fbpx

ASUS laptop ROG Zephirus je potpuno nova generacija igračkog Asus laptop-a. U njemu se nalazi najmoćniji hardver na tržištu, NVIDIA GTKS 1080, a dizajn samog laptopa je duplo manji od dizajna laptopova slične konfiguracije. Zephirus je jedan od prvih prenosnih računara koji imaju NVIDIA-in Max-Q dizajn. Max-Q dizajn smanjuje veličinu laptopova sa moćnim grafičkim karticama To dovodi do nekih kompromisa, posebno oko trajanja baterije, ali Zephirus je i dalje jedna čudovišna mašina.

Cena: Zephirus košta 2,699$

Dobre osobine:

  • Moćan kao desktop računar.
  • Tanak i lagan dizajn laptopa.
  • Odlično hlađenje.

Loše osobine:

  • Baterija drži jako kratko.
  • Rezolucija ekrana je samo 1080p.
  • Dosta skup računar.

Hardver

Zephirus, koji je deo ASUS-ovog branda Republika igrača (Republic of gamers) iznenađujuće je tanak debljini od 17,9 mm. Nećete ga zameniti za ultraportabilne laptopove kao što je MacBook ili ASUS Zenbook, ali sigurno nećete pomisliti da je moćni igrački laptop na prvi pogled, kao što je Dellov Alienvare. Zephir je težak 2,2 Kg što je jako lagano za igračku mašinu.

laptop asus

Zephirus laptop

Kada je zatvoren, Asus laptop Zefirus poseduje jedan od najfinijih i atraktivnijih dizajna koji smo do sada videli na ASUS laptop-ovima. Neki od elementa koji stvarno ističu ovaj laptop su polirani metalni poklopci i otvori od bakra koji su za hlađenje.

Otvorite ga i igrački DNK ovog laptopa postaje jasan. Kada podignete ekran Zephirusa videćete da se malo izdiže od donjega dela, stvarajući primetnu prazninu koja potiskuje ekran pod uglom i omogućava bolji unos vazduha. Taj otvoreni deo laptopa takođe poseduje crvena LED svetla kada ga uključite. (Mantra za većinu dizajna laptopova: Imate prazan prostor? Stavite LED diode na njega.)

Hladan vazduh se uvlači odozdo, dok se vruć vazduh izbacuje kroz otvore na bočnim stranama. ASUS je takođe razvio tanje i jače ventilatorske lopatice izrađene od novog polimera za guranje vazduha kroz sistem za hlađenje. Asus i Nvidia su zajedno radili na dizajnu nove tehnologije za hlađenje i to se može i primetiti. Očigledno je novi sistem za hlađenje mnogo efikasniji od predhodnih sistema koje smo videli na Asus laptopovima. I možete očekivati da će budući MaX-Q laptopovi imati sličan inovativni sistem hlađenja.

Tastatura i tačped

Za razliku od većine drugih laptopa, ASUS je gurnuo Zephirusovu tastaturu i tačped sve do prednje ivice laptopa. To je omogućilo kompaniji da ugradi sve svoje hardverske uređaje sa zadnje strane kućišta – naročito procesor i grafiču što omogućuje da se svi elementi u laptopu mogu hladiti. Kako kaže Engadget bilo im je potrebno malo vremena da se naviknu na neobičnu tastaturu Zephirusa, a još više vremena da se navikne na tačped koji se nalazi na desnoj strani.

Tastatura je udobna za kucanje, iako su tasteri veoma kratki. Tastatura je d́osta prikladnija za igranje nego za kucanje.

Laptop servis Restart je testirao laptop u nekolíko najnovijih ígara i WSAD na ovoj tastaturi je sličan kao i na igračkoj tastaturi za desktop računar.

Iako je postavljanje tačpeda malo čudno, kada su u pitanju igre, stvarno smo je pronašli jako korisnim od tipičnog tačpeda koji je na sredini. Tačped takođe ima još jednu korisnu funkciju koja nas je prijatno iznenadila, a to je mogućnost da se transformiše u numeričku tastaturu.

Asus laptop tastatura

Zephirus tačped numerička tastatura

Zephriusov poseduje ekran od 15,6″ i maksimalnu rezoluciju od 1080p. Ovo nije impresivno jer većina današnjih laptopova poseduju 4K displej. Ali njegova brzina osvežavanja displeja od 120HZ sa novom Nvidijinom G-sinch tehnologijomo bi da budu privlačna igračima, jer omogućava glatku reprodukciju, bez obzira na vrstu reprodukcije.

Hardver unutar laptopa

Pod haubom, naš Zephirus laptop je posedovao Intel Core i7-7700HK procesor koji radi na 2.8GHz, zajedno sa 16GB RAM-a. Naravno, zvezda hardvera je NVIDIA GTX 1080 grafička. Posle samo godinu dana od izlaska gtx 1080, ideja o prenosnoj grafičkoj u laptopu bila je impresivna. Sada je moguće ugraditi moćne grafičke u igračke laptopove koji su znatno tanji nego što smo ikada videli. Ovo čak nije ni osiromašena verzija grafičke kartice GTx 1080, već je i dalje radi na 1,5-1,7 GHz i poseduje  8 GB GDDR5X RAM-a.

Bez obzira kako gledate, ASUS ROG Zephirus je izuzetan. Označava novu eru za laptop računare, gde možete očekivati da će budući laptopovi biti tanki i teški svega 2kg.  Jako moćna mašina koja nije teška i možete je nosakati sa sobom.