomma na Vindovsu i njegove nedostatke. Iako dugačak radni vek i ugrađena 4G povezivost čine ga prirodnim izborom za ljude koji žele biti produktivni u pokretu… Slabe performanse i nekompatibilnosti aplikacija su za mnoge ljude. Baci finišu dodirnu ploču i neprocenljivu 64GB skladišnog prostora, a imate laptop koji ima previše nedostataka da ga preporučimo.

Iako HP Envi k2 ima mnoge iste izazove, nama se sviđa dizajn ekrana. Ekran i upotrebljivost je dovoljno da ga preporučimo ljudima koji mogu priuštiti cenu od 999 dolara. A i planiraju da prvenstveno koriste Windows Store aplikacije. Za 2-u-1 u opsegu cena NovaGo-a, preporučujemo Dell Inspiron 13 5000 2-in-1. On košta od 499 dolara i ima daleko bolje performanse. Sve u svemu, mi se sviđa koncept iza ovih laptopova sa Kualcommom, ali za izvršenje je potreban neki posao.