fbpx

Na prvi pogled, Acer Helios 300 ne izgleda kao laptop za igranje igrica. U pitanju je 15″ ekran sa Intel Core i7-7700HK procesorom i GeForce GTx 1060 grafikom kartom. Ovo je osnovna konfiguracija za mnoge laptop gaming mašine kaže laptop servis Restart. Ali ono što je nas interesovalo bila je cena. Acer Helios 300 je u osnovi najjeftiniji laptop sa ovalp jakim specifikacijama na tržištu! košta svega 1,049 dolara na Amazonu, a korisnička mišljenja su u velikoj meri pozitivna.

Imajući ovo na umu, želeli smo da nađem malo vremena sa ovim laptop računarom. Tako da smo uzeli Acer Helios 300 na pregled da vidimo da li laptop stvarno vredi. Na kraju krajeva, kad god se laptop trudi da bude najpristupačniji u bilo kojoj kategoriji, često žrtvuje nešto.

Acer helios 300 Hardware i Veličina

U ovom slučaju, Acer Helios 300 ne ugrožava specifikacije. Neki igrački laptopovi uklanjaju SSD u svojim proračunskim varijantama. Ali to nije slučaj kod Acer Helios 300 jer on pakuje 256GB SSD u svom najslabijem model. Takođe još uvek ima i 16 GB RAM-a, baš kao i većina drugih GTX 1060 modela laptopova. I ekran ima rezoluciju od 1080p. Tako da na papiru nema razlike u odnosu na slične proizvode. Za cenu, čini se da je skup.

Ali postoje neki aspekti za ovaj laptop koji Acer nije dao prioritet. Dizajn je jedan od njih. Acer Helios 300 nije tanak, debljine 27mm, a okviri oko displeja su veliki kao i većina budžetskih laptop računara. On je takođe težak oko 3kg , što je na gornjem kraju za GTX 1060 laptop ove veličine. Najčešće prenosivi računari skinu bar kilogram od ove težine. Uprkos težini i veličini, ovaj laptop poseduje bateriju kapaciteta 48 Vh, koja je srednji sloj za ovakvu igračku mašinu.
Napomena: Ovaj pregled se fokusira na 15,6″ model Acer Helios 300. Takođe je dostupna veća varijanta od 17,3″ ekrana ali je zato i veća cena.

Acer helios 300 izgled

Acer Helios 300 poklopac

Izgradnja Acer Helios 300 je poprilično osnovna, u suštini samo je ubačeno ono što savremeni igrački laptop mora da obezbedi. Postoje dve brušene metalne sekcije – poklopac i okruženje tastature. Ali ostatak laptopa je napravljen od mat plastike što ne izgleda loše. Malo je pažnje posvećeno održavanju uređaja bez problema, tako da je krajnji rezultat kombinacija nekoliko različitih materijala i tekstura. Radi, ali samo zato što je to proizvod na jako niskoj ceni, a i specifikaciji.

Nema nedostatka gamerskog stila oko ovog laptopa, naročito na poklopcu. Poklpac karakteriše Acerov agresivni logo Predator zajedno sa nekim crvenim naglaskom. Slična priča je kada je laptop otvoren… Masivan predator logo ispod displeja, crveni naglasak na tastaturi i dodaci. Plus ugaoni dizajn laptopa koji se obično ograničava na igračke proizvode. Mada the tech spot kaže da nije fan ove estetike. Ali se nama sviđa.
Otvor duž leđa dodaje dozu igračkog stila, zahvaljujući masovnom crvenom obrisu. Interesantno je videti da je polovina ovih „otvora“ u osnovi lažna, ostavljajući samo jednu polovinu ukupnog prostora za stvarni protok vazduha. Ovo su jedini otvori oko strana, tako da svi izduvni gasovi prolaze kroz ovaj mali port. Ovo se Acer odlučio za funkcionalni, osnovni dizajn nad nešto sofisticiranijim hlađenjem, što je u redu za jeftin laptop.

Acer helios 300 ulazi

Acer Helios 300 ulazi

Izbor ulaza na ovom laptopu je, na iznenađuje baš osnovni. Leva strana ima lan, HDMI, jedan USB 3.0-A ulaz i USB 3.1 Gen 1 Tipe-C ulaz, zajedno sa čitačem SD kartica. Desna strana dobija priključak za napajanje, 3.5mm audio priključak i dva USB 2.0-A ulaza. Dakle, Acer Helios 300 ima samo jedan USB 3.0-A ulaz. Najverovatnije jer Acer verovatno veruje da ćete koristiti prave USB ulaze za spoljni miš i možda i tastaturu. Idealno bi bilo kada bi sva tri USB ulaza podržala najmanje 3,0 brzinu.

Tastatura

Tastatura je prilično tipična za laptop. Ništa posebno, ali takođe ništa loše. Kako kažu korisnici u komentarima na Amazonu, ok laptop za nošenje taman staje u većinu torbi za 15,6″ laptopove. Svaki taster je adekvatno raspoređen, a Acer je uspo da ugradi punu tastaturu sa strelicama i numeričkim delom u uređaj. Tasteri WASD su označeni crvenom bojom, a tastatura ima i crveno pozadinsko osvetljenje. Opet, ništa posebno kao RGB tastatura desktopa, samo za laptop računare.

Želeli biste da koristite miš sa ovim laptop računarom za igranje, ali i tač pad nije strašan za slučajnu upotrebu, što je malo iznenađujuće sa obzirom da koristi ELAN hardwer. Sada, to i nije najbolji tač ped koji smo koristili… A njegove performanse su fer za pretraživanje interneta i druge lake zadatke je savršeno upotrebljiv.

Acer Helios 300 tastatura

Gde je Acer uskratio?

Sve do sada sve je izgledalo poprilično standardno za laptop računar sa jeftinom cenom. Još uvek nam nije bilo jasno koji je hardverski deo Acer kompromitovao da pogodi nisku cenu. Mi kažemo „do sada“, jer ćemo razgovarati o displeju, što je najgori aspekt ovog laptopa.
Na papiru, ništa nije sasvim loše sa panelom. U pitanju je 15,6″ ekran, rezolucije 1920x1080p IPS LCD koji radi na 60Hz! Ne postoji velika brzina osvežavanja ili podrška za G-Sinc… što nije iznenađujuće za laptop računar, i to je u redu. Međutim, kada pogledate na performanse displeja, otkrivaju se ozbiljna pitanja.

Za početak, panel na našem uređaju je sposoban za samo za 65% pokrivenosti sRGB. Ovo je potpuno neprihvatljivo za bilo koji savremeni prikaz i sasvim iskreno smo bili šokirani ovim rezultatom. Nakon provere nekoliko drugih pregleda, izgleda da se ova cifra može malo razlikovati, jer smo videli druge testove koji su pokazali do 85% pokrivenosti. Možda imamo naročito loš uzorku za testiranje, ali u svakom slučaju, nešto manje od 95% pokrivenosti sRGB-a ne bi trebalo da se toleriše u 2017. godine za bilo koju kategoriju proizvoda, budžet ili ne. Ustvari, videli smo dosta drugih nisko-budžetnih laptop računara koji nude mnogo bolje pokrivenosti sRGB-a.

Užas?

Acer ekran

Ovaj užasan rezultat dovodi do širokog opterećenja, jer ekran jednostavno ne može da pritisne boje potrebnim nivoima vibracije. Slike izgledaju ravno i kao rezultat nemaju udarac kvaliteta kao drugi računari u ovom ranku. Stavite ovaj displej pored svega što može proizvesti sRGB precizno… Čak ovde ni ne govorimo o panelima širokog spektruma boja… A ekran Acer Helios 300 izgleda baš loše.
Sa ovakvim oblicima, nije iznenađenje da se vidi tačnost loše boje. Kontrast je u redu, na 1160: 1, a temperature u boji su uglavnom prihvatljive… Donekle.

Nažalost gamma sprečava da ovaj ekran pogodi čak ni polu-pristojne nivoe tačnosti, a to nije nešto što kalibracija ne može ispraviti. Osvetljenost je takođe slaba, maksimalno od samo 230 nita mada… To je verovatno odrađeno zbog trajanja baterije.
Da li ćete primetiti loše sliku tokom igranja igrica? Zavisi od igre, ali kako panel ne može reprodukovati svetle, jarke boje koje očekujemo na high-endu laptopu sRGB displejima… Efekti čestica i tako dalje će biti isprani i i pomalo raštrkani.

Acer Helios 300 Specifikacije

Model Name: G3-571-77QK
Part Number: NH.Q28AA.001
Operativni sistem: Windows 10 Home.
Procesor: Intel® Core™ i7-7700HQ processor Quad-core 2.80 GHz. Može se podići do 3,8 GHz.
Ekran: 15.6″ Full HD (1920 x 1080) 16:9.
Grafička karta: NVIDIA® GeForce® GTX 1060 with 6 GB Rama
Memorija: 16 GB, DDR4 SDRAM
Skladištenje podataka: 256 GB SSD i 1 Terabyte HDD na 5400 obrtaja u sekundi.

Performanse sistema

Jedna od ključnih prodajnih tačaka Acer Helios 300 je njegov standardni hardver za njegovu cenu. Laptop ima Intel Core i7 7700HK procesor i Nvidia GeForce GTX 1060 diskretnu grafičku karticu. Ovo je kombinacija koja se traži u širokom spektru današnjih igara. Nije ništa novo ili posebno, ali stvarno solidan duo za skoro 1000 dolara ili ti 800 eura.
I7 7700HK je Intelov standardni, četvorojezgarni procesor na 45V, Kabi jezero. On se koristi u većini igračkih laptopova. Ima četiri jezgra, osam threadova od 2,8 GHz sa maksimalnom frekvencijom povećanja do 3,8 GHz.

GTX 1060 za prenosne računare je danas obavezna grafička koja se koristi u desktopu, sa 1280 CUDA jezgrima i nominalnom taktom od 1670 MHz. Grafička GTX 1060 poseduje 6GB GDDR5 na 8000 MHz.
Ostatak hardwera je tipičan i za laptop računare. Postoji 16 GB DDR4 rama, u obliku jedne DIMM kartice. Što se tiče skladištenja, postoji niz opcija, a podrazumevani su 256GB SSD i 1TB čvrsti disk. naš laptop na testiranju je sa nešto manje SSD skladištenja nego podrazumevano. Na 128GB, ali za većinu ljudi koji kupuju ovaj laptop u Severnoj Americi, dobićete 256GB SSD umesto ovog našeg.

Acer Helios 300 SSD

Jedina stvarna razlika između Heliosa i ostalih laptop računara je u skladištenju podataka. Acer Helios 300, barem u slučaju našeg test uzorka za pregled… Je koristio Toshiba SSDNov SATA M.2 SSD, koji je samo isporučio sekvencijalne performanse čitanja i pisanja na 360 MB/s. Mnogi drugi laptopovi biraju brže PCIe NVMe hard diskove. Ovo dovodi do znatno boljih performansi skladištenja podataka. Acer je usko povezan sa Helios-om, tako da su umesto toga koristili sporiji SSD za skladištenje podataka. Dobre viesti međutim je da je SSD još uvijek mnogo bolji za opšte operacije operativnog sistema. Bolji od bilo kog hard diska za skladištenje podataka što je sjajno. A takođe je sjajno i da Acer može da uklopi sve u ovaj laptop uprkos svojoj niskoj ceni.

Što se tiče hard diska, to je Toshiba 1TB na 5.400 obrtaja u minuti. Što je opet budžetski deo hardwera unutar ovog laptopa. Servis laptopova bi vam preporučio da i ovde dogradite ssd ili brži hdd od 1TB. Mnogi skuplji gaming prenosni računari koriste hard disk na 7.200 obrtaja u minuti… Ali uski budžet Heliosa dovodi do toga da se ovde koristi sporiji hard disk za skladištenje podataka.

Performanse u igricama

Acer helios 300 igranje igrica

Još jednom, ovde zaista nema iznenađenja kada su u pitanju igračke performanse. GTX 1060 u osnovi funkcioniše tačno onako kako se očekivalo, a između Acer Helios 300 i čitav niz drugih laptopova sa istim hardverom u novim ish-naslovima nema stvarne razlike. Ovo je sjajna vest za one koji žele spasiti nekoliko stotina dolara u odnosu na druge GTX 1060 laptop računare. Ne žrtvujući kvalitet u igricama.
Rashladni sistem je takođe pristojan, što nas je iznenadilo! Uzimajući u obzir njegov pojedinačni dizajn izduvnog sistema. Kada igrate igru kao što je Watch Dogs 2, koji poprilično teško udari na procesor i grafičku kartu… Acer Helios 300 je dostigao 84 ° C na procesoru i 74 ° C na Grafickoj karti. Ovo je respektabilan rezultat koji je dobar unutar termičkih granica oba dela. I omogućava GPU posebno da udari najviše moguće brzine takta u najdužem vremenu.

Kada su kažnjeni pod testom stresa AIDA64, videli smo da se procesor penje do najviše 91 ° C. A Grafička karta je skočila skoro do 80​​° C, ali ovo je nestandardni slučaj upotrebe koji ne odražava stvarne scenarije igara. Iako je to test za mučenje, Acer Helios 300 nas je ovde iznenadio vrlo dobro.
Odlična vest je da nije ni bač bučan kada postigne pomenute temperature. To nije tihi laptop za bilo koji rad na njemu… Ali sa nekim slušalicama ili spoljnim zvučnicima, trebalo bi da bude prilično lako utopiti buku koju proizvodi rashladni sistem. Laptopovi kao što je Razer Blade su znatno glasniji pod punim opterećenjem.

Killer Specs za cenu, ali …

Acer Predator Helios 300 je igrački laptop koji morate kupiti ako ste na budžetu. Na nešto više od 1.000 dolara ili ti 800 eura, on nudi najbolju kolekciju igračkog hardvera dostupnog po ovoj ceni. Što odgovara skupljim laptopovima u nizu popularnih igara.
I to nije iznenađenje, jer je značajan deo budžeta otišao na Intel Core i7 7700HK procesoru i Nvidia GeForce GTX 1060 grafičkoj karti. Što je osnovni hardverski duo za mnoge popularne laptop računare.

Sa ovim hardverom, Acer Helios 300 pruža veoma dobro iskustvo na 1080p sa ultra podešavanjima. A to je upravo ono čemu biste se nadali. Uprkos niskoj ceni, iskustvo u igricama nije bilo ugroženo.
Na naše iznenađenje, Acer Helios 300 takođe uključuje ugledan hladnjak koji vrhunski hladi komponente tokom čekanja na dugim igračkim sesijama, a da vas ne preplavljuje bukom.

Tu je i SSD unutra, iako je to prilično osnovni SATA disk, bolje je nego da nemate SSD uopšte. A to je često opcija na laptop računarima za igranje igara. 16GB RAM-a dodatno ukazuje na to da Acer nije spreman da kompromituje na ključnom hardveru za ovaj laptop. Ali možete nadograditi memoriju do čak 64gb rama.

Gde su došli kompromisi u „manje važnim“ područjima

Acer Helios 300 ima prilično neumoran dizajn, koji je iznad proseka po veličini i težini. Tastatura i dodaci su u redu po nama. Nažalost Acer Helios 300 nudi samo jedan od tri USB-A ulaza koji podržavaju USB 3.0 brzine. Većina ovih kompromisa je relativno mala i ne utiču na iskustvo u igaricama.

Sa ovog aspekta, Acer Helios 300 je savršen za one koji žele laptop koji ide na gejmerski hardver, a i dalje uspeva da se uklapi u uski budžet. Ako želite bolji dizajn, brži SSD ili bolje opcije za ulaze… Onda morate da uložite više novca u skuplje igračke laptopove na tržištu.

Jedina ključna kritika koju imamo o Acer Helios 300 je njegov ekran, koji je užasan. Glavno pitanje ovde je gamma boja, koja je 65% sRGB-a daleko ispod standarda koji smo očekivali od modernih ekrana na laptopu. Pa čak i na budžetskim mašinama. To dovodi do nedovoljne tezine i dubinskog prikaza igrica, a i slika.
Bez obzira da li možete prevideti probleme ekrana, utvrdite da li je Acer Helios 300 pravi izbor za vas. Ali činjenica da ovaj laptop sadrži GTX 1060 igračku grafičku karticu za nekoliko stotina dolara manje od svojih konkurenata čini ga opcijom koju treba pažljivo istražiti.