fbpx

Naša X399 pokrivenost se nastavlja sa ASRock X399 Taichi linijom kojoj smo već dali visoke ocene. Iako je X370 lansiralo iskustvo sa njim bilo malo neravne. Da vidimo da li X399 Taichi donosi stil, performanse i vrednost, čak i na već skupoj X399 platformi.

Ako ste više za laptopove pročitajte Toshiba Tecra review.

Specifikacije ASRock X399 Taichi

Cena: 339.99 Eura.
Socket: TR4.
Čipset: AMD X399.
Form Factor: ATX.
Regulator napona: 8 + 3 faze.
Video portovi: Ne poseduje video izlaze.
USB portovi: 10Gbps: (1) Tip A, (1) Tip C; 5Gb / s: (8) tip A; (2) USB 2.0 / 1.1.
Internet konekcija: (2) Gigabit Ethernet.
Audio ulazi: (5) Analogni, (1) Digitalni.
Stari portovi za miš i tastaturu: (1) PS / 2.

Ostali ulazi: (1) BIOS Flashback, (2) WiFi antena.
PCIe X16: (4) v3.0 (k16 / k8 / k16 / k8).
PCIe X8: Ne poseduje ovaj ulaz.
PCIe X4: Ne poseduje ovaj ulaz.
PCIe X1: (1) v2.0.
CrossFire / SLI: 4k / 4k.
DIMM slotovi: (8) DDR4.
M.2 Slots: (2) PCIe v3 k4 / SATA3 2242/2260/2280; (1) PCIe v3 k4 / SATA3 2242/2260/2280/22110.
U.2 Ports: (1) PCIe v3 k4, SFF-8639 (onemogući M2_1).
SATA portovi: (8) 6Gb/s.
USB Headers: (2) 5 Gbps; (2) USB 2.0.
Fan konekcije: (5) 4-Pin.
Ostali interfejsi: (2) RGB LED, (1) LED Demo.
Panel za dijagnostiku: (1) Numerički.
Interno dugme / prekidač: CMOS Clear, Pover, Reset, Kstreme OC.
SATA / RAID kontroleri: Integrisano (0/1/10).
Ethernet kontroleri: (2) Intel® I211AT.
Wi-Fi / Bluetooth kontroleri: Intel Dual Band Vireless-AC 3168 kartica.
USB kontroleri: Nema usb kontrolere.
HD audio kodek: ALC1220
DDL / DTS Connect: ✗ / Da
Garancija: 3 godine

ASRock Taichi

ASRock-ova linija Taichi ima za cilj da obezbedi vrhunske performanse i funkcije dok balansira estetiku i agresivnu cenu. Pakovanje u kome dolazi je čisto i elegantno. Njegova upotreba crne, bele i sive je prijatan prelaz iz bezbroj crvenih i plavih matičnh na policama prodavnica.

Ako volite već sklopljene računare pogledajte MSI Trident 3 Arctic desktop.

ASRock X399 Taichi matična ploča

Odluka da se koristi poklopac na kutija čini prednju i zadnju stranu jednostavne. Otvaranjem poklopca možete saznati više o ovoj matičnoj ploči i njenim funkcijama. Minimalizam se prenosi i na sadržaj kutije. U kutiji je softverski CD, vodič za postavljanje, razglednica, četiri SATA kabla, M.2 retencijski vijak, WiFi antene i SLI mostovi za do četiri GPU-a. Bilo bi lepo da se dobijaju i neke nalepnice ili obložene IO backplate sa ovom pločom od 300 eura.

Uprkos broju konektora i podrške za uređaje na ploči koje nudi X399 čipset, ASRock i dalje isporučuje poseban oblik steampunk-a na PCB-u. Svetlosni hladnjak na čipsetu je vrlo lep dodatak. Naši G.Skill Flare-X RAM rasipači toplote dopunjuju hladnjake dobro, a naš kružni vodeni hladnjak povezuje sve zajedno. Zbog toga što je vrlo neutralna upotrebom monohromatskih boja, ova ploča se takođe dobro uparuje sa bilo kojom bojom i sa RGB-osvetljenim delovima.

ASRock X399 Taichi Ulazi

Taichi USB 3.0 portovi deluju kao particije između back I/O uređaja. Taster BIOS flashback, jedan PS / 2 port i par USB portova nalaze se direktno iznad dva SMA zaglavlja za ugrađeni WiFi modul. Dva dodatna USB porta pozdravljaju digitalni SPDIF i pet analognih portova. Preostali USB 3.0 i USB 3.1 Gen 2 portovi nalaze se pored dva inteligentnih Gigabit Ethernet portova na ploči. Ovaj izgled izgleda kao standardni zadnji I/O ulaz nego na MSI X399 ploči koju smo prethodno pregledali.

ASRock X399 Taichi ulazi

ASRock-ov Puriti Sound se pojavljuje na ovoj ploči, a mat crna plastika pokriva EMI zaštitne komponente. Donji segment ploče poseduje većinu zaglavlja i dva HD audio porta, od kojih je jedan ugao od 90°. Dva USB 2.0 zaglavlja takođe se nalaze na donjem delu ploče odmah pored jasnog BIOS dugmeta i numeričkog LED-a za testiranje. Skup tastera za napajanje i resetovanje sede direktno iznad prva od dva USB 3.0 zaglavlja, a oznake na prednjoj ploči označavaju samo pozitivne strane terminala na svilenom ekranu.

Na matičnoj ploči

ASRock X399 Taichi shvata potrebu za dosta mesta kako i treba tako što obezbeđuje osam SATA3 priključaka. U.2 port možete rasporediti sa ASRockovim U.2 kompletom ili uređajima pomoću porta SFF-8639. Ako graditelji idu putem U.2, konektor M2_1 je onemogućen. Govoreći o M.2, ne postoje fensi rasipači toplote, a dva uređaja su postavljena između četiri PCIe Gen3 X16 slota. Treća opcija M.2 je smeštena ispod čipseta, ali popunjavanje tog prostora smanjuje vrednost dodatne grafičke.

Bili smo srećni što smo videli većinu utičnica na desnoj strani ploče. Ugrađen 6-pinski PCIe ulaz je predviđeno za multi-GPU rešenja dok 24-pinski ATX format se nalazi iznad drugog USB 3.0 zaglavlja. Duo od 12V CPU napajanja zaglavlja… Jedna 8-pinska i jedna 4-pinska grana je dodatna fleksibilnost za napajanje i opcije kablova.

ASRock X399 Taichi wifi

Dva zaglavlja ventilatora nalaze se na gornjoj strani ploče, dva su direktno ispod TR4 utičnice, a jedna je na donjem delu. Svi su 4-pinski. Tri od ovih podržavaju 1A (12V) opterećenja, dok CPU Opcioni i Šasija/Pumpa zaglavlja podržavaju 1.5A (18V). Što se tiče RGB-a, postoji veza na desnoj strani i jedna na dnu, obe podržavaju 36V LED trake.

Zahvaljujući bogatstvu PCIe konektivnosti Threadripper je omogućen na Taichi-u preko četiri jednako razdvojena slotova Gen3 x16 za x16, x8, x16 i x8 sa vrha na dno. Jedan otvoreni PCIe Gen2 x1 slot se nalazi direktno u sredini PCIe kompleksa. Taj donji slot ide prema svim donjim priključcima, zato se samo uverite da koristite standardnu dužinu jedne kartice u tom položaju.

Soket koji se koristi za ovaj uzorak pregleda je sorta Lotes. Sa ovom TR4 utičnicom nije bilo nikakvih problema. Verujemo da je raspored ove ploče odličan i uzimajući u obzir ugrađene SATA konektore i postavljanje zaglavlja snage. Za dual-card GPU konfiguracije, ima puno prostora za ventilaciju ako koristite manje kartice u drugom i četvrtom slotu.

Softwer i firmware

ASRock X399 Taichi UEFI je veoma moderan, delio je sliku sa kutiju kao svoju pozadinu. Srećom, beli tekst na crnoj pozadini leži odlično, ali ponekad duži meniji zauzimaju malo mesta u donjem levom uglu ekrana. Napredni režim je naš omiljeni režim rada i najviše koristimo OC Tweaker, Advanced, Tool i Exit ekran.

OC Tweaker panel za ovaj proizvod je u skladu sa drugim ASRock ponudama namenjenim platformama baziranim na Ryzen-u. Možete podesiti APU/PCIE clock za dodatno ručno podešavanje. Ručni režim omogućava nam ključ u željenoj frekvenciji i ciljanom naponu za naš procesor. SMT režim je podesiv, a ispod toga su XMP profil i meniji konfiguracije memorije i podmenija.

Ispod opcija memorije su podešavanja napona i opterećenja. U režimu napona OC možete odrediti da li ćete koristiti fiksni ili offset napon. Fiksne vrednosti napona mogu se podesiti u koracima od 6.25mV do alarmnog 2.5V za Vcore. Što se tiče offsetsa, skromna 0.300V je maksimalan broj koji možete primeniti iznad podrazumevanog VID-a za procesor. Karakteristike opterećenja na liniji su numerički definisane, pri čemu Nivo 5 proizvodi najviše napetosti, a nivo 1 daje naprednim korisnicima konstantni napon po cenu efikasnosti.

Napredni meni

Napredni meni je prilično sličan AM4 platformi i daje manje kontrole Ryzen procesora i čipseta. Jedinstvena karakteristika ASRock pruža je OC režim (ne sme se mešati sa prethodnim jezičkom) koji omogućava tri unapred definisane naponske konfiguracije frekvencije i jezgra za jednostavnije overclocking iskustvo. Budite oprezni, jer ASRock u svim poglavljima navodi artikulativno upozorenje da ovi naponi potencijalno mogu oštetiti vaš procesor. Preporučujemo da napustite napone i da ručno izbacite multiplikator. Više o tome malo kasnije.

Zakopan duboko u meniju Advanced je opcija da omogućite Highrider diferencijalnu funkciju, NVMe RAID. Inače, standardne opcije AMD PBS, CBS i North/South čipove su dostupne za poboljšanje debuga i stabilnosti. Ako je napredni UEFI previše za konzumiranje, jednostavno promenite podrazumevani stil podešavanja u Easy Mode. Još uvek postoji opcija „no help string“ koja je potkresana u svim menijima.

U okviru menija sa alatkama, RGB osvetljenje se može kontrolisati preko RGB LED menija, a standardni bojni ciklusi sinhronizuju matičnu ploču. Takođe smo uspešno koristili alat koji nam omogućava da nadogradimo naš UEFI preko interneta.

Sekcija hardverskog monitora otvara kontrole za konfiguriranje različitih zaglavlja ventilatora u 3 ili 4-pinskom modu, PVM, pa čak i prebacivanje između standardnog zaglavlja i zaglavlja vodene pumpe. Preporučujemo da se izvori temperature ventilatora prebacuju na nešto drugo osim Tctrl zbog ekstremno povišenog Tctl na Threadripper-u (uradite kako mi kažemo, a ne kao i mi).

Do ove tačke, UEFI je dobro napravljen, ali ta funkcija FAN-Tastičnog tuninga… Još uvijek ubija oči sa blistavim plavim bojama koje se potpuno uklapaju sa temom Taichi.

Kako ćemo testirati ASRock X399 Taichi

Predstavljamo 570X!
MSI X399 Carbon je koristio našu torbicu Thermaltake F51 Suppressor… Ali ASRock X399 Taichi će doživi svoj životni ciklus pregleda unutar Corsair 570X, naše nove X399 testne šasije. Ovaj slučaj nas jako uzbuđuje, sa kaljenim staklom na četiri strane i sa tri istaknuta 120mm LED ventilatora napred sa prostorom koji odgovara 360mm ili 240mm radijatorima za tečno hlađenje.

Sa obzirom na to da je u pitanju oprema za test, pomerali smo delove često, pa su gumene podloge za staklene štitove počele da erodiraju. Prašina nije prevelika briga za nas ipak smo mi laptop servis… Ali ima puno praznina u staklenim spojevima, pa ćemo držati konzervu sa kompresovanim vazduhom u blizini. Koliko god je ovaj primerak lep, jako je teško održati staklo čisto od naših masnih i prašnjavih prstiju.

Još jedan novi dodatak na klupi je Elgato HD60 Pro. Trenutno ga ne testiramo, ali smo nameravali da imamo neke streaming benčmarkere (i naravno, sati snimanja sa player unknown battleground). Plus, to nam daje još jedan razlog da stavimo cool hardver u PCIe slot.

Što se tiče preostalih komponenti, nema nikakvih drugih promjena u našoj opremi. Antec 1200V High Power napajanje obezbeđuje napajanje našeg Gigabite GTX 1080 G1 Gaming GPU i Ryzen Threadripper 1950X. G.Skill nudi 32GB DDR4-3200MHz RAM-a, a Toshiba i dalje podržava sve naše pregledače matičnih ploča sa 256GB RD400 M.2 NVMe pogonom. Falcal Design Celcius S36 360mm vodeni hladnjak postavljen je u usisnoj strani našeg kućišta kako bi se obezbedio hlađenje za naš 190V procesor.

Poređenje proizvoda

ASRock Ks399 Taichi VS MSI Ks399 Gaming Pro Carbon AC

PREGLED

ASRock X399 Taichi MSI X399 Gaming Pro Carbon AC
Hardvare
AMD Rizen Threadripper 1950X
Fraktalni dizajn Celzijus S36
G.Skill Flare X – F4-3200C14D-16GFX
Gigabite GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X
TOSHIBA OCZ-RD400 M.2 (256GB)
Antec High Current Pro 1200
Windows 10 Pro USB
Arctic MX-4

Konfiguracija test sistema

Zvuk: Integrisani HD Audio

Mreža: Integrisano Gigabitno umrežavanje

Grafika: NVIDIA

Čipset: AMD X370

Držimo se i dalje našeg LG 4K displeja. 1080p podaci su korisni u nekim slučajevima, ali bi to bilo rasipno upareno sa svim ovim slatkim hardverom. Mi ćemo pružiti podatke od 1080p i 4K za gejmerske benčmarkove, a mi koristimo 4K kao našu standardnu rezoluciju radne površine, osim ako nije drugačije naznačeno. Ako je zatraženo, možemo da ponudimo i 1440p u budućim testiranjima.

Sintetički benčmark i podešavanja

PCMark 8: Verzija 2.7.613 Home, Creative, Vork, Storage, Applications (Adobe & Microsoft).

SiSoftvare Sandra: Verzija 2016.03.22.21 CPU aritmetika, multimedija, kriptografija talasna dužina sećanja.

Iometar: Verzija 1.1.0 4k Random Read, 4k Random Vrite 128k Sekuential Read, 128k sekvencijalni zapis.

Cinebench R15: Build RC83328DEMO OpenGL Benchmark CompuBench Verzija 1.5.8 Face Detection, Optical Flov, Surface Ocean, Rai Tracing.

3D testovi i podešavanja

3DMark 13: Verzija 4.47.597.0

Test Set 1: Skidiver, 1920k1080, Default Preset.
Test Set 2: Firestrike, 1920k1080, Default Preset.
Test Set 3: Firestrike Ektreme, 2560k1440 Standardno podešavanje.

Primjene testova i podešavanja

HandBrake CLI: Verzija: 0.9.9, Sintel Open Movie Project 4.19 GB 4k mkv do k265 mp4.

LAME MP3:  Verzija 3.98.3, Miked 271MB VAV u mp3 Komanda: -b 160 – ne (160 Kb / s).

Adobe After Effects CC: Izdanje 2015.3.0, verzija 13.8.0.144, PCMark upravlja rutinom.

Adobe Photoshop CC: Release 2015.5.0, 20160603.r.88 k64, PCMark pogonska rutina (lagana i teška)

Adobe InDesign CC: Izdanje 2015.4, Build 11.4.0.90 k64, PCMark upravlja rutinom

Adobe Illustrator: Izdanje 2015.3.0, verzija 20.0.0 (64-bitna), PCMark upravlja rutinom

Blender: Verzija 2.68a BMV 27, CPU Render Benchmark, BMV 27 GPU Render Benchmark

Testovi u igricama:

Ashes of Singularity: Escalation:

Verzija 2.50.28527
High Preset – 1920k1080, Kualiti Mid Shadov, 1k MSAA
Crazi Preset – 1920k1090, High Shadov Kualiti, 2k MSAA
High Preset – 3840k2160, Kualiti Mid Shadov, 1k MSAA
Crazi Preset – 3840k2160, High Shadov Kualiti, 2k MSAA

F1 2015:

2015 sezona, Abu Dhabi Track, Rain
1920k1080 – UltraHigh Preset, 16k AF
3840k2160 – UltraHigh Preset, 16k AF

Metro Last Light Redux:

Verzija 3.00 k64
Visoka kvaliteta, 1920k1080, Visoka Tesselation
Veoma visok kvalitet, 1920k1080, vrlo visoka tesselacija
Visoka kvaliteta, 3840k2160, Visoka Tesselation
Veoma visok kvalitet, 3840k2160, vrlo visoka tesselacija

The Talos Principle

Verzija 301136
1920k1080 – High Preset, High Kualiti, High Tesselation, 4k AF
1920k1080 – Ultra Preset, VeriHigh Kualiti, Veri High Tesselation, 16k AF
3840k2160 – High Preset, High Kualiti, High Tesselation, 4k AF
3840k2160 – Ultra preset, vrlo visok kvalitet, veoma visok tesselation, 16k AF

Izmene

Morali smo da napravimo neke izmene u našoj standardnoj metodologiji testiranja matičnih ploča za X399 platformu. Za početak, neki od softvera u našem paketu ne podržavaju mnoštvo dostupnih jezgara. Kao takva, u nekim slučajevima moramo deaktivirati resurse i zaobići određene funkcije u drugim. Ove promene će biti navedene u odeljku o rezultatima benčmarkinga, ali ćemo biti konzistentni sa perspektive testne metodologije.

Jedna karakteristika koja se odnosi na Threadripper-ovu karakteristiku koju smo pokrili u Paulu Alcorn-ovim pregledima CPU-a je korišćenje režima Game Mode versus Creator. Ako kupujem X399, želim sve resurse, bez obzira na kaznu za igrice. Oba režima će biti testirana u benčmarkovima zbog ovog poređenja, ali sitnim koracima napred ćemo testirati samo sa načinom Creator Mode.

Sintetika i primene

U PCMarku, ASRock X399 Taichi otvara put sa 2,6% preko MSI-a i samo zaostaje u domaćinskom benčmarku.

ASRock X399 Taichi

Sandra prati odeljenje, a Taichi je pobedio u skoro svim kategorijama. Performanse Gaming Mode-a ne uspevaju da koriste jezgrane režime Threadripper’s Creator Mode.

ASRock X399 Taichi testASRock X399 Taichi

U našim testovima IOmeter, čitanje i pisanje Taichija pate od malih marža preko tabele. Cinebench R15 isporučuje Taichi blagi porast u performansama sa jednim jezgrom, ali svih 32 jezgra se bore za višekotvornu pobedu. Compubench prikazuje setove podataka Creative Mode u okviru 0,1% jedne od drugih, ali ovde, Gaming Mode je bolji za Facedetect i video obradu radnog opterećenja.

ASRock X399 Taichi

Gaming sintetika počinje da favorizuje MSI matičnu ploču blago tokom Skidiver benchmark-a, ali Firestrike Ektreme favorizuje ASRock X399 Taichi, a zanimljivo je da je njegov fizički rezultat ispred za 2,5%. Sa toliko snage, mi smo u iskušenju da počnemo da koristimo Time Spy i njegove varijante protiv ove čiste snage.

ASRock X399 Taichi

Ovoga puta nema mnogo toga o aplikacijskim podacima. Očigledno, više jezgara i niti favorizuje performanse Creative Mode za široku marginu u većini radnih opterećenja. Jedini važan benčmark je After Effects, gde MSI matična ploča prikazuje impresivnu petostruku pobedu. Ali za platformu sa tako velikom cenom, nadali smo se da ćemo videti malo bolje performanse na svim testovima.

Rezultati testa: Gaming & Performance

Aspekt singularnosti favorizuje jezgro Creative moda i prikazuje dvostruke cifre za oba proizvoda u poređenju sa Gaming modom. Igra daje manju prednost MSI X399 Gaming Pro Carbon AC na 1080p, a 4K pokazuje slične trendove sa samo jednaku pobedu na Crazy preset na normalnim nivoima serije.

ASRock X399 Taichi

F1 2015 je virtuelna kugla na 1080p, a nivoi detalja od 4K uspevaju da puste MSI ploču da skapi 1-3 framove. Stvari ne izgledaju dobro za ASRock X399 u benchmarkovima za igre.

ASrock X399 Taichi test u igrici

Metro Last Light Redux je lepa promena tempa za Taichi. Vidimo pobede na 1080p visokim i veoma visokim postavkama. Napomena, mi ne uključujemo maksimum ili minimume u izračunavanje performansi, jer je opterećenje veoma bučno i moramo filtrirati ekstremne izvore (iako naše oči pokazuju dovoljno dobar indikator za upotrebu u grafikonima). 4K rezolucije pokazuje sličan trend sa visokom unapred postavljenom, ali vrlo visoku preciznost izjednačava sve testirane proizvode i modove.

Asrock x399 taichi broh fpsa

4K rezolucija

Kao što smo pomenuli u pregledu MSI X399, Talos Princip otkriva zanimljivo zapažanje: pošto povećavamo nivo detalja, rezultati se pojačavaju, bez obzira na rezoluciju. Ovo vidimo i sa ASRock X399 Taichi 5% olovom nad MSI-om na 1080p visokom nivou, ali 1080p ultra podešavanje spušta razliku na 0,6%. Prebacivanje na 4K, visoko postavljanje je bliže, sa 4% pobjedom za Taichi, ali se vraća na dobit od 0,6% koristeći ultra podešavanje. Game Mode je očigledno pobednik na 4K postavkama, a svi režimi reprodukcije dostignuće brzine frejmova preko 120Hz.

Nije čudno što podaci o Creative Režima pokazuju značajne pobede u skoro svim kategorijama unutar našeg benchmark paketa za matičnu ploču. Sintetički benčmarki i podaci aplikacija pokazuju da su i ASRock X399 Taichi i MSI Gaming Pro Carbon Creative Modes skoro 33% ispred Ryzen 1800Ks-eskue Gaming Moda. Međutim, naše testirane igre i dalje ne pokazuju potrebu za dodatnim jezgrima ili niti za obradu.

Međutim, koristeći Gaming Mode kao osnovnu liniju za poređenje, ASRock X399 Taichi dobija u svim prosečnim poređenjima, čak i ako je i najmanja marža. Na fizičke testove.

Temperature, snaga i efikasnost

Postavljanje radijatora Corsair 570X jasno je pogodno za ASRock Ks399 Taichi, jer se privlači u sveži ambijentalni zrak kako bi se hladio radijator (a ne vazduh za izduvne gasove). Čak i kada se koristi samo Prime95 u podešavanjima zaliha, ta delta temperature pretvara na približno 6 ° hladnije temperature za CPU die i Tctl senzor. Instalirali smo ventilator od 120 mm iznad CPU-a u pokušaju replikacije protoka vazduha izduvnika Suppressor F51 koji izlazi na vrh kućišta. 570Ks jednostavno obezbeđuje veći protok vazduha u kućištu od jedinstvenog ventilatora od 140mm na prethodnom kućištu. Bez obzira na to, oba proizvoda pokazuju ugledne temperature i dizajn heatsink regulatora koji su sposobni da overklokuju.

Threadripper nije nikakav čip za nisku potrošnju, ali u stanju mirovanja ASRock X399 Taichi je sposoban da prikupi do 25V manje od MSI X399 Gaming Pro Carbon, što je slično njegovim kolegama Zen rođacima. U sva tri preostala stanja najgoreg opterećenja, obe ploče vrše u nekoliko vataka jedne od drugih, a prosječna snaga snage favorizuje Ks399 Taichi.

Sa rezultatima veoma bliskim u pogledu prosječnih performansi, efikasnost se svodi na rezultate napajanja iznad. Sposobnost ASRock X399 Taichi da prikupi skoro 30V manje snage u stanju mirovanja dovoljna je da osvoji pobedu u svom pravcu. Dobro je videti da ASRock ploče i dalje pokazuju odličnu efikasnost u poređenju sa proizvodima u sličnoj cjenovnici.

Regulacija napona

ASRock X399 Taichi koristi 11-fazni dizajn regulatora koji je podeljen na osam faza za CPU naponsku šemu i tri za SoC šinu. Faze se usmeravaju levo od DIMM utora i iznad utičnice kako bi se širila toplota iz kritičnih mesta u ploči. Što se tiče Vreg hladnjaka, oni su pričvršćeni jedno drugima pomoću toplotne cevi i u kontaktu su sa termičkim podlogama. Kao što smo videli na grafikonima temperature, ovaj dizajn se isplaćuje, a pod opterećenjem Vregs je malo hladniji u odnosu na konkurenta.

Poznavajući našu termičku i naponsku granice iz našeg prethodnog testa, sledili smo slični overclocking postupku za ASRock X399 Taichi. 38 multiplikatora radi odmah, a svih 16 jezgara mogu da pokrenu 12% iznad oglašene brzine baznog takta. Počevši od frekvenciji 3900 MHz zahteva podešavanje opterećenja do nivoa 3 i nivoa 2… Kako bi se smanjilo naponsko udisanje uzrokovano pokretanjem i zaustavljanjem Prime95. Sa temperaturama koje se još proveravaju, povećanje napona do 1,25625V dobija Taichi. Dodatni napon ne pruža dugoročnu stabilnost na 4,25 GHz, a temperature počinju da lebde preko praga Tdie 86 ° C kako bi nas ovaj put zadržali na 4,0 GHz.

Ipak, naš uzorak 1950X može da radi na nižim naponskim i sličnim temperaturama dok stabilno radi na 3975 MHz na svim jezgrima, dok je Prime95 radio osam sati. Naše poverenje se poboljšava ponovnim lansiranjem našeg benčmark-a za potvrdu overclock-a u uslovima start-i-stop-a. Takođe proveravamo i naše overclocks koristeći Ryzen Master alat, i izgleda da AMD-ov softver počinje da sazreva pomalo.

Overklok memorije je jednostavan kao i ranije, a DDR4-3333 je lako postigao nakon izbora XMP profila i povećane frekvencije. Nažalost, AGESA 1.0.0.4 nije poboljšao rezultate u najnovijem testiranom beta UEFI-u, ali smo uvereni da Taichi može raditi brže ako koristi bar DDR4-3600.

Vrednost i zaključak

Obe konkurentske ploče su sa cenama na donjem kraju X399 platforme. Za ovaj vrhunski ekosistem, ASRock X399 Taichi je naveden na MSRP od 349,99 eura, a MSI je 359,99 eura. Prodaja i popusti mogu da promene cene u rasponu od 330 dolara za bilo koji proizvod kod različitih trgovaca. Obe ploče pružaju slične mogućnosti, kao što su WiFi, skladištenje i proširenje PCIe i high-end overclocking funkcije.

Sa jedne strane, ASRock ploča dobija broj igara za performanse i cenu. Međutim, sadržaj Taichi kutije je spartan, a nedostatak M.2 razmenjivača toplote i uklanjivog WiFi modula može potkopati vrednost MSI X399 ploče. Oba proizvoda se susreću sa sličnim overclocking iskustvima i oba UEFI-a su imala svoje probleme… Ali nijedna od njih ne odustaje od upotrebljivosti ili uživanja.

Raspored Taichi je idealniji za konfiguracije koje nam se sviđaju, a mi volim tematiku i estetiku crne i bele ploče steampunka. S obzirom na performanse, efikasnost i sveukupno iskustvo sigurno ćemo preporučiti snažan pogled na ASRock X399 Taichi.

ASROCK X399 TAICHI

PROS

Bolje od prosečnih performansi.
Bolja od prosečne efikasnosti.
Zakrivljene zaglavlja.
Minimalna i stilska estetika.
Budžetski izvođač.

CONS

Pakovanje gustih kostiju.
Mala UEFI estetika i pojedini propusti.

Presuda

Pobeda modela ASRock X399 Taichi u važnim kategorijama zaslužuje ova prekrasna matičnu ploču. Odličan raspored, performanse, estetika i pomoć pri niskoj ceni podižu ovu matičnu ploču dovoljno da dobije našu saglasnost, ali ne sasvim dovoljno za postizanje statusa Editor’s Choice.