fbpx

Videli smo dosta velikih i širokih monitora poslednjih meseci, ali AOC 40-inčni 4K monitor (C4008VU8) je nešto drugo. Ovaj ekran veličine TV-a ima rezoluciju 3840×2160, koji se prostire na skoro 700 kvadratnih centimetara sjajnog LCD panela. Veliki 4K ekran nudi više od veličine i visoke rezolucije; takođe se može pohvaliti 10-bitnom bojom i zakrivljenom površinom za još impresivniji pregled. Ako tražite monstruma, ovo će vam odgovarati.

Ekran za laptop možete kupiti kod nas u laptop servisu Restart.

Specifikacije

Veličina40″.
Deo ekrana34.8 x 19.6″ / 88.5 x 49.8 cm.
Vrsta panelaVA LCD.
Tač skrinNo.
Native rezolucija3840 x 2160.
Aspect Ratio16:9.
Pixeli po inču (ppi)110 ppi.
FinishNot Specified by Manufacturer.
Osvetljenje ekrana300 cd/m2.
KontrastNot Specified by Manufacturer.
Dynamic kontrast Ratio20,000,000:1.
Refresh Rate60 Hz.
Adaptive Sync TechnologyNone.
Horizontal Frequency30 to 160 kHz.
Vertical Frequency23 to 80 Hz.
Bit Depth / Color Support10-Bit (1.07 Billion Colors).
HDR CompatibilityNone.
Color Gamut85% NTSC.
Response Time5 ms.
Viewing AngleHorizontal: 178°.
Vertical: 178°.
Dot Pitch0.23 x 0.23 mm.
Inputs / Outputs
Konektivnost1 x 3.5 mm Input/Output.
4 x USB Type-A (USB 3.0) Output.
2 x DisplayPort 1.2 Input.
1 x HDMI 1.4.
1 x HDMI (MHL) 2.0.
1 x VGA.
Built-In SpeakersYes, 2 x 5 W.
Power
Power Consumption0.5 W (Standby).
47 W (Typical).
AC Input Power110 to 240 VAC, 50 / 60 Hz.
Environmental
CertificationsRoHS, as per Manufacturer.
Physical
Height AdjustmentNot Specified by Manufacturer.
Rotation AdjustmentNot Specified by Manufacturer.
Swivel AdjustmentNot Specified by Manufacturer.
Tilt Adjustment-3.5 to 21.5°.
Mounting-Hole Pattern100 x 100 mm.
Kensington Lock SlotYes.
Dimenzije (W x H x D)35.7 x 24.8 x 9.7″ / 90.7 x 63.2 x 24.6 cm.
Težina26.1 lb / 11.9 kg.
Packaging Info
Težina kutije40.1 lb.
Dimenzije kutije (LxWxH)42.0 x 30.75 x 11.0″.

4K Monitor dizajn

AOC C4008VU8 ima 40-inčni zakrivljeni 4K monitor. To je skoro ogromna količina ekrana, dimenzija je 21 inča i skoro 36 inča. Sa odnosom širine 16: 9, ekran je dovoljno veliki da popuni većinu perifernog vida ili da je udobno gleda na daljinu. Ceo monitor je 35,7×24,8×9,7 inča (uključujući i štand) i teži težak 26,12 funti.

40-inčni ekran ima nežnu krivinu, sa radijusom od 3000R.

On je plići od prekomerno agresivnog modela 1800G (manji brojevi znatno oštrije krivine), ali nešto dublje od LG 34UC89G (3800R).

AOC 4K Monitor radi što je moguće kako bi izbegao izgled kao TV, sa bijelom plastičnom šasijom i srebro završenom postoljem u obliku slova V. Postolje se isporučuje pričvršćeno, a osnovica zahteva neku osnovnu montažu bez alata pomoću zavrtnja za vijke. Pričvršćeni držač za ruke može se ukloniti, ali će vam biti potreban odvijač sa Phillips glavom.

Stalak vam omogućava da podesite ugao nagiba, ali visina nije podesiva. Međutim, možete koristiti VESA držač kako biste ga držali na zidu ili ga pričvrstili na čvrsti držač za ruke, jer će monitor biti opremljen sa 100-milimetarskim priključcima.

4K Monitor portovi

C4008VU8 je opremljen dobrim izborom portova, sa dva HDMI priključka (jedan HDMI 1.4, jedan HDMI 2.0), par DisplaiPorts, VGA konekciju za starije uređaje i kvartet USB 3.0 portova (jedan sa dodatnim napajanjem za punjenje pametne telefone i druge uređaje) uz uzdužnu vezu preko USB 3.0 tipa-B.

AOC C4008VU8 4K monitor konektori

Za audio, postoji priključak za linijski ulaz, kao i linija za povezivanje zvučnika ili slušalica. Ako želite da ispuštate zvuk vašeg računara preko ugrađenih zvučnika monitora, potreban vam je audio-patch kabl.

Želimo da dual HDMI portovi koriste standard 2.0, pošto je starija HDMI 1.4 veza manjeg propusnog opsega. Najveći problem za ovaj ekran jeste činjenica da je manja cev za video podatke pomeranje 4K sadržaja na 24 slike u sekundi (fps).

To je dobro za većinu filmova i TV emisija (koje se tradicionalno snimaju na 24 fps), ali će drugi 4K sadržaj, kao i video igre, morati da koristi drugi HDMI port za veće kadrovske stope.

Višestruki video ulazi takođe vam omogućavaju da koristite jedan ekran kao multimonitor podešavanje, sa slikama u slici i slikama po slikama koje vam omogućavaju da prekinete ekran od 40 inča u kvadrante koji nude 1080p rezoluciju.

Možete efikasno podesiti četiri odvojena uređaja ili možete pokrenuti više video veza sa jednog računara (pod uslovom da se može izvesti na četiri monitora od 1080p).

Performanse

Gledajući prikolicu Avengers: Infiniti Var na 4K Monitoru… Mogao sam da vidim manje detalje, kao što su dlake na ruci Pitera Parkera ili kopče na odelu Captain America. Boje su bile prilično svetle, a detalji su oštri. Međutim, primetio sam da sama veličina ekrana znači da problemi sa uglovima gledanja lebde u sve četiri ivice panela. Na primer, ljubičasta slika sa punim ekranom je bila ružičasta na rubovima displeja – neizbežni sporedni efekat ovako velikog, zakrivljenog ekrana.

Ipak, veličina ekrana od 40 inča odlična je za druge namene, međutim. Vizuelna nekretnina je pogodnijia za opis od uobičajenog, pošto monitor televizora veličine ispunjava skoro čitavo polje vidljivosti, a visoku rezoluciju čini ga odličnim za stvari kao što su pregledni planovi u punoj veličini ili prozori popločanih sa detaljnim informacijama , kao što su tabelarne tablice i tikeri.

Ako vaša profesionalna upotreba zahteva maksimiziranje vidljivog prostora ispred vas, teško je pobediti ovo čudovište.

Gejming, s druge strane, bio je bista. Pokušao sam da koristim ekran dok sam igrao Grand Theft Auto V, ali ekran je imao stvarne probleme sa pojavom duhova i pokazao je mali efekat zamućenja kada su se predmeti brzo pomerili. Nešto od ovoga je bilo ublaženo postavljanjem režima Overdrive na „Strong“, što je pomalo pomoglo smanjenjem vremena odziva, ali su ostali duhovi. Takođe, ne postoji promenljiva brzina osvežavanja, tako da bilo koji drugi od 60Hz predstavlja uštedu ekrana.

Na šljaci sam probao igranje preko oba HDMI konekcija. Kada sam povezao računar preko HDMI 2.0, mogao sam da reprodukujem punu 4K rezoluciju sa neverovatno glatkim stopama. Međutim, kada je povezan sa istim sistemom preko starijog HDMI 1.4 standarda, akcija je postala nesigurna, jer sam bio ograničen na brzine kadrova u opsegu od 24-30 fps. (Ghosting je ostao problem na oba povezivanja.)

AOC C4008VU8 4K monitor zakrivljenost

Rezultati laboratorijskih testova

S obzirom na 10-bitnu podršku monitora, imali smo velika očekivanja, a opseg boja koji je ponudio ekran bio je prilično impresivan, sa 144.9 posto sRGB kolor gamma. Poređenja radi, LG 34UC89G (126 procenata) i Dell P3418HV (129 procenata) su nešto manje ekspanzivni, a Samsung CHG70 sa HDR sposobnošću je nadmašio sve (154 procenta).

Točnost boje je takođe dobro testirana, a Delta-E rejting od 0,24 (bliže 0 je bolji). To je vrlo dobro, ali i Dell P3418HV (0.08) i Samsung CHG70 (0.09) su registrovali bolje brojeve.

Na kraju, osvetljenost je u proseku bila prosečna 286,8 nita. Za monitor ograničen na standardni dinamički opseg, to je prilično dobro. LG 34UC89G je imao 292 nita, dok je model Dell P3418HV u proseku iznosio 263 nita. HDR-sposobni displeji, poput Samsung CHG70, mogu da dostignu čak 600 nita, ali samo za HDR formatirani sadržaj.

4K Monitor i audio

Ugrađeni u ogromnu šasiju ekrana su dva zvučnika od 5 vata. Nisu jako dobri. Izlazna jačina zvuka je izuzetno slaba – morao sam da izvučem zvuk računara na oko 75 posto samo da bih napravio dijalog u filmskoj prikolici – a zvuk koji je izašao bio je krupni i ehoiiji. Gledajući prikolicu za Avengers: Infiniti Var, snažan cinematski rezultat bio je užasno slab. Veliki orkestralni hitovi nisu imali uticaja, a dijalog zvučao loše. Tanak duboki, šljunak glas zvučao je kao neko ko je govorio kroz limenku, a Toni Stark zvuči kao da njegov glas odjekuje niz hodnik.

Pristup

Navigacija različitih režima prikaza i postavki C4008VU8 se vrši pomoću džojstika koji se može kliknuti na zadnjoj strani monitora. Njegov položaj na zadnjoj desnoj strani šasije je lako doći i kada ste navikli na upravljačke smernice, jednostavno je proći kroz menije monitora.

Nažalost, displej na ekranu nije posebno poliran. Meni se kreće duž dna ekrana, koji se proteže preko tri četvrtine ogromnog displeja. Osnovne opcije su jednostavne za navigaciju i omogućavaju vam da prilagodite jačinu i boju i aktivirate funkcije kao što je slika u slici.

Postoji i nekoliko neočekivanih opcija. Postoji režim Bright Screen koji vam omogućava da istaknete jedan kvadrant panela kada ga pokrenete kao ekran sa više ekrana sa četiri ekrana, koji bukvalno označava jedan od četiri izvora. Nažalost, odnosi se samo na ulaz koji dolazi sa računara i ne može se koristiti za isticanje jednog ekrana iz više izvora.

Opcije menija za Eco režim nisu posebno korisne. Postoje različiti režimi: Standard, Tekt, Internet, Game, Movie i Sports, ali izgleda da su to strogo podešeni za osvetljenost i kontrast. Ako ste želeli da izaberete, recimo, Game mode, moraćete da pronađete posebnu opciju Overdrive menija (takođe naći u meniju Luminance) i postavite je na Strong da biste skratili vreme odziva. Kada se aktivira, vreme odziva pada od 15 milisekundi do 5 ms.

AOC C4008VU8 4K monitor pozadina

4K monitor i ostale opcije

Ostale opcije uključuju višestruke gama unapred postavke, Clear Vision režim za poboljšavanje sadržaja, nizak mod plavog svetla koji filtrira štetne zrake i dinamički režim Boost Boost, koji vam omogućava da povećate zasićenost za plavo nebo, zelenu traku i tonove kože.

Nažalost, dokumentacija koja se isporučuje sa monitorom (vodič za brzi početak i uputstvo za upotrebu) malo objašnjavaju ove neprozirne opcije menija. Dokumentacija takođe ostavlja na svoje uređaje da razumeju arkana A žanra i skraćenica, tako da budete spremni na Google ako ne znate na koji se odnosi DDC / CI (protokoli za omogućavanje komunikacije vašeg računara sa monitorom za napajanje i podešavanja) ili ako niste sigurni da li se D-Sub odnosi na VGA konektor (to jeste).

AOC 4K Monitor takođe poseduje softversku verziju podešavanja ekrana, koja se zove i-Menu, koja vam daje sve iste opcije menija i podjednako skromno objašnjenje različitih postavki kaže laptop mag.

Zaključak

AOC C4008VU8 je verovatno veći nego što većina ljudi traži. Ako, međutim, želite 40-inčni displej koji dominira u stilu, bilo da ste gledali arhitektonske planove ili izvršili trgovinu akcijama na više ekrana, AOC C4008VU8 odgovara računu sa ekspanzivnim 4K ekranom, zakrivljenim dizajnom i boljim od proseka performanse. Audio ostavlja puno poželjet, a na ekranu se nalaze postavke za stvarno grubo područje, ali u celini to je dobar izgled. To je jednostavno ogromno.

Ako želite nešto malo razumnije, široki ekran Dell P3418HV je dobar za kancelarijske radnike koji mogu da naprave rezoluciju od 1080p. A Acer Predator X34 vam daje odličan gaming monitor sa 4K i zakrivljenim ekranom koji vas neće prevariti.