fbpx

Sa Chromebook Flip C213SA, Asus se nada da će učenike i njihove roditelje privlačiti fleksibilan, dugotrajan laptop. Za 349 dolara ovaj Asus Chromebook poseduje ekran osetljiv na dodir od 11,6 inča, čvrst dizajn i širok spektar luka. Takođe upravlja najnovijom stabilnom verzijom Chrome OS-a, koja korisnicima omogućava da instaliraju aplikacije direktno iz Google Play prodavnice.

Laptop servis Restart vrši čišćenje laptopa, instalacije sistema i još mnoge druge usluge povoljno i brzo.

Nažalost, dosadna estetika C213SA, tako i performanse i jeftine kamere, zadržali su je od zarađivanja nagrade Editors ‘Choice. Ipak, za mlađe učenike, to je veoma dobar laptop koji obećava.

Specifikacije

ProcesorIntel Celeron N3350.
Operativni sistemGoogle Chrome.
RAM MEMORIJA4GB.
RAM DOGRADLJIV DO4GB.
Hard Drive Veličina32GB.
Hard Drive Brzina
Hard Drive vrstaeMMC.
Secondary Hard Drive Size
Secondary Hard Drive Speed
Secondary Hard Drive Type
Veličina ekrana11.6 inča.
Highest Available Resolution1366 x 768.
Native Resolution1136 x 768.
Optički diskBez optičkog diska.
Optički disk brzina
Grafička karticaIntel HD 500.
Video Memory4GB.
Wi-Fi802.11ac/b/g/n.
Wi-Fi Model
BluetoothBluetooth 4.0.
Mobile Broadband
Touchpad Size3.8 x 2.1 inča.
Ports (excluding USB)USB 3.1.
Ports (excluding USB)SDXC card slot.
Ports (excluding USB)Kensington Lock.
Ports (excluding USB)Headphone.
Ports (excluding USB)USB 3.1 with Type-C.
USB Ports
Čitač karticamicroSD.
Garancija i podrška1 godina.
Size
Težina1.2 kilograma

Asus Chromebook Flip C213SA dizajn

Asus Chromebook Flip nas podseća na prenosive DVD plejere sredinom 2000-ih. Rubovi tamno sive boje su obloženi svetlosivom gumom, što mu daje čudan izgled. Poklopac je takođe posebno čvrst, dok je njegov ekran okružen debelim plastičnim okvirima.

asus ChromeBook flip šarka

Korist od ovog dizajna je ukupna čvrstoća Chromebook Flip-a. Šasija je čvrsta, sa gumenim rubovima oko svih uglova i poklopcem protiv grebanja, iako nije otporan na otiske prstiju. Takođe postoje gumeni tabovi koji odvajaju poklopac sa kućištem na tastaturi, koji ga štiti od ogrebotina.

Asus tvrdi da C213SA može izdržati padove do 3,9 metara, a kada smo ispustili prenosni računar sa te visine na beton, preživeo je padove i pod različitim uglovima. Od ravnog pada došlo je do ogrebnutina na nekoliko mesta i sa labavim donjim kućištem, ali laptop je inače bio netaknut i funkcionisao normalno. Kada smo ispustili laptop pod uglom, spoljašnja ivica je postala dislocirana sa tastature, i nije se vratila na svoje mesto. Ipak, nijedan od priključaka nije bio sprečen, a ivica je i dalje uglavnom zaštitila gumeni branik, iako je poklopac bio malo nagnut. Ako možete nekako izazvati ozbiljnije oštećenje, popravke su prilično bezvredne.Baterija, matična ploča, termalni modul i tastatura su modularni.

Bio sam impresioniran mnogim konfiguracijama C213SA, i mogu zamisliti korisne scenarije za svoje tablete, šatore i modove štandova. Ekran lako prelazi oko svoje ose 360 stepeni i oseća se iznenađujuće čvrstim u ovim različitim konfiguracijama. Nisamo primetili nikakavu značajanu poteškoću u telu ili šarkama. Umereno je lagan, sa 2.81 funti, ali može dobro prianjati površine, zahvaljujući  gumenim stopama(ima ih dve) koje prolaze kroz bazu.

Portovi

Na levoj strani nalazi se priključak za slušalice, micro SDKSC čitač kartica, USB 3.0 port, USB tip-C port i dugme za napajanje / sleep dugme. Desna strana ima kameru za jačinu zvuka, USB 3.0 port, drugi USB tip-C port i Kensington zaključavanje. Oba USB tipa-C portova podržavaju prikaz i isporuku energije.

Tastatura i miš

Iskustvo za kucanje Asus Chromebook Flip C213SA je impresivno, sa dobrim putovanjem i udobnim korišćenjem. Njegove ključne mere za putovanja 1,95 milimetara (1,5-2 mm je tipično), a njegovi ključevi zahtijevaju 61 grama sile. Na testu brzog kucanja 10 hitova, pogodili smo 62 udara u minuti, što je malo ispod mog proseka od 65 stranica u minuti, mada sa konstantnom stopom greške od osam posto. Tastatura nema pozadinsko osvetljenje, što bi moglo biti problem za kasne ponoćne studijske sesije, ali je otporna na tečnost.

asus ChromeBook flip tastatura

C213SA je male mase, sans-serif ključne etikete se lako čitaju i one odgovaraju poklopcu. Pored toga, gornji red tastature je odličan za navigaciju Chrome-om, podešavanje osvetljenosti ili kontrolu jačine zvuka. Međutim, nekim učenicima se možda ne sviđa opustanje tastera Caps Lock i Delete, koji se zamenjuju posebnim ključem za pretragu i ključem za zaključavanje. Možete ih promeniti ili čak postaviti gornji red tastera da funkcionišu kao funkcijski tasteri, ali ovo nije savršeno rešenje.

Trackpad meri 3,8 inča na 2,1 inča, što je i veliko koliko dozvoljava šasija. Zadržava istu metalnu završnu obradu kao i ostatak tastature dok nudi dobru povratnu informaciju o kliku i umereno tihu operaciju.

Ekran

Ekran od 11,6 inča 1366 k 768 Asus Chromebook Flip-a poseduje zaštitu od bljeska i dobar ugao gledanja. Mogućnost dodira dobro radi za skrolovanje putem veb stranica ili osnovnih pokreta sa višestrukim dodirom, kao što je snimanja do zumiranja, kao i za aplikacije i igre iz Google Play prodavnice.

Gledali samo trejler za Dunkirk i bili samo zadovoljni oštrim detaljima peska i neba na ekranu. Boje su takođe bile živopisne, dok su vojna vozila i uniforme lepo iskrsli protiv tupe pozadine Dunkirk Harbour. Međutim, neke scene sa slabom osvetljenošću izazivale su probleme, a panel je bio zrnast koji se nalazi na ovim snimcima.

Protiv konkurencije, nivo osvetljenosti C213SA od 224 nita bio je ispod proseka. Dell Chromebook 3189 je merio 223 nita, stariji Asus Chromebook Flip C202 je upravljao 250 nita, a Acer Chromebook R 13 emitovao je 254 nita.

Displej C213SA pokriva 77,3 odsto gabaritne sijalice, što čini 58 posto Asusa C202 i 64 odsto Acer R 13. Dellov 3189 se pojavljuje na vrhu, dostigavši nešto bolje 81,2 posto.

Asus Chromebook Flip zabeležio je impresivnu tačnost u boji Delta-E od 0,22, što je bolje od konkurencije i blizu savršenog rezultata od 0. Dell 3189-ovi rezultati tačnosti bele boje bile su 0,3, Acer R 13 je zaradio 1,1 i Asus C202 je isporučio 2.8.

asus ChromeBook flip cover

Audio

Audio C213SA je bio iznenađujuće glasan i jasan. Dvostruki zvučnici sa dvostrukim dnom su napunili malu sobu čak i pre nego što su se približili maksimalnoj jačini. Priključak za slušalice od 3,5 mm nije imao nikakvih problema sa napajanjem mojih slušalica.

Slušali smo Nov, Nov’s „Volf“ i uživali u detaljima koje sam čuli u bogatim instrumentalnim slojevima i čvrstosti preklapajućih vokala. Nižim frekvencijama nedostajala je dubina i pukotina, ali je ukupna zvučna sila impresivna za kompaktni dizajn mašine.

Performanse

Kombinacija C213SA procesora Intel Celeron N3350, 4 GB RAM-a i integrisane Intel HD 500 grafike nije vrlo moćna, ali je dobra za tipične zadatke Chromebooka. Radi dobro za pretraživanje veba, kreiranje dokumenata i osnovno uređivanje fotografija, ali multimedijalni projekti nisu izvodljivi.

Otvorili smo 10 tabova i video punog HD-a koji su se igrali u pozadini pre nego što smo primetili sporo stanje pregledača, ali čak i tada nije bilo neupotrebljiv. Kao i kod većine Chromebook-ova, vreme pokretanja i isključivanja je bilo brzo, često uzimajući samo nekoliko sekundi. Iskustvo za navigaciju Chrome OS osetilo je pažnju i nisamo imali problema sa pokretanjem bilo kog od Chrome aplikacija.

Kada smo pokrenuli JetStream, sintetički benčmark test za JavaScript, postigao je 56.39, što je rezultat 4889 poena na Dell 3189 i Asus C202 48.85. Acerov R 13 je nešto bolje prošao, na 58,74.

Asus kaže da C213SA ima 32GB eMMC memorije, ali laptop je imao samo oko 22GB slobodnog prostora nakon faktoringa u operativnom sistemu i unapred učitanim aplikacijama. Prema tome, većina vaših dokumenata i podataka moraće da živi u klaudu.

asus ChromeBook flip kamera

Chrome OS

Asus Chromebook Flip C213SA pokreće najnoviju verziju Chrome OS-a, laganu alternativu Windovs-u i MacOS-u koja se vrti oko Chrome pretraživača i Google-ovih usluga. Neke osnovne aplikacije rade van mreže, ali vam je potrebna internet konekcija da biste iskoristili svoje potpune mogućnosti.

Interfejs se centrira oko univerzalnog prozora za pretragu, koji prikazuje sve instalirane aplikacije u mreži, kao i posebnu Google pretragu. Traka zadataka preuzima stranicu iz Windovs dizajnerske knjige. Korisnici mogu prikačiti aplikacije sa leve strane i pristupiti obaveštenjima, nivoima baterije i postavkama uređaja na desnoj strani. Klikom na ikonu postavki pokreće prozor pregledača za ažuriranje softvera ili prilagođavanje izgleda.

Jedan od najvećih izvlačenja Asus Chromebook Flip C213SA je pristup Google Play prodavnici (trenutno u beta verziji), koji se može omogućiti u podešavanjima. Jednom instalirana, prodavnica Google Play deluje isto kao i na Android telefonu, uz mogućnost preuzimanja ili kupovine bilo kojih igara ili aplikacija.

Google Play se tokom testiranja srušio nekoliko puta, ali smo na kraju mogli da preuzmemo aplikaciju na vreme. Trčala je u prozorskom režimu, iako je odgovarala na ulaz miša i dodira. Aplikacija takođe je u jednom trenutku poslala informaciju o vremenima na traku zadataka, što pokazuje određeni stepen integracije na nivou sistema. Isprobali smo casual avanturističku igru Alto’s Adventure i videli da radi glatko.

Trajanje baterije

Nećete morati da brinete o držanju punjača oko škole. Asus Chromebook Flip C213SA je trajala impresivnih 11 sati i 8 minuta na testu Laptop Mag Batteri (web surfanje preko Wi-Fi-a), nadvišavajući sve svoje konkurente.

Za razliku od toga, Asus Chromebook C202 trajao je 8 sati i 23 minuta, dok je Dell 3189 koristio 9 sati i 9 minuta. Acer R 13 je bio blizu, sa trajanjem od 11 sati.

Web kamere

asus ChromeBook flip druga kamera

Web kamere Chromebook Flip C213SA promašile su oznaku (i, obično, subjekt). Ima dve kamere: veb kameru sa prednje strane od 1 megapiksela i senzor od 5 MP koji se montira iznad tastature za upotrebu u šatorskim ili tabličnim režimima.

Softver kamere je osnovan, ali radi dobro za prebacivanje između dve kamere. Osim toga, postoje posebna dugmad za pristup galeriji kamera i za odabir jednog od mnogih filtera. Iako poseduje ekran osetljiv na dodir, nema opcije za dodir do fokusa, tako da je teško snimiti objekte ili lica u fokusu.

Toplota

Asus Chromebook radi malo na toploj strani. Nakon što sam strimovao HD video u trajanju od 15 minuta, touchpad i tastatura (između tastera G i H) merili su odgovarajuće 79 i 87,5 stepeni Fahrenheita, respektivno. Međutim, sredina podnožja i donji levi deo donjeg dela se zagrejala, na 95,5 i 107 stepeni, respektivno, što oba premašuju naš normalan prag udobnosti od 95 stepeni.

Zaključak

Asus Chromebook Flip C213SA je robustan 2-u-1 laptop za mlađe učenike koji ima razne modove, dobru tastaturu i prijatne audio performanse. Međutim, njen prosečni učinak i dosadna estetika otvaraju vrata konkurenciji.

C213SA jasno osmišljava C202 (Asusov drugi težak Chromebook sa konvertibilnim ekranom), s obzirom na njegov fleksibilniji dizajn, duže trajanje baterije, nešto bolje performanse i lepšim pregledom. Acer Chromebook R 13 je još jedna potencijalna opcija sa sličnim trajanjem baterije i ekranom visoke rezolucije, ali ta mašina nije toliko izdržljiva kao Asus Chromebook Flip C213SA i ne odgovara njegovom kvalitetu zvuka. Dell Chromebook 3189 ima živopisniji ekran i ojačanu školjku, ali nije skoro toliko robustan i ima slabu performansu multitaskinga.

Nijedan uređaj u ovoj ceni ne nudi velike performanse.Trebalo bi da proširite budžet prilično malo da biste dobili značajno brži Chromebook. Međutim, na 349 dolara, Asus Chromebook Flip C213SA je odlična ukupna vrednost za studente.

Asus Chromebook Dobra strana:

  • Fleksibilan i jako izdržljiv dizajn laptopa.
  • Dugo trajanje baterije, što je odlično.
  • Poseduje tač skrin displej.
  • Daje odličan zvuk.

Asus Chromebook loša strana:

  • Loša strana ovog asus chromebooka su njegove prosečne performanse.
  • Takođe ima loše kamere.